Monday, July 22, 2013

Painea verde de acasa


Nu stiu daca ati vazut Senatorul Melcilor - era acolo un copil care zbiera blocat "mamaaaa, vreaau cealaaaam". Copilul poftea la salam de Sibiu asa cum pofteam noi la banane cand eram copii. Mi s-a parut ceva normal sa pofteasca la salam caci si eu am balit la viata mea cu gandul la produsul crud-uscat. Noi mancam rar salam, parizer sau cremwursti si erau vazute ca mancarea suprema. Se zvonea ca Ceau isi impodobea bradul de Craciun cu salam si cotlete, deci foamea si pofta aveau dimensiuni delirante in copilaria mea. Noi nu impodobeam bradul cu carne, dar se gasea cate o bucata din porcul familial sa fie transformata in chestii grele pentru ficat pe care le mancam hulpavi si bucurosi la ceas de sarbatoare. Asa am crescut. A venit apoi Iliescu care ne-a dat salam si parizer la toti. Problema e ca salamul lui Iliescu era facut prin diverse cazi jegoase din zonele marginase ale oraselor. A inceput sa ne doara burta. Apoi a venit Basescu cu salamul mai gros mai frumos colorat si mai bine amabalat, cu S de la Sassssesc si basssesc. Fabricile de mezel au inceput sa duduie, dar cam in gol, fara prea multa carne. Mai mult pielite, oase si ciocuri. Salamul tot salam, dar carnea de vaca din el ba e de cal, ba e de porc, ba e zgarci. A continuat sa ne doara burta. Am ramas totusi cu pofta de salam dar nu imi mai vine sa mananc. Mai bag pitit cate o felioara din usa frigiderului ca sa nu ma vada Luca si sa nu ma blagosloveasca Delia. Salamul a devenit stigmatul meu. Ma urmareste, ma domina si ma doboara. Sunt prizonierul mancarii proaste in care am crescut odata cu generatia mea.

Pe Luca tot incercam sa il ferim de mancarea din galantare dar e greu sa gasim ceva aproape de sanatos si gustos. Am impresia ca fac trafic de droguri cand cumpar carne, pui sau oua prin parcari la ore tarzii, cand poate saracul producator bio sa isi livreze marfa. Mai mult, ca sa afli de un producator bun de branza si smantana trebuie ori sa faci parte din cluburi exclusiviste pe facebook ori sa ai pe cineva care are pe cineva care cunoaste pe cineva care POATE taie un vitel saptamana viitoare.
Despre legume nici nu vreau sa vorbesc - ori ne riscam viata cu rosiile coapte peste noapte in Dacia papuc a precupetilor, ori cumpar de pe facebook din cine stie ce cotlon rosii rare, cescute normal. Doar ca astea sunt mici si stricate sau inca nu s-au copt sau a dat mana si le-a luat mama 'reacu pe toate. Cel mai bine daca vreau o salata buna si sanatoasa de rosii este sa nu o fac pentru ca rosiile sunt otravitoare sau lipsa, castravetii la fel, ardeii sunt facuti in Turcia si sunt special triati pentru export (low quality) iar branza e facuta din lapte praf. Cred ca nici ceapa nu mai e ce trebuie, iar despre ulei nici nu vreau sa deschid debate-ul.

Bun deci ce mancam? Ah, stiu! Mergem si luam de la sibieni. Cum naiba sa mai ai incredere in ei cand sunt cu miile prin Bucuresti si vand tone de branza in orice perioada din an. Pe cei de la Minis i-am intrebat ce oi le mai dau lor lapte iarna ca sa aiba branza proaspata si mi-au raspuns dupa o pauza jenanta  "hmmmm....alea negre". Ca in banc. Am ras. Pfuai de plm! De atunci cumpar cat pot de rar de la ei. Am mai incercat si facebook-ul dar nu ma convinge. Nu ma mai conving nici rudele mele care ne-au rugat sa le cumparam cheag de la Bucuresti ca e mai bun si mai simplu decat sa il faca ei. OMFG! Nici macar in familie nu mai am sansa sa mananc o branza buna?

Si ca tot am ajuns la branza vrea cineva sa vorbeasca despre lapte? Imi e frica sa ceara Luca lapte si sa nu mai avem in congelator de la tara ca incepe sa urle daca nu il satisfac la papile. Daca e sa iau din supermarket sau din piata nu imi vine nici mie sa beau si mai bine las copilul sa tipe. Cred ca vacile astea mulse pentru marele comert sunt hranite numai cu apa ca altfel nu pot sa inteleg saracia biologica din laptele lor. Ar mai fi dozatoarele alea unde cica e lapte pe bune dar e prea departe de realitate si am renuntat rapid si la ala.

Ok, nu avem mancare dar reglam din paine. Ha-ha! Painea e mai rea ca toate: o guma de mestecat nenorocita care se lipeste de gingii si care nu poate nici macar absorbi sosul din salata de rosii (toxica, desigur). Am dat-o pe paine pave ca cica e facuta cu maia dar cred ca Maia o cheama pe mamaioza care apasa butonul la fabrica de paine. Singura paine adevarata o face o amica pe facebook cu maia, faina sare si cupthior dar costa de ne rupe. Macar p'aia o mancam si goala la cat de buna e.

Mi-a cam ajuns cutitul la os (os cumparat de la tara) la capitolul mancare - ne tot chinuim sa cumparam cate o bucatica de ceva care mai este cat de cat mai putin toxic sau comestibil. Cand nu gasim trage Del sa faca in casa tot felul de chestii in conditiile in care nu mai traim in secolul bunicii cand femeia chiar avea timp de gatit. Inteleg ca suntem multi si ca trebuie sa macam toti, dar chiar sa inghitim toate mizeriile parca nu prea imi vine.


Eh, lasa ca acum ajung acasa, ne uitam in frigider si decidem sa iesim sa mancam o pizza si uite asa se duce pe copca tot efortul nostru bio.

Noapte buna la masa va dorex!

Ah, banuiesc ca stiti mai multe ca mine. Am si eu o serie de intrebari:
- cum recunosc o rosie sanatoasa?
- cum recunosc o branza buna?
- cat de rea e carnea din macelariile bucurestene si care ar fi mai bune
- chiar nu exista mezel bun in comert? angst? avicola bacau? toate sunt de kko?
- care ar fi un iaurt sanatos?

52 comments:

  1. salut,

    tin de mult timp sa-ti scriu, dar nu am avut curaj (ce curaj o fi asta, nici eu nu stiu :) ) stiam de blogul tau de ceva timp, dar pt ca bebe era f mic nu prea am avut timp de "calcularit". de 2 saptamani, m a sunat o prietena: trebuie sa citesti ce e scris dedi pe blog ca e demential. nu conteaza dc ai sau nu ai timp, trebuie sa citesti! asa ca mi-am facut timp si am inceput sa citesc. de atunci, am inceput sa citesc zi cu zi, de cand a aparut luca in viata voastra. am ajuns prin primavara lui 2012. ne regasim si noi intr-o groaza din povestirile voastre...dar asta e alta poveste.

    sa revenim la topicul tau de astazi... f greu cu mancarea si pt noi, dar mai ales pt radu (7 luni, la inceputul diversificarii). noi incercam sa ne construim o mica casuta intre buc si pitesti, si acolo anul asta am pus prima data niste rosii, morcovi si patrunjel. cu rosiile e f greu, abia we trecut am luat prima recolta (4 rosii). nu le am stropit, nu le am pus ingrasamant. dar pana la recolta proprie, treiasca piata. noi stam langa obor si seara, pe la 5-6 mergem in piata. atunci mai au curajul sa vina babutze cu legume. dar si astea....probabil cel putin stropite sunt...nici nu mai stiu ce sa spun. imi e si frica sa ma gandesc serios ce mancam.

    branza...o lom de la bunica sotului, care e cea mai buna branza pe care am mancat-o (telemea de oaie si capra). oamenii acolo sunt f rupti de lume, nici drum asfaltat nu au, asa ca ma gandesc ca le e f greu sa ajunga la oras (noi cand mergem , apropo, nu trebuie sa ploua, pt ca nu putem ajunge, ducem zahar, ulei, orez...pt ca in sat nu se gaseste). de la noi de la tara nu lom branza, pt ca e alba ca foaia de hartie si cand o mesteci e de cauciuc.
    carne....alta poveste horror, pt noi cea mai horror. noi mancam din macelarii, nu prea avem incotro. dar acum cu bebe, am reusit sa fac rost de gaini de tara (contrabanda serioasa, detergent contre gaina, ulei si zahar contra pui de tara, crescut fara concentrate....offfffff) si chiar we asta vecinul socrilor cummatei (cam greu de inteles) a taiat un vitel si am reusit sa achizitionam o pulpa din spate (cred ca e achizitia anului) :)))

    mezeluri...toate cred ca sunt f proaste. daca avem pofta rau de un salam, mai cumparam, dar pe radu as vrea sa l tin depearte de ele cat de mult voi putea. ahhh, am gasit la marginea bucurestiului, la vlasia, o macelarie care face si mezeluri. sunt ceva mai ok, de exemplu pastrama de porc are culoare rosie/visinie, nu roz lucios ca in orice galantar. mai au sunculita taraneasca, carnati si pastrama de oaie (sotul e fan), facute in laboratorul proprie.
    lactate, noi bem lapte de la tara (care il fierbem bine). pt bebe, ii dau iaurt de la napolact (recomadarea a 3 pediatre diferite) si acum branzica i-o fac tot din lapte de la napolact (dr a spus ca pana la 2 ani e bine sa ii dau lapte din comert, apoi pot sa ii dau lapte de tara bine fiert).

    ohohooo, cat am scris pt primul meu comment.
    felicitari pt frumoasa familie pe care o ai, pt blog si pt felul tau de a fi!
    irina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irina, chiar ca ai scris mult :) Mersi de cuvintele frumoase.
      In rest...ai descris viata noastra. Exact xontrabanda de mancare facem. E obositor. :( Tre' sa ne facem sindicat, echipa, nus tiu...dar tre; sa ne facem ceva - "cei care vor mancare sanatoasa"....sau sa ne facem ca voi..casa si pamant.

      Delete
    2. De exemplu, noi, ne-am facut o casa in Adunatii-Copaceni, la vreo 15 km de Bucuresti. Aici toata lumea face agricultura si poti cumpara ce legume vrei. Sunt stropite doar de mana, lucru pe care il faceau oamenii si acum 20-30 de ani. Despre mezeluri nu pot spune decat ca nu exista nimic sanatos pe piata, deci mai bine nu consumi, ca si noi. Daca vrei ceva carne pentru micul dejun, cumperi un muschi de porc si il faci la cuptor si apoi il tai felii subtiri si asta e. Daca vrei carnati, cumperi ingredientele si il faci in casa. Daca vrei carne crescuta cat mai aproape de normal, stiu cateva surse, dar pretul e putin mai mare ca in magazine. De asemenea poti cumpara un porc dintr-un targ din asta dominical pe langa Bucuresti, il tai si faci din el sunca, carnati, muschi file, etc. Porcii la tara sunt crescuti mai bine decat in fermele industriale. Posibilitati sunt, trebuie doar sa faci unele lucruri singur, nu prea ai altfel cum.

      Delete
  2. - Rosiile - eu le recunosc din vrej, tata le creste fara nici un fel de pesticide si alte otravuri intr-o gradinuta langa Bucuresti. Ai mei se straduiesc sa le vanda - asa ca daca te tenteaza, da-mi un semn si va pun in legatura.
    - da. Chiar nu stiu ce sa zic, dupa ce am descoperit ca bunica sotului meu cumpara branza de la magazin, ca e mai buna :)
    - mhm... ca mai sus.
    - nu, nu exista, altfel n-ar mai fi in comert - nu tin suficient dupa prelucrare daca nu sunt "imbalsamate"
    - cel de tara. la care se aplica regula cu branza, ca nu stii care e buna...

    ReplyDelete
  3. Un mezel bun este un produs de la Angst care se găsește la Billa și la Auchan și pe a cărui listă de ingrediente stă scris sec, scurt și cuprinzător: pulpă de porc, sare. În rest, eu iau ouă și legume de la țară, de la ai mei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mihai, si mie imi plac mzelurile de la Angst, dar tot nu cred ca sunt OK. TOATE au nitriti ca sa le dubleze greutatea cu apa si ca sa le conserve.
      Ah, si BTW, Angst insemana anxietate, frica in germana. :))) Un amic neamt cica s-a speriat cand a vazut numele magazinului scris mare la intrare. hehehe!

      Delete
    2. Angst e numele de familie al patronului elvetian (sau cel putin cel care l-a dezvoltat,poate si-a vandut afacerea intre timp...eu l-am cunoscut acum vreo 10 ani).

      Delete
  4. - cum recunosc o rosie sanatoasa?
    A: Cica sa aiba vrej si sa nu fie tuguiata in varf.
    - cum recunosc o branza buna?
    A: habar nu am :(
    - cat de rea e carnea din macelariile bucurestene si care ar fi mai bune
    A: cauta macelariile turcesti, gen Cutitul de Aur. dar NU II INTREBA DACA AU SI PORC. Am facut eu deja gafa asta monumentala.
    - chiar nu exista mezel bun in comert? angst? avicola bacau? toate sunt de kko?
    A: Toate, da. Dar circula niste retete destul de simple pt mezeluri in casa. Putem sa incercam.
    - care ar fi un iaurt sanatos?
    A: iarasi, cica ala facut in casa. Dar de unde iei laptele pentru iaurtul de casa? Eh. Eu zic sa ne facem un CAR V.A.C.A. si sa crestem o vaca in garajul vreunuia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tare faza cu carnea de porc la turci :)))))
      e o idee buna sa caut o macelarie turceasca. thx!

      Delete
  5. Bun asa, hai sa te ajut cu intrebarile cat stiu si eu:
    -o rosie sanatoasa in primul rand incepe sa se coaca abia acum spre inceput de august.Cele mai adevarate rosii sunt cele din septembrie.In piata gasesti inca din mai.O rosie sanatoasa o identifici dupa gust, clar nu se compara cu celalte.Noi cultimvam la tara, doar cu compost si ce da natura-apa,aer.E adevarat ca nu sunt la fel de frumoase ca cele din piata, dar spre deosebire de cele crescute in solar rosiile lasate sa creasca in cap sunt mai sanatoase fiindca "stressul" le stimuleaza sa produca licopen.

    -cu branza nu stiu exact sa iti zic.eu iau de la aceeasi taranca de unde iau si laptele, muls sub ochii mei deci 100% original si nediluat.branza are un gust si o consistenta deosebita, nu seamana cu ce cumpar din piata deci tind sa cred ca o face ca la carte.
    -carne cumpar tot din acelasi sat de unde iau si oua si lapte, undeva langa giurgiu.In Bucuresti nu stiu sa zic, poate sa incerci in targuri (la Agronomie si la Academia Militara mai vin cu carne si delicatese, asta si apropo de mezeluri).Eu mai merg in agronomie si iau cate o slaninuta, un muschiulet, carnati.Sunt bune.

    -un iaurt sanatos nu ar trebui sa contina decat lapte si culturi din alea.nu conservanti, nu nu stiu ce stabilzatori si imitatii.noi le luam pe cele la borcanel de la mega image sau campina.Se poate prepara si in casa, nu e chiar greu dar trebuie sa nu uiti de el cum am facut eu:)


    ReplyDelete
    Replies
    1. Stiu ca abia acum se coc rosiile in mod normal. Dar totusi exista solarii. Alea ar trebui sa se coaca mai repede, dar sa fie la fel de bune, nu? ...si nu e cazul, din pacate. :(

      Rosiile naspa sunt chiar toxice?

      Delete
    2. Eu cred ca se exagereaza muuult, foarte mult pe tema asta.

      Delete
  6. *lasate sa creaca in camp, nu in cap:)

    ReplyDelete
  7. Pai maceleriile arabesti/turcesti ti le recomand si eu.
    Daca vrei o lista cu ele:
    http://www.goodfood.ro/articol/magazine-arabesti-in-bucuresti.html

    Eu iaurt i-am dat Iaurt Andechser Natur, pana la 1 an si ceva. Apoi am mai trecut si la Zuzu. (daca ati citit nenorociri despre Zuzu, sa-mi ziceti si mie...ca sa aleg altceva..:)..)

    La legume si fructe...n-am ce face si iau din piata/supermarket...ii dau cu strangere de inima, dar, nah, n-am solutie.

    Vreau si eu pui sanatosi. Cum naiba faceti? Contrabanda? Vreau si eu. Dat-mi si mie un pont, pleaseeee. Eu nu i-am dat pui, am mres de vita, tocmai pt ca n-am avut alternativa de pui...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pentru pui umbla ponturi pe facebook, din gura in gurta. stiti careva vreo pagina?

      Delete
    2. Ah,am uitat. Mersi mult de link!

      Delete
    3. am scris de am innebunit si degeaba, e ceva eroare; asadar: pui de la Ferma Bucovina, am doar tel dc vreti, legume de la Legume proaspete acasa.com, si paine cu maia de la De-a brutaria.

      Delete
    4. Delia, da, vreau si multumesc frumos! :)
      Dedi- cu placere :)

      Delete
  8. Eu am lucrat la Angst acum vreo 10 ani. Am intrat si prin fabrica, am cercetat tot ce era de cercetat. Mezelurile sunt fix ca oricare altele. Pline de nitriti, soia, grasime, etc. Numele Angst vine de la unul din investitorii initiali, elvetian de origine. Asa il chema pe el de familie :) Intotdeauna un mezel crud-uscat in special cele cu mucegai (gen salam de sibiu) vor contine mai putine porcarii din cauza ca alea sunt conservate prin intermediul mucegaiului care le "transforma" timp de mai multe saptamani. Vezi etichete. Scump salamul de Sibiu de la Salsi (fabrica de la Sinaia cumparata de Angst) dar na...
    Rosiile chiar daca sunt de la babute...s-ar putea ca babuta sa fi cumparat niste Ethrel ca sa se coaca rosia intr-o saptamana. Rosiile cu tugui nu sunt "un soi" sunt tratate cu aceasta substanta. Interzisa dealtfel. Dar nah, suntem in Romania...
    Branza nu cred ca e din lapte praf in marea ei majoritate din simplul motiv ca ala e scump. Dar poate fi din lapte prost, din animale crescute prost (vaca nu e facuta sa manance porumb, etc). Mai bun de capra. Din cate stiu, in Bucuresti ai peste tot produse bio prin magazine.
    Pentru vitel pot sa dau un numar de telefon al unui baiat din Livadea, Judetul Prahova(undeva spre Slanic). Dar trebuie sa te duci pana acolo :) Noi am luat de mai multe ori.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Rosiile cu tugui nu sunt "un soi" " - serios? Dar pot fi >> Google it: "prekos"!
      Produsele bio un mare bullshit! Praf in ochi! Bio.... :)
      No offence or harm intended!

      Delete
    2. Ai curaj! :) pofta buna!

      Delete
    3. Salutare! A propos de rosiile "cu tugui" (si cu asta eu ma opresc), stiu ca unele sunt ok, pentru le creste socrul meu in gradina, si STIU 100% ca nu pune ingrasaminte de nicio culoare, doar ca asa este soiul - "cu tugui". Deci daca nici astea nu sunt naturale, atunci... no comment :).
      Trebuie stiut de unde sunt...
      Nice Blog BTW!

      Delete
  9. Alexandra, cam asa e cum zici, nu luam decat daca stim sursa, pentru unii suntem deja snobi, pentru mine si familie sunt doar safe. Te sun pentru pontul cu vitelul:)

    ReplyDelete
  10. Eu cumpăr din târgul de la agronomiei din we. Iau ouă, lapte, unt, pâine, carne pui. Sunt bune, gustoase şi par a fi naturale 100%. Untul e galben, cremos, divin.şi laptele e de la ţară. Merită să mergeţi o dată măcar să vă lămuriţi dc e pe gustul vostru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bai nene, prea vorbeste lumea de piata de la agronomiei. in we mergem! multzam.

      Delete
    2. Sa mergeti, dar sa nu va steptati sa nu gasiti si tepari care se dau tarani, da-i vezi cu manichiura facuta :) (da, barbati!)
      E ok piata si noi mai dam cate-o fuga, dar e cam la fel de ok e si Matache unde inca mai gasesti si tarani rataciti printre bisnitari. Sigur..asta nu e un criteriu caci habar n-ai cu ce-a dat plantele alea ca sa creasca mai repede.
      Eu fructele le aleg mereu sa fie mai cu bube, mai neuniforme ca dimensiune---ca doar la bunica-mea in pom merele nu cresteau toate identice si la aceeasi distanta de creanga:))
      La fel prefer morcovii si patrunjelul (radacina) mai mici, mai strambi, ma gandesc ca asa aratau tot la bunica mai sus mentionata...
      Daca gresesc..nah, imi asum, ce sa fac! :P

      Delete
  11. vreau si eu contact de la ferma bucovina. multumesc

    ReplyDelete
  12. Iaurtul sanatos e ala facut in casa. Noi ne-am luat iaurtiera. :)

    ReplyDelete
  13. Iaurtul Danone. Au fost o multime de blogeri la fabrica Danone si au scris articole frumoase. Vorbeste cu ei, poate iti vand un pont.
    Mihaela

    ReplyDelete
  14. Din pacate cred catoata industria alimentara este pervertita :(
    Noi stam in finlanda, si nici nu va puteti imagina cat de fad este gustul ORICARUI PRODUS, cum local nu e posibil sa se coaca, din cauza de clima. Cand am ajuns aici, mai bine de juma' de an am avut probleme cu digestia. Din punctul asta de vedere, m-as intoarce chiar in seara asta in tara.
    (E primulmeu comment, desi te citesc de mult)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bine ai venit. Problema ca nici aici nu mai au covrigii din coada cainilor acelasi gust. :)

      Delete
  15. "producatorii" din agronomie cumpara de la soacra-mea dulceturi, zacusca si borcane cu acrituri si le vand la pret triplu. Nici nu au avut vreodata curiozitatea sa vada daca soacra le face cu simt de raspundere sau nu (soacra e o femeie prea cinstita dar asta e o alta problema). Astfel, trag concluzia amara ca unii din ei sunt pur si simplu sarlatani...

    ReplyDelete
  16. Buna!

    Carne de purcel cumparam de la tara (verificata) si bio, oua de la tara, rosii iau de la un producator cu adevarat bio cu 15 lei kg - sunt divine, paine nu consumam, carne buna poti gasi la cutitul de argint - titulescu, iar pt fructe - avem o casa de vara unde avem o mica livada cu de toate: ciresi, visini, mere, pere, prune, caise, piersici, gutui. Tot din recolta proprie avem
    in fiecare an capsuni, mure, struguri.

    Iaurtul Danone e execrabil. Nu stiu cum se pot vinde bloggerii romani pentru niste iaurtel de la 2 lei. Se apuca, scriu articole, fac de ras bloggerii adevarati.

    Mihaela

    ReplyDelete
  17. Buna din nou,

    Pui mai aduc cei de la Bacania Veche.
    Mai multe detalii poti afla doar de la ei.

    Mihaela

    ReplyDelete
  18. Noi ne-am apucat recent de bio-gradinarit si am pus rosii. Pana acuma n-am vazut urma de rosie, abia au dat florile. Cand vad si rosia ies cu drapelul!
    Langa rosii aveam un mar mic, care a facut o puzderie de mere, si a trebuit sa ii pun proptele la fiecare creanga. Mai, nu va spun ce mere s-au facut acolo! Sunt imense si frumoase de zici ca le-am pus tot anul fertilizatori, desi noi nici macar nu le-am udat. Cand a dat grindina am crezut ca o sa fie afectate, dar de unde! Au crescut ca fermecate spre marea noastra bucurie si bio-satisfactie! Singura problema e ca fiu-meu mananca numai ... banane.

    ReplyDelete
  19. Buna - pentru rosii nu imi dau cu parerea, pentru ca nu prea stiu. mMzelurile sunt infernale, nu numai in Ro, ci peste tot - intrata in fabrica de mezeluri si branza mi-am facut cruci si am iesit la fel cum am intrat. In special branza topita dar nu numai, cascavalul, telemeaua copilariei - toate sunt pervertite.
    noi ne-am mutat recent in belgia si am intalnit un nenea dr pediatru naturopat(mare meserie pe aici prin Be) si i-am pupat mana de 3 ori cand am auzit ce ne recomanda sa ii dam pentru o imunitate de fier: lapte de vaca de la vaca, muls sub ochii nostri (proba laptelui de vaca natural: 1/2 zi afara si se strica). Branza din acelasi lapte, unt din acelasi lapte(ne-a zis sa nu ne facem griji ca sunt grase, cum isi faceau griji pediatri din Ro pe care i-am intalnit, ca de fapt omega 3 si omega 6 naturale sunt doar in laptele de vaca/capra si peste (adica o cantitate insemnata).
    iar de atunci am gasit o ferma (sunt destul de multe in be, sunt stimulati producatorii locali) si desi departe, facem drumu saptamanal...e singura sansa.
    PS: avem si noi un baietel de aceeasi varsta ca si Luca(nascut tot in martie 2011) si iti citesc blogul de multa vreme - ca ne regasim si noi in incercari de CNV si zen mai ales in perioada lui nu, in care ne scaldam cu totii.
    Multa sanatate

    ReplyDelete
    Replies
    1. mersi la fel! lapte luam si noi de la rude apropiate si e bestial. branza, din pacate, e rara de la ei si deci mancam din piata...de la sibieni :(

      Delete
    2. am o prietena in franta, careia dr pediatru i-a recomandat acelesi lucru, lapte de vaca de la ferma (mie dr din ro mi-a recomandat sa nu ii dau lapte de vaca pana la 2 ani). ma bate gandul de la 1 an (cand voi merge la servici, noi avem 7 luni si mancam inca san dim si seara) sa ii dau lapte de vaca (avem vecin de incredere cu lapte de vaca f bun).am si eu cateva intrebari:
      - laptele de vaca e fiert, nu? cat timp trebuie fiert?
      - de cand ati inceput sa le dati copiilor lapte de vaca?
      va multumesc si multa sanatate

      Delete
    3. Buna Irina. Laptele primit nu e fiert - il luam direct din hardaul fermierului:). Il fierbem acasa in oala de fiert lapte(aia care fluiera cand se fierbe). Daca nu ai asa ceva, orice oala e buna - cu conditia sa il dai in clocot de vreo 2-3 ori, sa fii sigura ca e fiert bine.
      Cu laptele am inceput de la 1 an. Dr. ne-a recomandat sa ii dam maxim 500 de g lapte /zi - pentru ca e totusi destul de gras. Si niciodata sa nu ii dam lapte pasteurizat din comert(prin pasteurizare se distrug exact acizii grasi de care ziceam mai sus si raman cei nocivi, care nu fac nici un bine copilului).
      Daca vrei, putem vorbi in privat mai multe(sa nu umplem de comments cutia blogului) :) roxanatimosiu@yahoo.com.

      PS Dedi, iaurt si branza faceam in casa din laptele de tara: iaurt in iaurtiera, iar branza cu lapte si fermenti din iaurt.
      Sanatate la toti:)

      Delete
  20. Buna,
    si noi avem aceasta problema. Tot cautand sa ii asiguram la copil o mancare cat mai sanatoasa, am gasit acest site: http://cutiataranului.ro/blog/ unde ne-am abonat si de anul trecut tot primim saptamanal (cu exceptia iernii) "cutia" cu legume (au un gust diferit, de cele din piata. Tot persoanele care ne furnizeaza legumele, la cerere, ne pot aduce oua si carne de pasare; nu stiu, poate si astea nu sunt 100% "nealterate" dar sunt clar mai bune decat cele din magazine.
    - branza se poate face in casa (lapte de tara sa fie; daca gasesti o sursa de cheag de oaie, poti face si un cas grozav )
    - iaurtul tot de casa (iese excelent la iaurtiera, plus ca fiind facut in borcanase se poate manca la o masa, fara a exista riscul de "rasuflare"); al meu mananca cu fulgi de ovaz si o lingura de miere - luata de la cineva in care am incredere ca nu o prelucreaza
    P.S chiar daca nu tine de acest post al tau, am vazut ca unii cititori ai blogului ti-au reprosat ca faci "reclama": poate ar trebui sa iti aprecieze efortul de a include o informatie, utila de cele mai multe ori. Apreciez ce si cum scrii; multumesc pentru curajul de a scrie ce multi gandim dar tinem in noi.
    O mama.

    ReplyDelete
  21. Mersi de link. arata bine site-ul.

    cat despre reclama...mersi de sprijin...eu oricum am sa pun link-uri sau informatii in care cred, orice ar zice lumea. nu propun balarii ci doar chestii in care cred cu adevarat. asa ca d'aia nu mai pot eu de reclama :P

    ReplyDelete
  22. Buna
    Pentru legume cred ca merita incercat si aici: http://iulianai.blogspot.ro/. Sunt in anul 1 conversie bio.

    Oua, lapte si carne de la tara (desi parerea mea e ca nici alea nu mai sumt 100% bio avand in vedere ca cerealele cu care sunt hranite animalele sunt erbicidate cu diverse substante).

    Branza cea mai naturala cred ca e cea facuta in casa. Eu una nu stiu pe nimeni care sa nu foloseasca cheag din comert (cred ca sunt foarte putini cei care inca isi mai fac cheag)

    Penrtu pui am gasit cautand pe net http://www.cojocarii.ro/2011/07/moara-cu-noroc-ivan/. N-am incercat inca dar ma bate gandul, sper sa mai fie de actualitate.

    Silvia





    ReplyDelete
  23. E din ce in ce mai greu cu mancarea in zilele noastre . De principiu la paine cu cat e mai scumpa si de diferite tipuri cu seminte, intregrala etc se pare ca mai buna si e pare ca nu te ingrasa ca o paine de 1 leu.
    - cu rosiile, aici sunt relativ expert, avand in vedere copilaria ptrecuta la 'tara' si acum cand am rude si fac aprovizionarea direct de la sursa :). Iti spun pe scurt cam cum trebuie si voi pune si o poza in curand pe blogul meu (pe care tocmai l-am initiat azi :), o contributie avand si blogul tau). Rosia autentica este cea de tara mai bine crescuta (acum deinde de soi), mai patata, mai inegala dpdv al formei mai sparta pe alocuri in special la vrej; vrejul poate lipsi depinzand de modul cum s-a cules dar la fel de posibil sa existe, dar un aspect foarte important - a se mirosi vrejul, acesta fiind un miros inconfundabil de rosie romaneasca autentica care nu poate fi confundat cu cel turcesc pentru ca nu exista :)
    - la branza nu sunt foarte expert dar cum zici tu conosc, am relatii :) si am luat direct de la producator diverse tipuri de branza. acum ceva ani mancam de oaie mai multa dar acum sunt impartit intre vaca, oaie si capra din cand in cand. E greu sa-ti zic aici trebuie sa-ti arat :P . In principiu, logic, e gustul pe care ti-l formezi in timp cand iei de la surse adevarate si apoi vii in piete si il compari, dar si aspectul , zerul ,cata apa si sare s-a folosit
    - la carnea din macelarii depinde la fel de traditia macelariei, cata lume cumparara de acolo, renumele macelariei. Intr-adevar macelariile turcesti pot fi o solutie, dar u cel putin cunosc 2 macelarii de 'bulgari' in 'Salajan' unde stiu ca au carne buna. Poti avea surprize mari in diverse macelarii
    - mama lor de mezeluri, noi nu prea consumam decat rar si atunci - doar muschi file si chestii mai scumpe
    - la iaurturi nu stiu sigur care cum sunt noi cousumam frecvent Napolact si Covalact- parca mi se par mai ok dar e doar pararea mea
    Sa auzim de bine

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am uitat sa zic ca generatia noastra cu 'cheia la gat' cred ca a mancat si baut toate prostiile de pe vremea lui Ceasca si dupa 90 - tot felul de mezeluri, tec-uri, apa direct de la robinet - luam afara o sticla de 2 litri si faceam share intre noi si multe altele. Dar uite ca traim si suntem bine. Intr-adevar acum este si multa informatie, si dezinformari dar si producatori mai smecheri , dar sa nu uitam ca un rol foarte important in are sistemul imunitar uman pe care trebuie sa-l intretinem cum trebuie, dar despre asta in alte topicuri si discutii

      Delete
  24. Unde traim, taica, asa bine, eu vad cum pica in jurul meu ca mustele. Ba un cancer la 35, ba o ciroza la 42, ba niste diabet la 12. Eu nu ma vad prinzand pensia, nici cu, nici fara legume bio.
    In rest, de acord cu absolut tot ce zisesi :)

    ReplyDelete
  25. --- Rosia sanatoasa o recunosti pentru ca arata .. nesanatos ! Adica e mica, jigarita, fara motul ala tuguiat, si are ceva urme negre ca nisipul pe ea ( trebuiesc taiate jos ). Trebuie sa aiba neregularitati, denivelari.

    --- Branza buna : intrebi vanzatorul daca isi duce vacile la pasune. Asta e cel mai important, sa fie hranite cu iarba, pentru ca vor avea vit K2- MK7. O gasesti doar in grasime-lactate-galbenusuri de la animalele hranite cu iarba. Altfel, n-are. Fara K2-MK7, cand Luca va intra in adolescenta, o sa aiba carii, dinti strambi, probleme de dezvoltare a oaselor. Cand oasele sunt in crestere, are nevoie de mult K2-MK7, iar din alimentatie nu prea are de unde isi lua. E mai important sa fie branza de la animale scoase la pasunat, decat orice alt cheag natural sau artificial sau alta spaima .

    --- nu exista mezeluri bune, toate's de cacao. sunt deseuri alimentare.

    --- nu exista iaurt de incredere, in afara celui care il faci tu acasa. Sau pune niste lapte la prins si gata. Pana la urma cum e, ai intarcat sau nu copilu', ca vad ca tot vrei sa-i dai lactate ? Rasa umana nu se lasa intarcata toata viata lor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tzipi, te-ai intooors. Ma bucur sa te "vad". Nush ce sa zic de branza si dinti... Eu am mancat branza de la vacile famigliei mancate doar pe islaz non stop mix cand eram mic si am niste dinti strambi in gura de numa'....e adevarat, strambi dar nicio carie. ;)

      Delete
  26. Cauza degenerarii fizice ( dintii strambisi altele ) e lipsa nutrientilor, nu doar a vit K2. Insa K2 e direct legata de aparitia cariilor si problemelor osoase.
    In rest, faci cum consideri.

    ReplyDelete
  27. Nu am mai trecut demult pe aici să citesc dar acum am avut timp şi răbdare să citesc fiecare comentariu.Să creşti copilul 100% eco şi bio este imposibil, atât timp cât sunteţi o familie urbană. E doar un deziderat. Am trecut şi eu prin asta şi încă mai am războaiele mele.Fapt pt. care am cumpărat pământ lângă oraş la 7 min. de mers cu maşina şi am obţinut într-o primă fază, la nivel experimental ceea ce am putut: roşii (din propriile răsaduri), cartofi, verdeţuri, morcovi, ţelină, pătrunjel,dovlecei, etc.Dar grădinăritul consumă extrem de mult timp.Şi servici şi casă şi copil de clasa I şi grădină...chiar peste puterile mele, în condiţiile în care nu locuiesc acolo.Altfel spus:pentru fiecare categorie de alimente:lactate, legume şi carne îţi cauţi furnizori diferiţi şi siguri.Faci o aprovizionare mare odată la...şi gata.Şi caşul(de la ciobani) se poate congela felii mai mici sau îl frămânţi cu sare şi îl pui la borcan, la frigider. Ai multă vreme. Până la 4 ani ai fetei am adus lapte de vacă(crescută pe păşune)de la munte în sticle de 2 l, transferat apoi în sticle de 1/2 de l (mai fiabil)şi congelat. Acum am o sursă de lapte de ţară, de la o bătrânică dintr-un sat din apropiere.Cunosc laptele după gust şi după cum se acreşte mai repede.Iaurtul de casă se face simplu:laptele de ţară este fiert bine, îl laşi să ajungă la temperatura scăzută, adică mai călduţ (nu fierbinte )şi îl pui în vas de lut. Am luat ulcele speciale ca dimensiune de la Horezu, ca să încapă în frigider. Peste laptele călduţ pui o lingură (sau cât vrei) din ce iaurt doreşti tu(de ex. Pilos).Pe căldura asta, până a doua zi ai lapte acru.După ce s-a acrit îl muţi totuşi la frigider. Poţi să nu adaugi nici un alt iaurt,se va acri de la sine.Iarăşi e foarte bun. Dar trebuie băut în cca.2-3 zile, altfel nu mai este bun.La ţară, în loc de cultură din comerţ se pune cred, cheag ...sau cam aşa ceva. Dar la oraş, de unde? Nici să ne complicăm inutil existenţele nu este o soluţie.Stresul generat în căutarea celor mai bio alimente este mai nociv decât hrana procesată. Nu merge.Dacă Luca mai gustă o bucăţică de salam pe la o ocazie, aniversare, ceva...lasă-l că îi trebuie supape. De trei ori pe an, nu se pune.
    Dinţii copilului se cariază şi de la excesul de hidrocarbonaţi, de la cereale. Paradoxal, nu? Soluţia la pâine este fie să găseşti o sursă, fie să o faci în casă. Dar cine a experimentat pâinea de casă ştie că este departe tare ca aspect şi consistenţă de cea din comerţ.Nu avem timp şi dispoziţie să gătim atât.Faceţi mai multă pâine în weekend şi în restul săptămânii fie cumpăraţi , fie treceţi pe mămăligă, fie mâncaţi mai puţină. Aşa procedăm noi.Nu se mănâncă pâine decât dacă e ceva de uns pe ea, altfel...la supe, ciorbe,pilafuri, nu. Aşa ne-am obişnuit. Dispreţuiam mămăliga până acum un an, iar în prezent aş mânca combinaţii de genul mămăligă cu zacuscă, ceea ce e bizar.Dar să fie făină de porumb de la moară.Are alt gust.Deci dacă vrei să mănânci bio trebuie să-ţi modifici şi aşteptările şi chiar cantităţile. Da, străbunii mâncau bio şi poate doar carne de vânat, dar puţin cantitativ. Şi munceau mult să producă mâncarea.Aaaa, roşia o cunoşti după mirosul specific care e mai puternic la codiţă. Nu miroase cum ştiu eu, nu cumpăr chiar dacă arată ca în reclame sau este ieftină.Roşiile de grădină se coc de la jumătatea lui iulie, încolo. Ce iese mai devreme pe piaţă este fie de import din Turcia(sau de aiurea), fie de solar (acolo nu prea se mănează), fie făcut în cultură forţată. Roşiile din septembrie sunt mai degrabă pentru conserve şi bulion pt. iarnă şi scad ca preţ, puternic sub 1 leu.Şi doar nu stau toată vara fără să mănânc nici-o roşie, cu gândul la cele de toamnă.Soluţiile sunt aşadar combinate, cu un procent variabil de compromis. Suntem urbani până la urmă, mult prea informaţi şi de aici dilemele şi conflictele noastre.Deci stabileşte sursele, pe categorii de alimente, distanţe şi variabila de compromis.Nu există reţeta perfectă.Fir-ar să fie, ce-am mai scris, că nici la mine pe blog nu scriu atât!

    ReplyDelete