Monday, April 2, 2012

Hotul din casa noastra


Te-ai intrebat vreodata cum e sa fii hot in propria ta casa? Cred ca cei cu copil mic stiu raspunsul. Eu sunt genul cu gura mare si galagioasa, obisnuit inca din pruncie sa imi cante muzica la cap, sa imi latre cainii si cucurigeasca tabagic cocosii in timp ce becurile ard la putere maxima. M-am obisnuit sa dorm lemn cand e de dormit si sa fiu alert cu lumina din plin si zgomote importante. Totul a fost bine si frumos pana cand am intalnit-o pe Del. Ea e genul care doarme in sanctuar - liniste mormant si lumina nici macar de la lumanari. Daca topaie puricele Del aude si se trezeste. Te asteptai ca din doua extreme sa iasa un copil de mijloc cu somn potrivit de linistit, intr-o liniste moderata si cu intuneric asa si asa. Ei bine, nu! A iesit tot un copil de nisa, cu somnul de tip senzor de miscare in perimetru + alarma ce se declansaza automat la orice sunet mai mare de 0,00001 decibeli. Mai mult, pruncul e setat sa explodeze daca il ating cu mana sau cu plapuma. In conditiile date a trebuit sa ne luam cursuri de ninja pentru a mai putea trai si respira in timp ce doarme Luca.

Imediat dupa ce Del termina lupta corp la corp cu boracul pentru a-l culca la orizontala incepe circul mut. Iese Del ravasita din dormitor, in sufragerie este deja bezna taiata doar de lumina ipad-ului. Sa deschidem televizorul ar fi prea riscant - lumina prea multa si prea de discoteca. Ramane un amarat de neon aprins la bucatarie cat sa nu ne scoatem ochii pe intuneric. Pana ne convingem ca putem respira mai trec vreo cateva minute in care ciulim urechile spre dormitor. Cand pare liniste stabila indaznim poate sa vedem un film pe mute la tv sau laptop. Ar trebui sa iti imaginezi cum stau incordat pe canapea, cu coatele pe genunchi gata sa sar de incordare - la tv si Universitate incepuse razmeritza. Se luau interviuri, se comenta, se transmitea in direct dintre pietre si focuri iar eu ascultam pe mute toate astea. La un moment dat incepi sa ghicesti ce spun oamenii dupa mimica - e un exercitiu bun si haios. Poate din cauza asta n-am inteles nimic din Universitate 2012 nici pana acum.



In afara de media sau social media pe liniste si intuneric mai este si family social. Adica dupa ce adorme Luca mai socializam in sfarsit si noi doi. Doar noi doi. Bun asa, dar vorbeste pe mute cu urechile atente la somnul copilului. Poti? De multe ori dialogul devine monolog sau volumul soaptelor e atat de mic incat nu auzim nimic. De fiecare data tragem cel putin o partida sanatoasa de ras infundat cand ne surprindem cat de penibili suntem sau ca intelegem orice altceva decat a zis celalalt. E bun si dialogul asta pentru ca ne distram cand repetam acelasi cuvant de trei ori si deci, indiferent ce avem de vorbit ne amuzam copios.

Pana aici ti-am prezentat partile usoare. Stai sa vezi cum e sa mergi prin apartament cu toate jucariile explodate prin cotloane si in mijlocul casei. Cand imi e lumea mai draga si mai linistita se intampla sa calc pe cate-o jucarie ce piue. Piiiu! Inghet! Del a aruncat deja galeata cu venin din priviri pe mine. Ii lucesc ochii in intuneric mai infioratori si mai ascutiti ca ai lui Mihai Viteazul. Daca Luca misca ea sare ca o felina sa il linisteasca. Daca nu misca ma dojeneste scarbita de lipsa mea de concentrare si atentie.
Mai exista si posibilitatea ca jucaria pe care calc sa nu scoata nici un suntet, dar sa icnesc eu de durere pentru ca merg descult desigur, ca sa nu fac zgomot. Si in cazul asta Del ma dojeneste scarbita de lipsa mea de barbatie - era doar o tepusa de lemn, nu trebuia sa urli asa.

Mersul la toaleta se face, normal, cu lanterna sau telefon mobil. Fotonii emisi de becul de la baie pot rani somnul copilului si ca atare trebuie sa ne strecuram ca hotii catre prada, pe intuneric si in liniste. Nu intru in amanunte la capitoul liniste versus toaleta. :)

Citind ce am scris mai sus ai putea zice ca e cu adevarat interesanta ingineria genetica pentru a alege cu mana ta calitatile pe care le vrei la copil. Sa alegi ca pe boabe de negina calitatile de defecte. Sa mosteneasca ce vrei tu de la cine vrei. Ei bine, nu e chiar asa. Chiar daca ar parea chinuitor sa ai un copil cu somnul delicat care te face sa traiesti in bezna, nu este. In realitate ne bucuram foarte mult de momentele noastre de reala liniste. Dialogul cu Del e mai haios si jucaus cand susotim - e o senzatie de tabara continua - doar ca Dom' profesor e Luca.

23 comments:

  1. :)) parca ati fi noi:)
    numai ca noi am renuntat la mute, am dat volumul la 2 deja. si culmea, nici ea nu mai vrea sa doarma pe mute :))
    noi abia putem merge la toaleta ziua fara ea. si daca reusim si vede ca unul din noi a disparut din peisaj, catelus langa usa baii sta si se matagia sa o lasi inauntru. vrea si ea cu noi:)))
    saptamana minunata sa aveti si somnuri cat mai linistite

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))
      Veronica, idem si la noi la faza cu toaleta.

      Delete
  2. Fiu-meu are 14 ani acum, si eu încă nu m-am dezobisnuit să mă uit la TV pe mute...pur si simplu asa mi se pare firesc :)

    ReplyDelete
  3. Totally agree .. welcome to the club! ::))) Poate inventeaza cineva macar antifoane pentru bebelusi...

    ReplyDelete
  4. Cand am plecat din maternitate, medicul neonatolog mi-a dat cateva sfaturi printre care si acela de a invata fetele sa doarma pe zgomot de la inceput. Asa ca la noi se muta tembelizorul pe mezzo, sonor normal si se doarme bustean. Cum la ele in camera zbiara o soprana, noi suntem liberi sa traim normal in restul apartamentului.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mie mi se pare ca a dormi pw zgomot e un factor de stres. Nu il las intentionat, insa am grija sa nu fie schimbari mari de mediu ca astea ii trezesc: daca a adormit pe zgomot, sa mentii cam acelasi nivel de zgomot pana se scoala; daca a adormit pe liniste, se trezesc la prima soapta.

      Delete
    2. si la noi la fel..Daria de la bun inceput am invatat-o sa doarma cu tv aprins..volum pe prima liniuta :)))), asa ca puica mea, de 5 luni acum, doarme bine si cu galagie si pe liniste.

      Delete
  5. asa dormea si fetita noastra, pana am descoperit asta: http://www.youtube.com/watch?v=1KaOrSuWZeM (un shh continuu pe care il dam suficient de tare incat sa acopere celelalte zgomote). de atunci doarme mult mai profund si mai linistita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pfiii, de cand auzisem de white noise si am tot cautat asa ceva pe Youtube! Am gasit doar fragmente maruntele si mult mai putin utile... Mersi! Deseara il si testez pe "boracu" nostru (vorba lu' Dedi) - is foarte curioasa de efect!

      Delete
  6. Luati-va casti, Dedi, ca si noi tot asa... Ehe, cand era bebe mic ce mai dezmat pe capul meu: il alaptam si il tineam in brate dormind in timp ce ma uitam la vreo 3 seriale (DVD recorderul sa traiasca), ma dezlipeam de el doar cand trebuia sa merg la toaleta...
    De pe la un an a inceput sa doarma mai legat (in primul an a fost Guantanamo: treziri si urlete la 2-3 ore, uneori si din ora in ora!), iar acum vreun an ne-am mai relaxat si noi: avem un beculet mic-mic din ala pus direct in priza in dormitor, acoperit de o perna-sul, nu mai mergem chiar 100% in varful picioarelor... Cand am avut o mica urgenta si a ramas baby-sittera cu el pana la miezul noptii, cand am venit eu de la servici, am crezut ca fac infarct cand am intrat in casa: lumina mare aprinsa in sufragerie si televizorul cu volumul la 11!!! Si totusi... copilul dormea :-)))
    QED (!).
    O sa va relaxati si voi, trust me! Daca nu, va trimitem portocale la baietii cu camasile de forta ;-)))

    ReplyDelete
  7. hehehehehehhehehe.....primul copil e intotdeauna tinut ca un out fierbinte :)). Insa nitel tipat nu le face rau, isi dezvolta plamanii :)). Si noi am trecut 2 luni prin faza "nu misca, nu respira - doarme copila", insa incetisor ne,am dat seama ca liniste de mormant nu posibil ca ma e cate un vecin "binevoitor" care bate cuie sau copii care sunt pusi pe joaca si tot asa ;). Deci a ramas numai alternativa "zgomotele sunt normale si le va accepta" ;). Si chiar asa a fost ;).
    Calcatul de jucarii teroriste face parte din a fi parinte :)) iti vine sa tipi de durere si in acelasi timp sa razi cat te tine gura!!
    O sa treaca si micul vostru terorist in alte faze mai blande si cind va fi rupt de oboseala o sa doarma instant chiar daca langa el se taie lemne ;).

    ReplyDelete
  8. Sunteti "mortali" Dedi!!! Te citesc cu mare drag, si imi sunt atat de cunoascute toate fazele, de parca vorbesti din viata noastra:))

    ReplyDelete
  9. Esti foarte norocos ca ai o asemenea familie frumoasa. Mamele mereu au fost foarte protective. Stiai ca poti participa cu articolul asta la concursul de pe Merita Citit? Premiul de 300 de lei e oferit de Smuff.

    ReplyDelete
  10. Ha! Eu cred ca in maternitate, cand ii ia la vaccinat, le pun ceva senzori de zgomot si miscare, ca altfel nu-mi explic:))) De trezit copilul ca si copilul, dar mi s-a intamplat odata sa trezesc pe una bucata ta-su din dotare: intr-o noapte, buimaca de somn (asa cum sunt de cateva luni incoace), trezita de un miorlait fomist care, deh, isi cere dreptul de bebelus la alaptare, ma lovesc in buimaceala mea de patutul copilului si se porneste sa cante grozavia de carusel muzical agatat de patut inspre distrarea bebelului!!! Se subintelege ca piticotul nu a fost afectat, era treaz ca doar ce daduse alarma de papa, dar tati, obisnuit deja cu alarma de foame la care poate raspunde deocamdata doar mami, a indraznit sa nu-l auda pe bebe, in schimb i-am dat trezirea intr-o muzica mai suava decat plansul bebelusului. Bietul tatic....:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. le monteaza si senzor de proximitate altfel nu pricep cum dorm asa bine cu tine prin preajma dar daca o zbughesti dincolo in 10 minute suna alarma :)

      Delete
  11. Hello....frumoasa familie Grigoroiu!
    am si eu o curiozitate....la bunici de la Florenza, cand se merge in vizita....nu disperati cu clopotele care bat la fiecare jumate de ora, si la ora 7 canta de buna dimineata, si daca Doamne fereste mai moare careva, canta cate 15 minute .... :) sau poate aveti norocul sa nu fie prea aproape de casa clopotele cantarete ale bisericilor?
    si subliniez...nu disperati voi? pentru ca am testat si am vazut ca in timp ce bebeul doarme chiar si cu clopote ce canta....sunt parintii cei care dispera :)

    eu tocmai ce am schimbat casa...si desi nu am facut altceva decat sa trec strada...acu fiind la etajul 3 exact langa clopotnita bisericii...imi dau seama ca nu e tocmai o casa baby friendly..mai ales ca izolatia e din anii 70 :)

    oricum...va doresc distractie maxima in momentele de liniste totala facuta anume pentru micul Luca.

    apropo de votat...desi tb sa te inregistrez etc etc.....si poate parea un efort ...eu l-am facut...pentru ca imi place cum scrii.
    bineinteles ca nici cu sotia ta nu imi e rusine. cum se zice pe aici "Bravissimi!"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suntem la bunicii din Italia, la 10 km de Florenta si abia acu am sesizat clopotele, adica de cand avem copilul:). Bat de ne innebunesc:))

      Delete
  12. Astazi am aterizat aici din pura intamplare si imi place ce scrii.
    In legatura cu postul de mai sus... Este absolut normal dar cu timpul trece. :o)

    ReplyDelete