Monday, July 29, 2013

In loc de mc Donalds - si un cadou


 Tin minte ca eram adolecent, cam in preajma liceului, cand a venit primul Mc Donalds in Romania. Nici nu stiu de unde auzisem de el. Cred ca din filme, ca din alta parte nu prea vad de unde…sau pur si simplu auzisem de peste tot. Cert e ca stiam cu totii de el si muream de curiosi. La multa vreme dupa inaugurare am fost si eu la Mec sa mananc celebrul, ne-mai-vazutul cheeseburger. Nu mai tin minte daca atunci m-a durut burta - poate de entuziasm nu am simtit asa cum am simtit dupa fiecare vizita la ei de-a lungul anilor. Mi-am dat seama dupa ani buni ca nu ne eram singurul, ci ca pe toti ne trimitea la wc in urmatoarele minute dupa ingurgitarea celebrul hamburger cu cartofi medii si sos. Au mai trecut ani si am inceput sa merg la Mec doar cand inchideam terasele si mai aveam nevoie de inca vreo cateva beri pe nota de plata. Mergeam la Mcdrive si plecam doar cu bere la bord. Dupa asta nu ne mai durea burta. Ne durea capul a doua zi, dar nu era vina Mecului.

Au mai trecut inca niste ani si am intrat in lumea parintilor cu aniversari jucause de facut. Ne-am tot perindat prin casele oamenilor, cu cadou, cu aparat foto, cu tort si cu multa rabdare. Am vazut ca aniversarile sunt o explozie de bucurie, energie si distrugere prin locuinte – copiii alearga bezmetici in toate directiile, jucariile zboara ca la tornada, plansetele se amesteca cu rasetele de iti vine sa iti iei campii, sucul se amesteca cu prajitura pe covor si canapea, iar amprentele se amesteca cu balele pe televizor. Ce sa mai… dezastru. Logic e sa fugi de acasa la aniversari de copii. Deci ii externalizam in locuri neutre si child proof. Ce le vine parintilor cel mai la indemana ? … ia sa vedem ghiciti ? Mecul ! Pana acum am refuzat sa merg la doua aniversari ale unor oameni dragi doar pentru da erau la Mec. Spaima de mancarea aia plina de mizerii a fost mai mare decat dragul de prieteni si am refuzat.

Cand am aflat ca vom fi parinti am inceput sa ne proiectam copilul perfect - ei bine, el nu mergea la Mec pentru ca eram responsabil si grijuliu cu ce mananca, nu ca noi, indopatii de salam si parizer ai erei post-comuniste. Problema e ca oricum ai incerca sa explici ca nu vrei sa calci pragul restaurantului ala de kko pentru ca iti pasa ce mananca copilul tau tot nu te intelege parintele sarbatoritului. O ia personal si te intreaba deranjat : « Pai cum sa nu vii?!? Nu trebuie sa manance, doar se joaca. » Haaaa! Da-da! Parca il si vad pe Luca cum se joaca linistit in timp ce toti ceilalti copii ling inghetate pe toate gurile si devoreaza cartofi congelati cu hambuger in timp ce se bucura de surprizele de la happy meal. O fi el intelegator, dar nici chiar asa. Pofteste la orice rahat si nici nu vreau sa imi imaginez cum ar fi fost la o astfel de aniversare. Asa ca mi-am pus oamenii in cap si m-am asigurat ca nu vom mai fi niciodata invitati la paranghelii pentru ca suntem prea cu coada pe sus.



Desi parca ii inteleg si pe ei de ce au ales Mecul pentru distrat copii - nu e la ei acasa, au spatii dedicate lor, jocuri si comedii inauntru folosibile pe orice veme si anotimp si cica ar fi si ieftin. Deci daca nu vrei sa iti distrugi casa la anversari mergi la mec. Nu? ... NU! Exista si altceva. Locuri de joaca pentru copii, cluburi de copii... Oricum s-ar numi tot aia sunt - locuri departe de mobilierul casei si de televizorul cu ecran plat si mare din sufragerie, departe de peretii proaspat zugraviti ai casei noastre si de jucariile copilului, neimpartibile cu nimeni. Aici gasesti tot ce iti trebuie pentru o aniversare lipsita de griji si de mec puisor. Azi va prezint Elefantelul Curios – e o un loc de joaca pentru copii (si nu numai ca cica fac si cursuri and stuff) din zona Berceni. E locul unei prietene de-ale noastre care e la inceput de drum. Ca sa ne faca pofta ne-a chemat sambata trecuta la inaugurare (eu mai fusesm odata la inaugurarea pentru prieteni, acum m-am dus si la cea pentru bloggeri :P ). Nu am sa intru prea tare in amanunte pentru ca puteti vedea ce si cum din poze. Bref: e un loc frumos, luminos, cu multe jucarii si comedii (inclusiv muuuult ravnita trambulina), cu oameni care supravegheaza bland dezmatul copiilor si cu un nume ... cel putin curios. :)

Ca sa va convingeti vreau sa va trimit acolo. Asa ca puteti castiga un voucher de 200 Ron care insemna ori o luna de intrari nelimitate la joaca, ori 50% reducere pentru o aniversare. Si nu ma opresc aici, va mai fi premiul doi – un voucher la www.cadourialtfel.ro cu reducere de 20%. Ca sa castigati tre’ sa dati un like pagini de FB a Elefantelului curios si sa puneti un comentariu (unic) aicisha, pe blogul meu, cu locul unde va faceti voi aniversarile de copii…ca sa ne inspiram si noi. Voi anunta castigatorul (ales aleator si liker de pagina de FB https://www.facebook.com/ElefantelulCurios) vineri 2 August dimineata, pe racoare. Baftaaaa !



34 comments:

  1. A picat la fix postarea ta pt ca noi deja ne gandeam unde sa-i facem aniversarea baietelului nostru(va implini 4 ani in octombrie). Si noi avem acceasi pb cu aniversarile la McD :) Pana acum am reusit sa-l ocolim elegant. I-am mai facut ziua la Happy Planet(dragut, spatios).

    ReplyDelete
  2. Ce mi-ar place sa castig nu pt mine ci pt pitica. Pana acum am serbat acasa, deci 2 aniversari (urmeaza a treia) si 4 onomastice (are 2 nume de sfant) intr-un apartament cu 2 camere, multi pitici si mai multi adulti, dar am fost la un party la un loc de joaca si a fost extrem de incantata.
    Rodica

    ReplyDelete
  3. [In afara concursului ca am deja voucher :-d] La Mc poti alege la meniu salata si sandvis cu sunca in loc de hamburger si cartofi prajiti. Petrecerile sunt, de obicei, foarte distractive si nu dureaza mult, nu tre sa tragi de copii/parinti sa plece acasa daca te-ai plictisit. Eu nu-i fac petrecere la Mc (desi am fost tentata anul trecut, daca ai rabdare sa citesti, iti dau pe privat pe fb un link de pe blog in care am discutat despre asta) dintr-un soi de principiu dar daca e invitata, o duc. Mi se pare ca ii refuz placerea de a fi alaturi de prietenii ei doar pentru ca am eu pitici pe creier. Din fericire, Eliza nu prea mananca la petreceri si nici nu suporta sampania pt copii sau genul ala de tort servit acolo si atunci nu stau cu griji. Ii plac in schimb jocurile, pictura pe fata si karaoke si la asta se pricep cei de la Mc foarte bine. In alta ordine de idei, locul de joaca e misto tare si eu pastrez voucherul pentru ziua ei :-)

    ReplyDelete
  4. Pana acum la locuri de joaca, de anul acesta la noi in curte

    ReplyDelete
  5. Am scris de curand, pe acelasi subiect, mersul la "Mec" cu copilu' la aniversarile copiilor prietenilor:http://www.adelastan.blogspot.ro/2013/07/im-loving-it-no-way.html
    Din pacate, eu nu am avut taria sa-i refuz...:(
    Categoric, locurile de joaca si de petreceri pt. copii sunt cele mai potrivite pentru aniversari, numai ca si acolo sunt tot felul de conditii si nu e tocmai ieftin.

    ReplyDelete
  6. Hehe, ce tare, ca noi cautam de zor loc de joaca ptr aniversarea din septembrie (4 ani) si nu prea aveam alternative decat la un restaurant de adulti ceva mai kids-friendly...iar Elefantelul este chiar la capatul strazii unde locuim noi, ce poate fi mai tare decat asta :D Noi ne-am aniversat acasa pana acum, sau la restaurante, nimic deosebit.

    ReplyDelete
  7. Încearcă și aici: http://www.lemon-tree.ro/. Îs oameni oameni inimoși și cu drag de copii.

    ReplyDelete
  8. La locuri de joaca unde ma lasa sa aduc eu decoratiuni si restul :)

    ReplyDelete
  9. Anul trecut acasa, dar anul acesta ne-ar placea mult la un loc de joaca. Pacat ca nu suntem din Bucuresti :-(

    ReplyDelete
  10. Am vazut ca si la Ferma Animalelor se pot face petreceri private. Sambata asta erau vreo 2. Din pacate, iarna nu e prea placut sa stai afara, asa ca si eu as vrea un loc inchis pentru a-l sarbatori pe Dani in decembrie. Si e si aproape de casa :D.

    ReplyDelete
  11. As vrea sa particip si eu, doar ca nu pot indeplini criteriile..... Nu am cont de facebook...Daaaaar, pot daca as fi avut, le.as fi dat imediat like.
    Particip pentru ca vreau sa le fac un cadoul nepotelelor mele din bucuresti.daca nu se poate, inteleg.
    Cat despre mec, sunt intr'u totul de-acord cu tine. Si eu as refuza, fara nici o remuscare, o petrecere la mec. Pruncul nostru este un pofticios fara pereche, si sigur i s-ar lungi ochii si urechile, pana ar gusta si el inchetata, tort si alte minunatii de acolo. Pot sa ii pun eu in fata cea mai gustoasa salata de pe pamant, daca restul au in mana o inghe verde-rosie-albaata, uita de propriul blid. Da, cea mai sanatoasa abordare e sa il lasi pe el sa decida, sa nu te bagi, sa aibe libertatea sa manace si sa bea ce vrea....dar din pacate industria alimentara este atat de pervertita, incat eu i-as condamna de genocid pe cei care au descoperit/ descopera, tot felul de "alimente", in laborator. ( scuzati, dar nu m-am putut abtine)

    ReplyDelete
  12. Alexandra Smaranda PirvuJuly 29, 2013 at 3:45 PM

    imi pare bine ca a aparut Elefantelul si ca e ok :)
    Nu am sarbatorit pana acum zilele fetelor in oras, am sarbatorit-o pe cea mare la tara, in aer liber (ziua ei pica in august). Anul acesta ne gandeam la un loc de joaca, sa invitam mai multi prieteni cu copii.
    O optiune ar fi Ferma Animalelor, ca se gasesc multe lucruri de facut si vazut si e spatiu.
    Mai erau 2 locuri de joaca in cadrul unui restaurant, pe sos. Pandurilor, unde au facut verisorii mei petrecerea copiilor lor.
    Nu stiu daca as duce copilul la mac, nu mi-e de mancare, cat de faptul ca ar tot vrea sa mearga acolo, daca i se pare distractiv. Mancare nu cred ca ar cere.

    ReplyDelete
  13. Excelent, noi mergeam la Casa Latina, unde au doua sali de joaca,Peter Pan si Aventuri in Jungla, dar pareau mai degraba niste hale dezafectate pregatite la repezeala pentru copii, o incropeala, nu ne-a placut :( Peste 2 luni avem aniversarea de un an, asa ca ne-ar prinde tare bine o reducere ;)

    ReplyDelete
  14. Noi am facut prima aniversare in casa. Dar suntem in cautare de optiuni pentru a doua. Si aveam ca optiune CRAYON CLUB desi pentru noi este relativ departe. Dar recomandam cu tot sufletul. Acum analizam si aceasta optiune - varianta Elefantelului curios - e bine de stiut ca avem si noi in zona un loc unde merita sa-ti petreci timpul liber.

    ReplyDelete
  15. Vrem si noi in noiembrie la Elefantel :) sau la joaca pe vreme urata :)

    ReplyDelete
  16. Arata tare frumos locul! Fetita mea de 4 ani numara cu mare nerabdare zilele pana la sf lunii august cand este aniversarea ei iar noi suntem in cautarea unui loc de joaca mai "altfel"!

    ReplyDelete
  17. Baiatul meu, Luca implineste 2 anisori la sfarsitul lunii august. Nu i-am serbat nici anul trecut ziua din cauza unor probleme familiale (socrii:|), iar anul acesta, din acelasi motiv stau "in coada de peste". Asa ca ar fii o mare bucurie pentru mine ca si Luca al meu sa aiba o zi ca toti copiii.

    ReplyDelete
  18. Anul trecut am facut aniversarea fetitei in casa noua. Au fost mai multi adulti decat copii, asa ca "daunele" nu au fost prea mari:). Anul acesta am prefera un loc "child friendly" ca sa nu ma complic prea tare cu pregatirile, iar un loc de joaca ar fi perfect. Asa ca, vrem si noi la Elefantelul Curios in noiembrie!

    ReplyDelete
  19. Micuta noastra astazi implineste 7 luni, insa, parinte fiind, stii la fel de bine ca si noi ca timpul zboara! Acum vine prima aniversare peste noi, si tare as vrea sa fie memorabila! (pt noi, momentan, ea o sa vada in poze ce si cum a fost:))
    Ne gandeam sa dam o fuga la munte, insa fiind nascuta pe 30 dec, si noi pe 31 muncind, probabil ca apartamentul nostru foarte mare (de 2 camere :)) ne va fi gazda buna, pentru primul tort, ruperea turtei, etc. Am dat si like deja :)
    O zi racoroasa.. cat se poate!!

    ReplyDelete
  20. Ne-ai incantat ochii si gandurile cu postarea asta :) Edi al nostru se apropie cu pasi repezi de ce-a de-a doua aniversare ( in octombrie) si chiar suntem in cautarea unui loc potrivit pentru a-l sarbatori.. "Fug" acum pe facebook, sa caut poze si sa i le arat piticului, sa vedem ce zice .:)

    ReplyDelete
  21. Sincer, nu prea mi se pare OK ca il privezi de compania copiilor si de jocurile lor doar ca sa nu intre in Mc. Pana la ce varsta crezi ca tine atitudinea asta? Acum are 2 ani dar, mai tarziu, o sa-si doreasca sa mearga la astfel e party-uri si na, e cam dreptul lui sa se distreze... Eu as opta pentru o astfel de abordare a problemei(sa manance salata). Mai ales, daca zici ca e pofticios, (crede-ma si a mea e tare pofticioasa si nu am efectiv ce sa-i fac, desi e mai mica decat Luca) nu o sa-l poti tine in frau mult timp cu pretentii din asta... Nu toata lumea mananca 100% bio pt ca nu-si permite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. well, decat salata la Mec, mai bine prajitura cu zahar acasa, pe bune. Iar atitundinea de care zici e doar o stare a lucrurilor actuala, nu ne tinem copilul izolat si legat in casa doar ca sa nu manance mizerii, ba chiar ieri am fost la un party de copiluta de 2 ani, intr-un apartament dn Bucuresti, unde toata lumea s-a simtit f bine, si, ghici ce, a fost un tort fara zahar, dar cu indulcitor natural pe care copiii l-au ras. E dreptul lui sa se distreze, asa-i, cine zice ca ii incalcam drepturile? Ba chiar il fortam sa se distreze unoeri, dar cand nu vrea, nu vrea.

      Delete
    2. Si atunci cand copilul e pofticios (ca asa e el, de la natura) si se intinde dupa ceva care nu e bio sau organic, atunci ce facem? La un moment dat o sa creasca, si va avea preferinte cu care nu o sa poti sa te pui, pentru ca va fi in perioada de experimentare... Sau daca prietenul lui cel mai bun isi va face ziua la Mc, si va plange ca vrea si el? Eu am ajuns la concluzia ca vor trebui sa descopere pe propria piele alegerile care sunt bune si care nu...

      Delete
  22. Tipic pentru romani...sa traiasca de pe o luna pe alta, dar sa le faca petreceri piticilor inca de la varsta la care ei nu inteleg nimic.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cine face asta? ca nu cred ca e cazul celor de mai sus. si daca nu faci party copilului, e tot ok!

      Delete
    2. Cred ca ce voia sa spuna e ca la varsta de 2 ani ei nu prea realizeaza 1. ca de ziua lor trebuie sa dea o petrecere 2. diferenta inre o petrecere in cinstea zilei lor de nastere sau 3 ore de joaca cu ceilalti copii. Adica, pe bune, la varsta cand ei, de-abia pronunta cateva cuvinte, nici nu stiu sa zica atunci cand vor sa faca pipi, crezi ca-si vor dea seama ca sunt intr-un loc super special pt care ai platit destui bani? Nu sunt deloc impotriva, doar ca la 1-2-3 ani NU cred ca al tau copil are asa multi prieteni incat sa trebuiasca sa faci ceva amplu si grandios. De la 5 ani in sus, i-as face, cand ar intelege exact ce se intampla.

      Delete
    3. Este exact ceea ce vroiam sa subliniez.

      Delete
    4. Eu nu suntde acord. La varsta asta ei sunt avizi de interactiune umana, de ceilalti copii, de ce fel de sunete scot ei, cum se joaca, etc. Din cauza asta acum, in jurul varstei de 2 ani, nici nu se joaca impreuna, asa cum se joaca unii de 5 ani; acum ei studiaza comportamentul celor din jurul lui. Si, lucrurile care se gasesc la un loc de joaca, nu se pot gasi acasa. Personal, si eu prefer astfel de locuri de joaca, pt ca au tot felul de "jucarii" mai mari, cu ajutorul carora isi consuma energia (si va asigur ca, cel putin pruncul meu, este o bombade energie). Acasa nu am trambulina, si nici prin parcuri nu se gaseste. Cand ajungem la un loc de joaca intern, topaie pe trambulina pana isi uda toate hainele.
      Daca mergem pe acelasi principiu, hai sa nu ii luam cu noi prin concedii, vacante, sa nu mai cheltuim bani si cu el, ca si asa nu o sa isi aduca aminte....nu?!

      Delete
    5. Daniela, ai ales sa intelegi ce ai vrut tu din comentariul mei. Tocmai, sustin socializarea dar nu cred ca ei fac diferenta la 2 ani de zile, intre o petrecere dedicata exclusiv lor, intr-un loc special amenajat, care sa fim sinceri costa destul si o joaca in parc sau in locurile secial amenajate in malluri de exemplu. Nu cred ca la 2 ani ei simt nevoia sa dea o petrecere de ziua lor, asta vreau sa zic. Pentru ei joaca e joaca oriunde, in acelasi fel. Trambuline existe si in parc (in IOR este).

      Delete
  23. Eu recomand doua locuri in care i-am serbat ziua lui vlad.

    Cand a implinit 2 ani am fost la ceainaria Cinci https://www.facebook.com/ceainaria.cinci si acum cateva zile, la 3 ani am fost la Ceai la Vlaicu, https://www.facebook.com/ceailavlaicu o oaza in mijlocul Bucurestiului pe care v-o recomand cu cea mai mare incredere.

    La amandoua am baut niste limonade foarte bune, facute cu miere, iar la Ceai la Vlaicu, Ana ne-a facut niste chiche-uri mai mult decat delicioase, am mai avut turta dulce facuta in casa, pepene, iar tortul l-am adus noi, de la https://www.facebook.com/SecretKitchen.ro

    Next Time mergem la Elefantel, sa mai testam si alte locuri :-)

    ReplyDelete
  24. Pai bun asa, e o idee interesanta. Bebica noastra e cam mica (acum face 1 an) si nu prea nu stim locuri de genul acesta pentru ca pana acum nu ne-a intresat. Vine repejor si vremea respctiva. Nici noi nu suntem fani Mec si nu recomandam. Am vazut descrierea ta despre Elefantel si am lecturat un pic pagina de fb. Nu prea imi dau seama ce, cum, e, facilitati, dar am inteles in pricipiu ideea, am vazut poze din locatie, etc. Pentru un astfel de loc ar fi buna o pagina de net clasica in care sa se prezinte ce si cum cu 'meniu', toate cele. Pe fb se comenteaza, promoveaza, etc dar e greu sa urmaresti si sa cauti in postari mai vechi despre loc. Am incercat sa caut pagina de net dar cred ca nu exista ..deci ar fi o idee buna - cel putin asta e pararea mea si mie mi se pare mai facil asa, vad ce si cum despre ce e vorba. Pana atunci o curiozitate am : ce mancam la Elefantel ? Daca nu vrem la mec la junk-food aici ce posibilitati avem ? Facem comanda undeva, catering, au ei ceva ? Eu am incercat un nou fel de rotiserie cu pui pe carbuni cu posibilitate de livrare oriunde in Bucuresti, dar nu vreau sa dai numele, pentru e ca un fel de reclama pe blogul tau si doar daca esti de acord. Sa auzim de bine

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut George! Welcome :)

      Pagina Elefanteleului e in lucru. Momentan au informatii pe FB..cat se poate. Mancare nu fac ei, dar poti comanda ce vrei. Daca nu cunosti ponturi OK de mancare, iti recomanda tot ei pt ca au prieteni multi.

      Iar reclama... poti sa faci cata vrei, mai ales ca ne intereseaza pe toti informatii bune.

      Delete
    2. OK, atunci va recomand sa incercati polocarbone.ro, momentan au un singur punct de lucru pe Calea Victoriei, nr 25 , foarte aproape de Politia Capitalei si de centru vechi. E un tip nou de rotiserie, numai ca foloesc carbuni la 'prajirea' puiului si astfel ii da un alt gust . Au si meniuri, cu orez si salate mai sanatoase, cum ziceam se poate face si comanda - aveti toate detaliile pe site . Urmatorul punct de lucru va fi in Colentina la intersectia dintre Colentina si FUndeni langa benzinaria Agip.

      Delete