Monday, December 2, 2013

Mos Nici o Lae





Anul asta a inceput "luna cadourilor" cu o luna mai devreme. Eram pe la inceputul lui noiembrie in Mega cu Luca. Ca de obicei, el taraia dupa el un cos mare si rosu cu roti in care aveam diverse chestii de-ale gurii. Eram pe traseul bun dintre maslinele vrac si paine care trece pe la conservele de ton in ulei de masline, dar care evita elegant raionul de ciocolata. Incercam sa il ferim cat mai mult de ciocolata si in general de mancarea cu zahar. Cum traim in era internetului si a galetilor de zahar e cam greu - de internet nu prea il feresc ca nu am cum; am zis macar de zahar sa il scap. Trecem de ton si ma duc apasat catre paine. Iau o mizerie d-aia de pave cu sufletul strans ca iar mancam furaj infestat si dau sa o arunc in cosul mare si rosu. Ho! Cosul nu era in spatele meu si nici copilul. Ciudat. Mai sa ma panichez cand l-am vazut la 10 metri in spatele meu blocat in picioare cu ochii sariti din orbite. Sar ca ars sa vad ce are - Luca, de ce ai ramas acolo? Nimic. Lucaaaa. Nimic. Ma duc langa el si vad nenorocirea: megaimagenii bagasera mosicraciuni de ciocolata. Era un zid colorat cu rosu si alb si cu insertii de ciocolatiu pe alocuri. Mai ca am balit si eu care nu mananc dulce decat la Paste si la Craciun. Ce e Luca? Ce ai vazut?
Tata, astia sunt de cioco… ciocola… astia sunt Mos Crrrraciun de ciocolataaaa?
Da. Nu mai tii minte de anul trecut? Ai mancat si tu de Craciun si nu ti-au placut.

Tocmai ce iesisem de cateva zile nervos dintr-o discutie cu parintii mei despre oua de ciocolata. Eu o tineam pe a mea ca nu vreau sa ii dam si ei pe a lor ca nu poti sa lasi copilul fara ciocolata pentru ca o sa fie ca drogatii si o sa bage si mai abitir cand o creste. Nu stiu unde e adevarul, probabil pe undeva pe la mjloc, comme d’habitude, dar eu m-am tinut ferm si am tot discutat cu Luca si a inteles ca ciocolata din magazin nu e buna si ca mancam foarte rar. Ii tot face Delia prin casa tot felul de ciocolate supte din deget facute din nush ce minuni. E gustoasa, nu zic, dar nu e ca slinosenia aia din galantare care rupe ficaciorul in copiii nostri. Nu te lingi pe degete dupa ciocolata bio, dar macar e sanatoasa. Pe langa asta, Del ii mai face si tot felul de bomboane si inghetate de fructe de imi vine sa ii iau de la gura copilului. Am mai macat si nush ce acadele fara zahar facute din fructe de mi-au amintit de vitamina C-200 din copilarie si am bagat ca adevaratul cot la cot cu copilul. Tot ca sa evitam zaharul ii mai face si mere coapte cu miros frumos sau mai cumpara niste batoane cu miere si graunte. Lucul nostru le mananca fericit si pofticios dar din pacate astea sanatoase ori se fac greu, ori se gasesc greu iar noi ramanem sa ne luptam cu dusmanul zaharisit de pe rafturile magazinelor.

Am resusit sa imi deblochez copilul de la zidul de mosicraciuni abia cand i-am zis ca ii va aduce Mosul  si lui mosi de ciocolata. S-a linistit mai tare cand i-am zis ca asta va fi in curand, peste cateva saptamani, vor veni Mos Nicolae, iarna si zapada. De atunci trecem mereu pe la locul cu pricina si ma intreaba cand vine Mosul. Momentan a venit zapada si tremura de bucurie ca in curand va veni si ciocolata. Ma simt ca un idiot ca nu pot sa dau liber la ciocolata si sa ii vad zambetul larg si murdar pe dinti. Ma tot imbarbatez ca e greu sa faci chestii bune si ca d’aia merita sa rezisti. Extrapoland, e greu sa ai bun simt, e greu sa nu arunci hartiile si scuipatii pe trotuar, e greu sa tii usa unui om care vine dupa tine, e greu sa zambesti pe strada, e greu sa iti respecti si sa iti iubesti sotia, e si mai greu sa ii respecti si sa ii iubesti pe ceilalti oameni, tot greu e sa nu injuri in trafic sau sa nu pui oua sub presul de la usa vecinilor pentru ca te enerveaza. E foarte greu, dar totusi rezistam. Tot asa stiu ca este greu sa rezistam sa nu intram la mec cand miroase a cartofi prajiti sau nu bem tone de cola in loc de apa, e foarte greu sa faci la cuptor in loc sa prajesti sau sa fumam cu o tigara in minus pentru ca sa mai prindem o zi in plus cu familia noastra. E greu al ‘dracu, dar merita. Merita pentru ca daca suntem cu un milimetru mai sanatosi vom fi cu o secunda mai prezenti in viata noastra. D’aia ma chinui pe mine si pe copilul meu la capitolul dulciuri. Ar fi simplu sa ii dau cat pofteste  si sa fie fericit acum dar cand o fi mare si obez sa nu mai am ce face si sa nu imi pese. Sau poate nu va fi obez si nici probleme de sanatate nu va avea daca baga zahar prin toate orificiile. Poate contra-exemplul american de super sized exista doar in documentare si publicatii despre mancarea bio si ei de fapt ei sunt sanatosi tun.

Nu stiu nimic. Dar stiu ca vine Craciunul si pentru toti inseamna portocale si ciocolata. Ce ma fac ? De unde gasim mosicraciuni sanatosi ? Voi cum faceti ? Sfaturi ? Link-uri ? Ce ii pun in bocanci (in afara de mosul de ciocolata promis ) ?
                                                                                                                                  …un tata disperat. J

47 comments:

  1. Stan Patitul va raporteaza: da dependenta dracia aia de ou. Nu atat "tototaia" (ciocolata) cat ideea de surpriza, de ua, ce-i acolo, etc. Noi am facut enorma greseala sa-i mai dam si acu e in plin sevraj. A bocit dupa tototaie ca dupa mine intinsa pe masa, nu alta. Oribil. Nu-i da!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)))))))) total de accord. Dar ce kkt ii dam?

      Delete
  2. Noi ii punem in ghetute de Mos Nicolae batoane de cereale de la Organix. Iar de Craciun nu punem nimic de mancare sub brad. O sa cumparam niste dulciuri de la cofetaria Ostraw Vegan pt toata familia. Nu mergem niciodata cu copilul in supermarket. Merge doar ta-su, cu lista facuta de ma-sa, cu produs, brand, cantitate. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)))) E si asta o solutie, dar totusi parca as vrea sa inteleag de unde vne mancarea in zilele noastre.

      Bun. Notez Oraganix si Ostraw - Merci!

      Delete
    2. intrebarea e: cind va creste si sigur o sa intre in supermarket, ce va face, ce isi va cumpara? Ca nu o sa mearga sigur cu gasca la cofetaria Ostraw, din pacate. Cum ii facem sa-si pastreze stilul de viata sanatos si dupa ce scapa din mainile noastre?

      Delete
    3. Dacă îi oferim acum gusturi adevărate, oneste (adică zahăr din fructe, nu din bomboane sau din ciocolata "mainstream"), când va fi mare va avea deja gusturi bune formate şi va fi mai puţin probabil să devină dependent de zaharuri proaste.

      Delete
  3. Bai Dedi, conceptul de mancare sanatoasa sta in picioare cat timp nu te consumi fizic si psihic s-o obtii :) E o granita fina, si ambele extreme sunt NOCIVe

    ReplyDelete
  4. Eu sunt undeva pe la mijloc ca opinie, pentru ca am vazut copil care a fost oprit de la dulciuri, din cauze obiective, adevarat, si reactia pe care a avut-o. Acum, ca e maricel, e atat de ahtiat dupa ele, ca ma sperie. Si e la scoala, unde sunt sarbatoriti, bomboane de ciocolata, dughene cu mancare sub orice critica....
    Trebuie sa recunosc ca le mai dau fetelor mele, pe principiul ca daca vad si au nu se vor repezi pe ele cand le prind accidental prin vreo vizita. Functioneaza. Nu se reped la bomboane de pom, ouale de ciocolata le dau la o parte ca sa vada surpriza din ele, prefera prajiturile de casa. Le plac dulciurile, ca tuturor copiilor, (sau adultilor :)). Nu e chiar situatia ideala, insa...am facut un compromis.
    Cat despre dulciuri bio, puteti incerca si la Bio Bunatati, sunt sigura ca Olivia are si dulciuri in lista de produse, inclusiv ciocolata bio...

    ReplyDelete
  5. singura "coco" pe care o stie si o mananca este cea facuta in casa (cu roscove), nu stie ce este oul kinder (bunicii au fost foarte clar instruiti in acest scop si deocamdata sunt de partea noastra :)), iar cum pe el il intereseaza doar ambalajul, ma gandeam sa ii ambalez eu niste bomboane facute in casa. in supermarket se intinde doar dupa banane, in rest nu-l tenteaza alte lucruri. in ghete - migdale, caju (preferatele lui), batoane de susan si fructe!

    ReplyDelete
  6. Greu...
    Si eu incerc sa o feresc pe Cata (e de varsta lui Luca). Ii mai fac prajiturele, briose etc in casa, cioco de pe raft vede cam 1/ luna (o patratica, nu o ciocolata!).
    DAR nici nu o expun la dulciuri la care stiu ca pofteste (adica pe care le cunoaste dupa ambalaj, cum ar fi acadelele. Ambalajul ciocolatei nu stie care este :-) :-), aia I se livreza sub forma de patratica). Mergem la Carrefour impreuna, dar nu trecem prin raionul de dulciuri. E adevarat, de cand cu sarbatorile cred ca au intins ciocolata peste tot, mai greu de evitat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. inteleg, asa suntem si noi, in zona gri:) si Luca s-a prins, frate, singur ca sub mosii aia colorati e ciocolata, jur ca nu stiu cum, si desigur ca i-am luat unul din care a mancat 3 zile si cerea ca drogatul mai mult, mai mult:). plus ca dupa o doza de ciocolata e mega hiper si greu il potolim:)

      Delete
    2. ...de aici si numele - GRI goroiu. ;)

      Delete
    3. :-) Luca e f perspicace, intr-adevar, mie imi e evident din toate postarile voastre. Acum nu se poate ca asta sa aduca exclusiv beneficii :-)

      Delete
  7. Mie mi se par anormale comportamentele de mai sus... Cum adica, sa fii atat de intunecat la minte sa nu-ti dai seama ca peste un an sau doi, copilul o sa-si dea seama care e ambalajul ciocolatei si a bomboanelor, ce e oul kinder, diferenta dintre ciocolata si pudra de roscove. Cat timp credeti ca puteti sa subestimati inteligenta copiilor vostri? Pentru ca asta faceti...
    Si cand o sa vada in parc copii care mananca un snickers? Sau la gradinita alti copii cu bomboane sau Kinder? Sau la tv reclame, pt ca sunt o gramada facute la dulciuri... Si din pacate roscovele nu sunt promovate nicaieri...
    Ma gandesc ca next step pt voi e: sa nu mearga in colectivitate pana la 7 ani (doar homeschoolingul rulz), sa nu se joace cu copiii care mananca o ciocolata, ci sa socializeze doar cu cei crescuti pe baza de roscove si migdale (exact ca o secta).
    Normal ca incerci sa ii feresti dar vrajeala nu tine decat pana la un punct. Fiti constienti de asta! Ciocolata neagra e cea mai pura si sanatoasa dintre toate ciocolatele, incearc-o pe aia, Dedi. E si amaruie, poate nu o sa ii placa. La plafar exista si ciocolata raw, si tot felul de dulciuri gata facute extra sanatoase. Singura problema e ca probabil o sa va lasati tot salariul acolo, dar, asta e, merita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liz, draga, ca tot ne cunoastem dara, eu zic ca anormala e reactia ta un pic isterica. Cat despre alegerile parintilor, sunt personale si de nediscutat. Nu ne vrajim deloc copilul, ci incercam sa il ferim de niste chestii total nesanatoase. In plus, Luca are niste carii urate pe dinti care ne vor obliga sa ii sigilam dintii pana la cei definitivi, asa ca prefer sa il feresc de zahar cat pot, ca nu pot deloc, ca sa-i fie bine mai incolo. Cat despte secta, mi-ar placea sa fiu in secta elitistilor, numa ca nu suntem noi asa de smart:).

      Delete
    2. a vazut in parc la o fetita niste haribo - de fapt i-a sarit in ochi ambalajul. s-a dus intins si a primit un ursulet. l-a pus pe limba si apoi mi l-a dat mie. nu-i interzicem nimic, daca vrea sa guste, ii oferim si refuza singur, dupa ce se convinge ca nu-i place. sau nu refuza si mananca. nici nu-i subestimam inteligenta, nu l-am pacalit niciodata. i-am explicat pe intelesul lui si apoi l-am lasat sa decida. ambalajul la care ma refeream mai sus se referea la pungute transparente si fosnitoare, legate cu ceva ate colorate, nu am spus ca ii pun roscove in hartie de kinder. nu-mi imaginez ca nu va manca niciodata ciocolata sau alte zaharicale, dar daca deocamdata nu doreste asa ceva, de ce sa-i ofer? pana la urma, nu cred ca se nasc setati pe oua kinder, cred ca noi suntem cei care le prezentam "ispita".

      Delete
    3. si noi i-am dat Haribo ca a vazut in aeroport si a mancat din punga aia pana nu a mai putut, i-a dat, ca nu e ok sa vada si sa ii refuz, dar ideea e sa nu i dau zilnic, nici saptamanal, ci asa la ocazii speciale:)

      Delete
    4. Scuza-ma dar nu inteleg motivul pentru care te-ai atacat. M-am referit la ceilalti care au comentat aici si care au gasit solutii pe termen scurt, care mie mi se par nerealiste. Niste oameni de aici zic ca nu-si iau copiii in magazine, ii feresc de ambalaje, folosesc tertipuri stupide si ma numesti pe mine cea isterica?
      Mi se pare postul lui Dedi e chiar unul normal, adica a unui parinte ingrijorat de situatia actuala, de expunerea dulciurilor la tv si in magazine. Va felicit ca inca pastrati normalitatea si il luati pe cel mic la supermarket, nici nu il mintiti in legatura cu dulciurile (cel putin asa am dedus).
      Asta e o atitudine ok, zic eu. Nu inteleg ce urmaresc ceilalti parinti. Cat cred ei ca isi mai pot minti copiii? Mai ales in ziua de azi, cand ai tv, vezi reclame acolo , vezi reclame outdoor. La un moment dat se prind si ei.
      Eu as pune accentul pe vorbit cu cei mici despre efectele negative ale dulciurilor in exces. Si o bucatica de ciocolata pe luna nu omoara pe nimeni daca dupa te speli pe dinti imediat. Luca de la ce a facut carii? Si mie mi-e frica de carii, incerc sa-mi obisnuiesc fetita sa se spele pe dinti, cu pasta speciala cu argila.
      In concluzie sa incercam sa fim moderati si nu inversunati.

      Delete
  8. Si eu l-am tinut departe pe David 3 ani jumate de dulciuri, dar cand a intrat la gradinita s-a terminat :-( Acum incerc sa limitez, sa-i dam biscuiti cu alac, bombonele cu cocos si carob facute in casa, dar tot nenorocirile din comert ii plac cel mai mult, asa ca singura mea solutie este sa cumpar cat mai putine si sa nu am in casa decat f. rar... numai la inghetata din pacate nu pot fi consecventa cand iesim la vreun loc de joaca indoors, fiindca acolo inca cedez si eu tentatiei... asa ca incerc sa ma autoeduc si sa ma autodisciplinez, copilul a vazut ca mami deja a slabit 15kg cu mai putine dulciuri si mancare vegetariana, deci incet-incet invata lectia :-)
    Mai nou, la anumite chestii ii spun ca sunt cu alcool si permise doar pt. adulti... aka Mon Chéri bla-bla-bla, dar nu numai... iar la un moment dat mi-a zis "Mami, eu vreau ciocolata pentru copii si tu iei alcoolul" - noroc ca nu eram in public ;-)
    Bafta, rabdare si ambitie!! Ramaneti fermi pe pozitie indiferent ce zic ceilalti! Ii dati chestii facute de voi in casa, el nu are cum sa stie diferenta! Eventual creati voi propria voastra poleiala si infasurati dulciurile bune in ea :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da mai Feli, dar nu il pot minti. Eu ii zic cinstit ca nu sunt bune dulciurile din magazin si a inteles asta. Si am inteles si eu ca trebuie sa ii mai dau cateodata si mizerii din alea. Incercam un sistem de tipul lose-lose in loc de win-win. :)
      Nu pot sa amblaez ciocolata de casa in hartie de Kinder ca nu e prost. Si exact cum ai zis si tu, ce ma fac cand o scapa de acasa? Vreu sa stie despre ce e vorba ca sa se fereasca singur.
      Discutia asta va merge mai departe apoi cu alcool, tutun si droguri...dar mai avem cativa ani pana acolo :P

      Delete
  9. Salut! Ne-am vazut sambata, la ziua printesei. Eu eram cu cei 2 copii mai mari si mai agitati. Inteleg complet stresul tau,il traiesc. Eu sunt si medic stomatolog,asa ca sunt si mai inversunata. Sa-ti povestesc cum a fost la noi, i-am tinut departe de porcariile alimentare pana au intrat in colectivitate. Cu greu m-am resemnat ca acolo nu am control, in rest primesc extrem de rar dulciuri. Sunt destul de sensibili la povestea cu cariile, i-am indoctrinat bine. Le dam fructe multe,batoane cu cereale bio, nuci,fistic, merisoare si biscuiti, prajituri facute in casa. Cele din comert sunt cu chimicale sau cu cafea (astea sunt explicatiile pe care le-am gasit). Le-am dat si eu ciocolata (Kinder cu cereale) la schi sau cand mergeau miult pe munte,deci oarecum intr-un context special. Cred ca cel mai important este sa fii consecvent, nu o sa te dezamageasca.
    Succes!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut Silvia, hai ca nu erau asa de agitati, pe bune:)

      Delete
    2. Chiar deloc agitati. :) daca erau agitati ii fugarea Luca sigur. :)))

      Delete
    3. Asa l-a trantit Radu pe Luca de 2 ori parca.
      Dar macar nu erau agitati din cauza ciocolatei

      Delete
  10. Si noi am zis ca vom incerca pe cat posibil sa nu le dam dulciuri din comert, sa le facem in casa si, evident, sa nu ma consumam nici noi asa ceva, pentru a fi un exemplu. Dar intr-adevar, ce te faci cand intra in colectiv si vor avea colegi care infuleca ciocolata oricand au ei chef, si mai ales, sub nasul lor?

    Si, mai ales, ce te faci cand bunicii nu te sustin in acest demers (maica-mea e in categoria "bunicii care nu sustin")? Ea a ramas cu ideea ca: si voi cand erati mici mancati dulciuri, nu vi le refuzam, si uite ca sunteti sanatoase si nici obeze nu sunteti. Degeaba ii explic eu ca rar mancam dulciuri cumparate si ca inca mai stiu gustul gogosilor, prajiturilor si clatitelor facute in casa, torturilor.... ca ea o tine pe a ei, ca "ce ii face rau copilului o ciocolatica"... Ufff, ma refugiez in gandul ca ai mei inca sunt mici (10 luni), ca sa stie de dulciuri si poate pana atunci gasesc o solutie...

    ReplyDelete
  11. Mara mananca cu placere baton ("de ciocolata") -nutribon.
    Bineinteles ca stie si ciocolata de supermarket (via ta-su), si a impartit informatia si cu fratele ei, dar am noroc ca-s intelegatori si de multe ori iau doar jucaria.

    ReplyDelete
  12. Buna, Dedi! Stiu ce simti, am (cam) acelasi punct de vedere. Dar eu cred ca tot "educatia alimentara" e solutia. Vorbit cu copilul, repetat, dar mai ales exemplificat concret. Vizual, mai bine zis. Nu zic sa iei postere cu oameni bolnavi si sa i le lipesti in camera, dar poti adapta. Desenand, de exemplu, consecintele. Explicatiile de genul "nu e buna", "nu fac bine", "te imbolnavesti" mi se par prea vagi. Fetita noastra de 2.6 ani a inteles f bine cum sta treaba. Daca vede o prostie de mancare, ma intreaba ce e si daca poate sa guste. Eu ii spun "sigur ca poti sa gusti, dar e cu zahar. treaba ta daca vrei sa iei. eu nu iau". Refuza si ea si se indeparteaza de locul cu pricina. Noi mergem cu ea la cumparaturi de fiecare data, dar ne oprim numai unde avem treaba, nicidecum la chips, ciocolata etc. Avantajul e ca mergem la un hypermarket, unde oboseste repede si nu-i mai arde de cautari, mai ales ca e foarte aglomerat. Mergem si in magazine de jucarii, unde fffff rar mi-a cerut mai insistent sa-i cumpar ceva. Am cedat de vreo 2-3 ori, ca de alte 50 n-a cerut nimic sau, chiar daca a cerut, i-am explicat ca nu am bani si i-am aratat portofelul. Cand imi cere sa-i cumpar o chestie complet inutila sau sa mergem la restaurant ii explic ca am bani putini, si ca lucrul ala il putem face in casa, astefel incat banii sa ne ramana pentru carti sau jucarii. Cu mentiunea ca ma tin intotdeauna de cuvant, adica nu trec 24 de ore de la momentul promisiunii si execut ce i-am zis. Apoi, cu banii "ramasi", mergem si-i iau o carte misto sau altceva de calitate. Deocamdata treaba functioneaza impecabil. Si cred ca va functiona in continuare.

    ReplyDelete
  13. Daca il feresti de ciocolata, cand va creste o va descoperi ca si-o poate procura singur, va manca in disperare, pentru ca e buan si zaharul creeaza dependenta.

    Daca ii dai ciocolata de mic,nu faci decat sa ii creezi o dependenta cu care se va lupta intreaga viata.

    Parerea mea e ca solutia este apelul la ratiune si educatia. Adica explicat si exemplificat ca ciocolata e gustoasa, insa ne face rau ( si trebuie sa stim foarte clar asta ), asa ca vom manca putin si rar. Nu pentru ca nu ne da voie mama si tata, ci pentru ca nu vrem sa ne facem rau noi insine. Functioneaza, pentru ca majoritatea copiilor stau foarte bine la capitolul logica ( pana intervine scoala su f...te jocul ).

    ReplyDelete
  14. Incercam sa spun ca daca Luca a avut suficient autocontrol incat nu s-a dat de ceasul mortii cand a vazut ciocolata in supermarket si asteapta cuminte craciunul, sa sa primesca si el ciocolata, va putea si sa se controleze singur cu mancatul ciocolatei.
    Asta, daca reusiti sa va faceti intelesi, de ce nu e bine sa mancam ciocolata fara numar, pana capatam dependenta. Dar copiii su foarte multa logica si bun simt, pacat ca adultii nu se folosescde asta !

    ReplyDelete
  15. Cand eram mica mncam dulciuri pe paine...dupa ce am realizat cum sta treaba cu zaharul manac rar dulciuri si ceiul neindulcit, inainte mi se oprea in gat daca nu avea trei lingurite de zahar in el. Mama cumpara dulciuri de sarbatori si cautam in disperare pana le gaseam dupa miros, habar nu am, caci le gaseam destul de repede, si le mancam pana la ultima, uneori imi era mila de mama si-i spuneam ca am gasit dulciurile, sa le schimbe ascunzatoarea...intr-un an nu le-am gasit, aveam un frigider vechi, acolo hu emansu miros...constientizarea este un lucru important...evident ca pentru Luca este prea devreme, insa la cat zahar am bagat in mine, nu am avut probleme cu cariile. Fetita mea e un pic mai mare, evitam sa cumparam chestii cu zahar si altele, ea stie ca unele mancaruri sunt doar pentru oameni mari, copiilor mici le fac rau la burtica. Zilele astea s-a oprit la raftul de iaurturi ca isi doreste un isurt ca in reclama x cu animale..reclamele astea...si de sarbatori isi doreste studioul de tatuaje.evident vazut tot in reclame...exista lucruri pe care mi le doresc pentru ea, insa si lucruri pe care vreu sa le interzic, dar intsi de toate sa o fac sa inteleaga ea dingurica cum sta treaba asta

    ReplyDelete
  16. Fi-mea e alergica la proteina din lapte si la ou, deci asta restrange serios campul dulciurilor din comert - ma bazez ca va intelege ca ii fac rau si asa o sa scapam (mai) usor. Momentan e prea micuta, dar oricum nu ii place deloc gustul de dulce, vrea numai acrisor (seamana cu mamiiii :) ) Nu credeam ca alergiile astea ingrozitoare vor avea ceva pozitiv dar voila...(cred) Daca tine ii zic mai tarziu ca e alergica si la tutun si alcool & droguri :)) bafta tuturor cu piticii :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viviana, zilele astea, dupa postarea lu Ta-su am descoperit niste produse desert vegane, fara ou si lapte, si fara zahar, si o sa le si testam in curand: http://www.biomania.ro/produse-vegane si astea http://www.biomania.ro/produse-dietetice-bio/produse-bio-fara-lactoza. Daca va ajuta, sa imi spui, o sa incerc si eu niste biscuiti.

      Delete
  17. De obicei nu comentez dar am văzut că Luca are probleme cu dinții și vreau să îți spun că se poate rezolva natural, fără chimicale de la dentist. Cu ceva schimbări în dietă. Există o carte numită Cure tooth decay. Sunt și bloguri și grupuri pe FB. Și sigur cunoști pe cineva care cunoaște pe cineva care face treaba asta.
    Un link http://wellnessmama.com/1756/
    De asemenea verificați dacă nu are upper lip tie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumim, Ozana, o avem in casa de vreun an, stiu principiile, am luat chiar si ulei de peste din SUA si o perioada se vedea ca dintii isirevin cat de cat sau stagnau cariutele, am luat-o si pe zona de grasimi bune animale si supe fierte din oase cu mult colagen, incercam sa reglam din alimentatie si o voi mai face pana cand ii vom sigila dintii, pb e ca el mosteneste un fond genetic prost de la mine, la 4 ani aveam cioturi negre in gura:( de asta si lupta asta impotriva zaharului.

      Delete
    2. doctora nostra care este si prof universitar nu recomanda sigilarea in special la copii ptr ca previne pe langa carii si mineralizarea dintilor

      Delete
  18. Miere cu roscove servita cu titlu de ciocolata :)) http://www.reverto.ro/ro/miere-donnalucia/108-miere-cu-roscove.html

    ReplyDelete
  19. Fixeaza o zi pt. ciocolata. Ca oricum, nu poti pe termen lung sa ocolesti treaba asta. Sa zicem luni- isi ia ciocolata cu mama, cu bunica, cu cine s-o nimeri. Si nu va fi frustrat dar nici nu va cere in afara de ziua de luni. Program de mofturi dulci.

    ReplyDelete
  20. Eu am fost azi la Pukka sa ma aprovizionez pentru Mos Nicolae. Nu am gasit mosi craciuni de cioco, si fimea il asteapta. Dar anul trecut de Pasti au avut iepuri de cioco, deci poate vin si mosi.
    Am luat in schimb niste batoane raw cu fructe si alune. Ambalaje frumos colorate, bune la gust. Am luat halva cu miere, batoane de susan cu miere.
    Am lasat o caruta de bani dar sunt impacata cu mine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.pukkafood.ro/ niiice. nu stiam. mersi mult!

      Delete
    2. le stia, numa ca nu are memorie:) mai gasiti idei de dulciuri si batoane fara zahar si la BioMania: http://www.biomania.ro/dulciuri-bio/bomboane-si-acadele-bio

      Delete
  21. la ciocolata din comert cu cat procentul de cacao este mai mare cu atat scade cel de zahar iar ciocolata este mai amaruie (exista sanse sa nu-i placa) + ca in alimentatie conteaza "doza si frecventa" as merge pe varianta 1 zi pe saptamana liber la ciocolata cu mentiunea ca trebuie sa aiba minim 75% cacao sau invatati sa faceti ciocolata acasa impreuna cu Luca (fimea "gateste" cu mine de la 2 ani )

    ReplyDelete
    Replies
    1. facem ciocolata de casa, uitati si reteta de la Simona Dinu, e f faina, numa ca tot aia cu zahar e n top:): http://jurnaldenutritie.ro/2011/08/15/bucati-divine-de-ciocolata-2/

      Delete
    2. atunci folositi fructoza sau zahar invertit

      Delete
  22. mai sunt variante: http://biobunatati.ro/product.php?id_product=6585
    http://biobunatati.ro/product.php?id_product=1336
    puteti folosi sirop de agave sau de artar pentru indulcit...
    http://www.mybioboutique.ro/sirop-agave-bio-300g/

    ReplyDelete