Monday, February 11, 2013

S-a schimbat lumea – children of the revolution



Ca tot m-am implicat in campania asta cu Pampers mi-a ajus la urechi un rezultat al unui studiu facut de ei pe pagina lor de facebook impreuna cu Societatea Romana de Pediatrie. Zic ei ca au participat 1000 de mame, dar e fals – au fost 999 de mame si un tata (eu). Eram curios sa vad despre ce vorba si am dat si eu raspunsurile mele acolo. Initial mi s-a parut cam generalist si fara temei quiz-ul, dar acum, vazand rezultatele mi se pare ca daca realitatea este ca acolo suntem intr-o situatie de vis. Sau poate doar cele 999 de femei sunt intr-o situatie de vis?…

Cica 79% dintre mamici apeleaza la experti in ingrijirea copiilor. Daca e asa, e bestial, inseamna ca s-a responsabilizat populatia de parinti si nu vom mai vedea prea curand cazuri nasoale de stiri de la ora 5 referitoare la copii bolnavi din nepasare.  Ma bucur sa stiu ca multumita mamelor atente la sanatatea copiilor nu se vor mai turna kilograme de antibiotice in saracii copilasi. Banuiesc, totusi, ca e un sambure de adevar pe undeva, vazand parintii din jurul meu care sunt foarte atenti cu sanatatea copiilor lor.

Cel mai interesant lucru mi s-a parut aici: ce valori vor sa transmita mamicile copiilor lor - voință și corectitudine, onestitate deplină, integritate și altruism. Cu carateristicile astea l-au descris pe Regele Mihai. As fi onorat sa avem parte de o generatie de asemenea valoare. Imi doresc de la Luca si de la ai lui tot ce e scris mai sus. Ne trebuie vointa sa schimbam tot in tara, corectitudine si onestitate ca sa stergem reflexele create de o istorie sinistra, integritate ca sa tinem fruntea sus si altruism ca sa invatam sa ajutam – nu doar sa dam bani spalatorilor de parbriz. Daca macar 5 % din cele care au raspuns la studiul asta reusesc sa transmita copiilor aceste valori ne asteapta in curand o revolutie a bunului simt si a valorii. Vor creste niste punkeri cultivati - cum imi place mie sa imi imaginez, salvatorii Romaniei.
Inca una tare: 99% dintre respondente “au adus in prim plan parintii si familia”. Pfuai ce bucurie! Inteleg ca multitudinea de carieristi din multinationale care isi abandoneaza copiii acasa cu cate doua bone a ramas mazilita in acel 1%??!?! Wow! Traim in Rai!! Doar 1% din parinti cred ca banii si pozitia sociala cresc copii singure?!? Vin vremuri bune!  

Iar despre fericire: 84% dintre mamele intervievate au zis ca fericirea copilului lor sta in “îngrijirea, protecția și dragostea permanentă, necondiționată”. Dragostea neconditionata mi se pare cel mai frumos sentiment pe care l-am trait pana acum. Cred ca daca ceva sta la baza Universului, asta este – dragostea permanenta neconditionata. Imi doresc sa simtim asta cu totii, mai mult de 84% la suta. Imi doresc sa am puterea sa imi iubesc copilul continuu neconditionat chiar si cand va face cele mai mari prostii. Daca ar fi asa cum zice quiz-ul in curand nu vom mai avea copii palmuiti peste gura pentru ca au spart o sticla de apa sau pentru ca au dat cu mingea in flori. SPER sa fie adevarat ce scrie in studiul asta. SPER sa vad cat mai multe zambete adevarate de copii pe fetele viitorilor adulti – fara riduri, fara incruntari.
 
89% spun ca pentru ca bebelusul sa poata explora lumea , acesta trebuie sa aibe o “relatie stransa cu parintii” si cred ca asta se leaga cu “99% consideră că scutecul utilizat trebuie să îi asigure micuțului protecție maximă și libertate de mișcare”. Imi place ca sa vorbeste mult despre libertate si explorare. Imi doresc sa retinem aceste valori si le transmitem copiilor nostri. Pentru a hrani curiozitatea trebuie sa le dam libertatea de a cauta si intreba. Ei trebuie sa fie liberi sa exploreze limitele noastre la inceput, ale casei noastre si ale locului de joaca, apoi ale profesorilor si ale viitorilor lor colegi de munca. Trebuie sa invete sa zica “da”, “nu” si mai ales “de ce”? Vor incerca cu siguranta la un moment dat si limitele stiintei si ale artelor si vor darama in mod clar limitele sociale si politice. Ei vor fi generatia care nu va sta cu mainile la spate – ei le vor tine in buzunar, vor zambi frumos, larg, cu respect si vor darama muntii cu privirea. Copiii nostri vor fi punkerii educati care vor schimba lumea iar noi suntem rampa lor de lansare. Mi-am dorit, adolescent fiind, sa fac parte din “the children of the revolution” – cum zicea un cantec. Acum sper fericit si emotionat ca voi fi printre  “parents of the revolution”. E o mare responsabilite.

Am scris despre quiz-ul asta cam sceptic – ar fi prea frumos sa fie adevarat ce scrie aici. E vad doua posibilitati: asa este, si suntem salvati sau … au raspuns doar mamele care fac parte din parintii buni si responsabili si atunci mai avem de luptat.



15 comments:

  1. al meu o sa fie roacker :D si sper sa contribuie la revolutionarea societatii de maine.

    ReplyDelete
  2. PS : excelent articol, desi ma gandeam dupa prima propozitie a postarii ca o sa aflu tainele scutecelor :P

    ReplyDelete
  3. cu siguranta au raspuns doar mamele responsabile...dar sa nu ne pierdem speranta...Te sustinem ta-su ...credem in puterea exemplului!!!

    ReplyDelete
  4. Offtopic ca nu cred in brandurile mari din principiu, poza cu Luca e mega-ultra-bestiala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mersi! Luca e gata de lupta, dar nu prea vede bine cu ce se lupta. :))))

      Delete
  5. Daca, asa cum pricep eu, e vorba de un chestionar la care se raspunde pe internet, din pacate doar o parte dintre mame au acces la tehnica de calcul.
    Din ce am remarcat eu, dintre mamele care acceseaza internetul, mare parte sunt mai constiente de responsabilitatile pe care le are un parinte.

    ReplyDelete
  6. Pune si tu un P mare in titlu ca sa nu mai deschid.

    ReplyDelete
  7. Imediat ce am citit Pampers am decis sa nu mai citesc articolul.
    M

    ReplyDelete
  8. Dedi, sper sa fie asa. Imi doresc tare mult ca ai mei copii sa nu stea cu mana in san si sa astepte sa faca statul ceva pentru ei, imi doresc sa nu mai vad parinti plesnindu-si copiii peste gura sau luandu-i la suturi, imi doresc sa vad copii ale caror intrebari au mereu raspuns, altul in afara de "de-aia"...

    ReplyDelete
    Replies
    1. copii nostri vor avea initiativa si nu vor sta cu mainile in san sa astepte de la stat daca asta vor vedea la noi....
      Simona

      Delete
  9. Ta-sule scrii frumos si sensibil, dar partea de la final cu pampersul exact ca nu are legatura cu libertatea

    ReplyDelete
    Replies
    1. nu cautam legatura cu pampersul, ci ma legam doar de faptul ca tot folosesc cuvintele libertate si explorare. oarecum, ne vand vise de libertate prin campanii online. e poate bine ca ne starnesc....sau poate din contra...nu stiu.

      thx de feedback!

      Delete
  10. k... ai la mine pe blog niste articole despre olite, pampersi etc..chestii mamicesti si taticesti(mai putin) chiar legate de explorare si libertatea copilului ..fara scutece

    ReplyDelete