Tuesday, January 28, 2014

Ne-De-Pizdificarea barbatului


Umbla pe net vreo doua articole haioase despre pizdificarea barbatului. link si link
Adica transformarea aparent recenta a barbatilor adevarati in niste animale prea domestice si prea sensibile pentru tagma lor. Am cautat in text daca sunt referiri si la tati, care sunt mai sensibili si mai efeminati decat barbatii de sub papuc si nu am gasit nimic. Deci as putea sta linistit ca nu vorbea de mine, nu? Pai nu stau pentru ca nu mi se pare chiar serios ce a scris el acolo si nu stiu de ce simt nevoia cel putin sa imi argumentez pozitia, daca nu chiar sa raspund obraznic. Dar am sa imi folosesc mintea pizdificata si am sa renunt la obraznicie. 

Suntem astazi oare altfel de barbati? Mai sensibili? Mai "fraieri"? Mai "condusi de femei"? Clar! Da! Pai, de ce? Hai sa o luam pe rand:

Dupa parerea mea duritatea barbatilor are radacini ancestrale. Sunt mult prea vechi ca sa o punem in discutie. Cand era bunica lui homo sapiens fata, barbatii se luptau serios pentru teritoriu, aparau asezarea de jivine si vanau ditamai animalutele ca sa hraneasca gurile de pe acasa. Atunci chiar ca aveai nevoie de duritate, bai nene, caci nu puteai sa te duci sa mangai mistretul si sa il rogi sa vina cu tine pana acasa pentru ca vrei sa ii arati ceva misto si acolo sa il superi pana moare de ciuda deasupra focului ca sa il gatesti. Atunci ori umpleai padurea de sange si de testosteron, ori mureai morsecat de vreo dihanie.
Au trecut secole. Multi barbati au cam obosit sa tot alerge dupa mistreti si cornute prin paduri si fanete si le-au domesticit. Pana la urma chiar s-au dus si le-au mangaiat, le-au luat cu lugu-lugu si le-au adus acasa sa le arate ceva misto - GRAJDUL. Pfuai ce s-au mai imbatat dup'aia la carciuma epocii de piatra de bucurie. Gata cu fuga dupa sandwich-uri. Acum le avem langa casa si mai dau si lapte/ oua/ blana. Foloase pe care le invatau cu totii la gradinta la stiintele naturii. Deci, cu blandete testosteronul a scazut cu o liniuta.

Au continuat, totusi, inaintasii nostrii cu testicole sa se tina tari si rai caci le trebuia asta la razboi. Se luptau inca pentru teritorii, faima si femei. Cum inca nu se inventase Counter Strike a trebuit sa se lupte pe bune cu chestii ascutite si grele care sfartecau in carne vie. Pai ca sa ii pui capul inamicului pe o tipsie de argint nu aveai voie sa ai sentimente. Daca ma duceam eu la razboi cred ca intai stateam de vorba cu ei ca sa ii conving sa plece la casa lor si abia apoi le retezam, plangand, gatul. Le faceam cate o cruce si apoi plecam in terapie vreo cativa ani. Atunci nu era timp pentru asa ceva - inamicii erau  multi, rai si rapizi. Hmmm rapizi…ma rog, le lua cativa ani sa faca drumuri mai lungi, dar sa nu facem misto de ei acum ca nu aveau bani de bilete low cost ca sa ajunga mai repede la batalie.

Iar au mai trecut ani si oamenii s-au mai calmat. Cu toate ca inca se lupta multi ca prostii pentru bani si petrol, ca inca se lupta unii, saracii, ca sa isi apere casa de cei prosti care vor bani si petrol sau ca unii se lupta pentru libertate in piata publica, cu toate astea, tot am lasat-o mai moale cu violenta de stat si putem sa o ardem linistiti la caldurica in casele noastre. Inca niste unitati de testosteron taiate din creierul barbatilor.

Iata ca am ajuns in era moderna si ne intrebam la ce ar mai servi duritatea la barbati? Ca daca am avea prea multa in noi am lua-o razna intr-o lume care tinde catre pace. Daca nu am fi tinut pasul cu evolutia scazand valorile de testosteron am fi ramas niste inapoiati care s-ar fi batut in trafic, s-ar fi batut prin discoteci pentru dansatoare, s-ar fi injunghiat pe la meciuri de fotbal si ar fi scuipat caldari de saliva pe trotuar doar asa, de nervi. Dar noi nu suntem asa. Noi suntem niste masculi adaptati perfect zilelor noastre, nu ? Terminatii de care ziceam mai sus exista doar in povestile din trecutul indepartat.

Azi se spune ca femeile au devenit egale cu barbatii. Eu cred ca e putin invers – barbatii au devenit egali cu femeile. Nemaiavand nevoie de duritate, violenta si putere s-au transformat in adevarati homo ganditori care au aceleasi puteri ca si femeile de langa ei. Acum ambele sexe pot face acelasi lucru fara nicio problema. Ce daca nu mai poti cara brazi din padure ca sa iti faci o casa ? Credit la banca fac si femeile si barbatii si isi iau o casa gata facuta. Ce daca nu mai ai antrenamentul si puterea de a vana un urs grizzly cu sulite, acum pana si copiii pot merge la supermarket sa cumpere orice de mancare, fara sa faca sange prin batatura. Ce daca nu mai stii unde-s pumnalele, unde-s pistoalele? Acum nici nu mai ai nevoie de ele si chiar daca ai fi avut, ti-ar fi amintit sotia care are mintea mai limpede decat tine pentru ca nu bea atat de mult.


Concluzia mea este ca in ziua de azi devenim egali pentru ca activitatile pe care le facem ne solicita in mod egal. Eu nu vad asta ca pe un minus, ci ca pe o sansa – este sansa barbatului de a fi un om normal. Era stanei de piatra a apus, din fericire, odata cu ultimele razboaie si acum ne permitem si noi sa fim fericiti, sa avem sentimente, sa intelegem oamenii de langa noi si sa iubim. Ba mai mult, daca avem ceva mai mult curaj ne permitem sa mai si plangem, Doamne iarta-ma, cateodata. Asta nu ne face doar oameni mai buni ci si parinti mai buni si asta conteaza cel mai mult. Copiii nostri au sansa sa aiba niste tati sensibili si iubitori care se uita in gura lor tot timpul si care ii cresc cu placere si dedicatie. Ar zice unii niste mame cu barba. Asa ca da, daca vrei sa numesti asta in mod vulgar ii poti spune « pizdificarea barbatului », dar daca vrei sa o numesti pe bune i-as spune maturizarea barbatului. Voi ce ziceti ? Ne luam la bataie in curtea scolii sau ne dam mana la o bere? Mai suntem barbati sau am ajuns gluga de coceni?

26 comments:

  1. Toate ca toate, dar mie mi s-a taiat macaroana instant cand un fost prieten tipa din baie sa vin sa omor eu un gandac mutant. Ai dreptate, dar de ganganii mutant tot trebuie sa fie in stare sa ma apere!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))))) si de caini. Minim. Ca sa zic si sobolani.

      Delete
    2. O sa razi, dar barbatu-meu chiar are o fobie legata de gandacii de bucatarie. Cica i-a picat unul din ala modificat genetic, mare cat pumnul, in cap, cand era el la cresa, si de atunci a ramas omu' cu sechele...Eu, in schimb, nu am avut ocazia sa vad gandaci de bucatarie in copilarie, asa ca nu-i asociez cu nimic nasol. Si n-am greturi cu gandacii, asa ca l-am aparat de gandaci cand stateam in niste chirii din alea nasoale. Dar la restul chestiilor masculine (orientare in spatiu, reparat prin casa etc.) e muuuult mai bun, asa ca il iert de faza cu gandacii. La caini, ce sa zic, eu am un feeling special pt caini, nu am nevoie de protectie in domeniu.
      M.

      Delete
  2. Recunosc ca nu am avut nervi sa citesc minunatia aia, dupa primele randuri ale primei parti am constat ca ..mai bine nu. Dar mi-a sarit in ochi la sfarsit raspunsul autorului la intrebarea cuiva, de ce ar fi ceva negativ pentru femei sa aiba mai multe relatii: "Referitor la afirmatia ta “Si ce e rau daca o femeie a avut mai multe relatii?”…daca tinem cont ca femeia reprezinta totusi sexul slab, partea pasiva (adica se lasa dominata, penetrata) si barbatul reprezinta partea activa (sa nu uitam totusi ca erectia acestuia hotaraste daca se va desfasura actul sexual sau nu!), cred ca nu se poate vorbi aici de o eventuala egalitate intre sexe (chiar daca unele femei tampite tot isi repeta in oglinda ca sunt egale cu barbatii)!". Imi permiti sa fiu sincera? La astfel de rationamente nu poti contraargumenta ca n-ai cu zice, mai-mai ca ma asteptam sa o aud si pe aia cu "asa suntem lasati de la Dzeu, femeile tb. sa se supuna" si game over :)))
    Nu,serios, ma simt frustrata pentru ca vazusem muuult text si ma asteptam la ceva deep, psiho-socio-antropo-istorico ceva ..sau macar orice-inteligil-ceva.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stai ca nu inteleg. Vorbesti despre autorul celor doua texte?

      Delete
  3. Dap. De autorul acelor texte.Citeam comentariile lasate la la postarea din al doilea link, de acolo am dat copy/paste cu ghilimele.
    Intre timp m-am exprimat vocal la postarea respectiva. Ca nu toata lumea stie ce-i ala dimorfismul sexual si cauzele pentru care in mod natural suntem diferiti.
    M-a luat valul imediat ce citisem treaba cu penetrarea, mai zarisem in textele respective ici si colo expresia "sexul slab", si mi-am dat seama ca as da in cap - la propriu - cu "Dominatia masculina" a lu"Bourdieu persoanelor care fac apel la argumentele astea. Noroc (sau pacat) ca e o fituica care mare rau nu poate face :)), eventual sa informeze un pic despre cum am naturalizat niste conceptii sociale :)) pe care ulterior le intarim si reafirmam prin apel la ..guess what! natura! :D

    ReplyDelete
  4. Si un P.S.: e undeva un barbat, unul care mi-e mie drag tare. Care nu plange in situatii urate, ca "el nu plange, dom'le! nu miorlaie ca mine". Ei, si printre situatiile alea urate, unele au fost chiar foarte. Si am vazut omu'ala care mi-e drag cat si cum se abtinea, am vazut rusinea de a fi "scapat" lacrimi in fata mea, si mi s-a rupt mereu sufletul de mila, de cate suferinta si cata inhibitie poate produse o educatie "masculina" de tipul asta. Admir toti parintii care lasa copiii -baieti sau fete - sa isi exprime natural emotiile, si, printre altele, (si) de asta va citesc eu demult pe tine si pe Delia, insa pana acum nu am mai comentat :)

    ReplyDelete
  5. Extras din pauza de cafea: care este opusul lui"misogin"?

    ReplyDelete
  6. mai, egali nu suntem, asta i clar, dar ne completam frumos... nu, nu mi place un barbat papa lapt, imi place ca barbatul de langa mine sa fie un spirit puternic, si ma bucur ca l si am asa, dar sunt fericita ca e iubitor, jovial si un tata excelent. la o adica, pentru noi, vreau sa cred ca ar mai fi in stare sa se lupte cu mistretii :)

    ReplyDelete
  7. Felicitări, Dedi, pentru acest articol. Cred că ai dat argumentul cel mai puternic împotriva aberaţiilor din cele două articole, care - în definitiv - echivalează masculinitatea cu agresivitatea. Nu cred că articolul tău l-ar putea convinge pe respectivul, dar merită spuse lucrurile astea pentru alţii.
    În rest, tipul face atâtea simplificări şi confuzii că nici nu are rost să le discutăm. Aş menţiona doar partea cu egalitatea - ideea exasperantă că egalitatea ar însemna uniformitate. Egalitatea pentru care merită să luptăm - femei şi bărbaţi, deopotrivă - e egalitatea de tratament, şi nu egalitatea de însuşiri, care e imposibil de atins, date fiind difereneţele - nu doar diferenţele între "femei" şi "bărbaţi", ci diferenţele între individzi, pur şi simplu. Tocmai diferenţele astea individuale sunt anulate când se vorbeşte de marile categorii ("bărbaţi-femei", "albi-negri" etc.) Autorul celor două texte pur şi simplu reduce individualitatea cuiva la sexul pe care îl are. E penibil.

    ReplyDelete
  8. Bah, da parcă nici să se ducă bărbații la epilat și la la dez-sprâncenat nu e bine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ce-ai mah? Ca nu am zis asta. Am vb doar de sentimente. Parul nu se discuta. Se tunde. :)))

      Delete
    2. Aha.. poate n-am înțeles eu avînd mintea pervertită. Da, e ok sa ai sentimente și să le și exprimi altfel decât cu bâta de baseball (în afara unui cadru organizat, deși sportul ăla e o mizerie)!

      Delete
  9. ** articolele cu pricina sunt jalnice, uitai să precizez ca să nu mor nevinovat.

    ReplyDelete
  10. Ei, o femeie deşteaptă are grijă să nu fie "egală" niciodată. Ştie ea de ce. În rest, am citit articolele şi transmit mai degrabă o problemă pe care o are el, instructorul acesta (sau cine o fi el), nu o realitate generală. Însă un bob de adevăr există.De ex. De când cu zăpada asta, la mine pe stradă au ieşit la deszăpezire la fel de multe femei ca şi bărbaţi. Ba au şi răbdare să cureţe cum trebuie locul din parcare. Cu subiectul acesta ai deschis cutia Pandorei.

    ReplyDelete
  11. Un filmuleţ foarte potrivit cu tema:
    http://www.upworthy.com/theres-something-absolutely-wrong-with-what-we-do-to-boys-before-they-grow-into-men?g=2&c=reccon1

    ReplyDelete
  12. Eu sunt barbat adevarat, eu conduc la mine acasa!
    Asa mi-a dat ordin nevasta... ;)

    ReplyDelete
  13. Super articol.
    Super Dedi.
    Tare subiectul. Bietul om , de la care a pornit totul, cred ca are o problema cu femeile. Nu opus misogin ci misogin. Si nu-i plac fetele "orientate" - prea face referiri la Columbeni. Care mama nu-si doreste ca fiica ei sa nu duca lipsuri!? adica sa aiba un sot cu bani.
    Sotul meu are o chestie cu gandacii- el zice ca nu e ok sa omori ce nu poti face tu. Nu-s eu de acord, da' ma descurc singura- cu o molie sau un fluture de noapte. Ma descurc si cu un cui+ciocan sau chiar cu o masina de gaurit. Ce mare filozofie?! Iar mie nu mi se pare ca asta ma...masculinizeaza. Cos, tricotez, spal, fac curat, bat si cuie, schimb prize sau ce mai e nevoie prin casa. Am fost mult timp singura. Da' asta nu inseamna ca nu-mi place sa ma tina in brate, sa ma mangaie sa-mi spuna ceva dragut. Iar fiul meu mi-as dori sa stie sa-si faca si ceva de mancare, sa stie sa curete dupa el si chiar sa coase un nasture, macar, sa il invat ce cred eu ca tre' sa stie, sa nu depinda de femei- mai ales ca marea majoritate nu prea stiu multe. Pentru el. Nu inseamna ca n-am sa-cocolosesc. Ca n-am sa am grija de el. O sa-i arat cum se face. Sper sa vrea. Si sa vrea sa spuna cand are o problema.
    N-am facut noi lumea, da' putem s-o judecam putin, nu?! Altfel cum?!

    ReplyDelete
  14. Felicitari si de la mine!

    ReplyDelete
  15. Eu zic sa ne dam mana la o bere :) nimeni nu castiga din violenta. in schimb din cooperare, sinergie si empatie castiga toata lumea.
    E un privilegiu pentru barbatii din ziua de azi sa participe activ in cresterea copiilor ( daca aleg asta bineinteles:) ).
    Avem ocazia, care generatille precedente nu o aveau, de a influenta pozitiv, constructiv viata copiilor nostri, de a le servii ca modele.

    Esti misto de tot :)

    ReplyDelete