Friday, September 28, 2012

Un om misto - Aletha Solter chiar la noi in oras


Iata ca maine se face o saptamana de cand am fost la o chestie foaaarte misto. A venit in mica noastra tara si chiar urbe o doamna foarte tare. La prima vedere mi s-a parut o bunica usor dusa, cu parul alb, si cu un zambet larg pe fata subtire ca barda. O chema Aletha SOLTER. Usor dusa parea din cauza zambetului relaxat si senin pe care il afisa. Noi fiind obisnuiti cu priviri amare si incruntate. Se prezinta ca “Founder and Director of The Aware Parenting Institute”. O sa ziceti ca iar baga asta subliminale cu attachment parenting-ul lui…Pai bag pentru ca dupa ce am ascultat-o pe maicuta batrana cu sacoul de lana am ramas profund impresionat de cat de simple sunt (sau par) lucrurile in cresterea copiilor. Bunica asta blanda a avut tupeul sa vina si sa ne zica ca daca un copil (mai mare de 2 ani, caci dupa varsta aia sunt capabili sa inteleaga reguli) mazgaleste peretii sa nu ii dai una in cap ci sa il rogi frumos sa te ajute sa cureti mizeria facuta de el si sa ii explici cu blandete ca desenul se face pe hartie sau canvas. Ne-a convins cu argumente solide ca asa se invata regulile cu convingere, fara frustrari de nicio parte si ca mai este si distractiv sa iti educi copiii.

A mai avut indrazneala sa ne zica ca e ok sa planga copiii si sa nu credem ca suntem niste nemernici de parinti daca ne oracaie boracul. Plansul e normal si e cel mai bun mecanism de a scoate presiunea. NU incuraja sub nicio forma Cry It Out, dar spunea sa ne sustinem moral copiii cand plang. Sa empatizam cu ei si ii ajutam sa isi arda frustrarie prin plans. Cat de simplu suna asta ! Si cat de logic ! Eu am momente si acum cand imi vine sa plang – de emotie, de suparare, de nervi, de bucurie, etc. Problema e ca am fost invatat sa imi inghit lacrimile ca « sunt barbat, ce naiba »  si uite asa raman cu ghemotocul de ace in gat si in suflet pentru ca mi-am stricat mecanismul de auto-reparare.

Ma bucur foarte tare ca am avut ocazia sa vad un asa om vorbind la noi in tara si ma bucur mai tare ca de unde organizatoarele (niste fete cucuiete) se asteptau la o mana de participanti s-a ajuns la cateva sute bune de parinti curiosi si interesati. Fetele astea cucuiete merita toata lauda si multumirea pentru ca au facut un eveniment ultra util pentru noi care a iesit brici, cu o atmosfera relaxanta (in ciuda numarului mare de participanti) si cu o organizare impecabila ! Deci jos palaria in fata Otiliei Mantelers, Monicai Reu si  Claudiei Necula pentru ca s-au spetit sa ne bage mintile in cap.


Ca regret – parintii mei au fost ocupati , deci nu am avut bona la copil si nu am putut participa la tot evenimentul, fiind nevoiti sa stam cu randul pe la usa. Partea buna este ca in timp ce Del era inauntru eu am prins ocazia sa merg cu Luca in Delta Bucurestilor, de vis-a-vis de RIN Grand Hotel unde SE MERITA experienta !

Am si cumparat o carte de-a « maicutei »  si cand am timp sa o citesc am sa va mai vand cate un pont.

8 comments:

  1. noi duminica, dupa ce s-a terminat totul, am fost cu caiacele acolo pe balta. genial:)

    ReplyDelete
  2. Nimic nou sub soare....nu stiu de ce nu avem mai multa incredere in noi insine si ne place sa ramanem cu gura cascata la ce ne spune un strain....putem prea bine sa ne ascultam instinctele de parinti ca la aceleasi concluzii ajungem!

    ReplyDelete
  3. E clar ca instinctul nostru functioneaza, dar consider ca nu strica din cand in cand ca cineva sa ne improspateze memoria...pentru mine acest curs a fost de un real ajutor, pentru ca intr-un final pentru acest lucru m-am dus, sa vad cum as putea intelege motivele si felul in care facem fata la crizele de lacrimi si furie a copiilor nostri. Abordarea este alta fata de ceea ce noi am fost obisnuiti. Ideea este ca nu exista o rezolvare universala a fiecarei crize de furie sau lacrimi pe care o au copii nostri....e o lupta continua in care noi ca parinti incercam sa intelegem ce se intimpla zi de zi cu ei si incercam sa le oferim sprijin si modalitati de refulare sau rezolvare a problemelor. E clar ca Aletha Solter nu va fi langa noi pas cu pas..si implicit rezolvarile pe care le vom gasi vor fi ale noastre pentru copii nostrii si nu sunt universal valabile!

    ReplyDelete
  4. cat d efain ai scris, dedi! tare tare frumos! multumesc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Otilia, always a pleasure! :)
      Noi multmuim!

      Delete
  5. Ce carte ai cumparat de acolo? O gasim in librarii?

    ReplyDelete
    Replies
    1. iata: http://www.price.ro/preturi_aletha_solter_copiii_nostri,_frumosi_si_sanatosi_-_aletha_solter_455763.htm
      inca nu am apucat sa citesc din ea. Am altele pe lista :)

      Delete
  6. Daca ai timp de citit iti recomand si " The Secret of Happy Children" si "Raising Boys" de Steve Biddulph.

    ReplyDelete