Tuesday, February 19, 2013

Daca n-ai scaun...

...castiga-l!
E vorba de scaunul asta pentru masina: http://www.bebetex.ro/nania-trio-sp-comfort de la bebetex.ro
V-am zis in articolul de ieri ca am sa fac rost de un scaun pentru a va ajuta la volanul masinii. Nu incepeti ca ma umplu de bani, sau mai stiu eu ce... fac acest concurs PRO-BONO fiind bucuros ca va pot da un scaun de masina gratis. Ideea e ca sa fim cat mai constienti de cat de important este sa ne legam copii bine in centuri cand calatorim cu masina. In tarile civilizate este ABSOLUT INTERZIS  sa circuli cu copilul fara scaun. Taxiurile au scaune, masinile personale au scaune si, mai mult, acestea trebuie "update-ate" in functie de varsta copilului. Pana ajungem noi acolo cu gradul de civilizatie vom functiona doar cu responsabilizare si informare.

M-am tot rascolit cum sa fac concursul asta. Singura idee care mi-a venit este asa:

Daca vreti sa castigati un scaun pentru masina va rog sa scrieti un comment la post-ul asta (un comment de om) in care sa scrieti ce am omis, sau ce ati adauga la articolul de ieri. Cu alte cuvinte vreau sa strangem o lista de sfaturi bune pentru calatoria cu masina impreuna cu copiii. Puteti spune din experienta proprie sau din carti - nu conteanza.
Vineri am sa folosesc un site d'ala care alege un nr. aleator si asa va iesi castigatorul. 
ATENTIE: castigatorul va trebui sa suporte costul coletului.

si ca sa va informati mai bine iata un link (thx Madalina!). aici puteti vedea cam ce se intampla cu copilul in caz de shock la 50 km/h si cam ce sa cautati la scaunele pt copii.
http://www.which.co.uk/baby-and-child/baby-transport/guides/how-we-test-child-car-seats/

43 comments:

  1. Damian Maria CatarinaFebruary 19, 2013 at 10:23 AM

    As mai aduaga faptul ca este indicat ca pana la minim 1 an (de preferat 2), copilul sa mearga cu spatele la sensul de mers.
    Si nu conteaza cat de precaut merge soferul sau cat de bun sofer e. Vine altul si te spulbera intr-o secunda.

    ReplyDelete
  2. Da, da, multa lume nu stie ca pana la 1 an copilul trebuie sa mearga cu spatele la sensul de mers. Si eu am aflat mai tarziu. Recunosc ca am fost cam inconstienti ca l-am plimabt in scoica fara sa fie intepenita cu centuri de siguranta... Bine ca n-am patit nimic, iar de acum stim ce sa facem sa ne protejam. Multa atentie!!!

    ReplyDelete
  3. In cazul in care inveti copilul mic sa stea in scaunul de masina iti va fi foarte usor sa-l responsabilizezi si cand e mai mare. El va intelege ca trebuie sa poarte centura de siguranta, chiar si atunci cand nu calatoreste cu parintii. Pentru cei cu doi sau mai multi copii situatia se imbunatateste in sensul ca, daca fratele mai mare si ceilalti membrii ai familiei poarta intotdeauna centura de sigurata, indiferent de distanta parcursa, copilul mic va intelege si accepta acesta regula mai usor.

    ReplyDelete
  4. Salut Dedi

    noi chiar cautam acum un scaun pt ca fetita deja nu mai incape in scoica, asa ca nu ne-ar strica sa castigam scaunul asta :)

    sfaturile mele:

    1. in primul rand, cu copilul in masina circul mai prudent ca de obicei; mult mai prudent, adica de ex. incetinesc eu la intersectie chiar daca am prioritate daca vad ca ala care trebuie sa cedeze nu are vizibilitate

    2. exista o categorie de scaune pentru 9-18kg, care se monteaza cu fata la directia de mers; dar la 9Kg copilul are, probabil, sub 1 an, iar eu nu as pune copil de sub 1 an cu fata, pentru ca in caz de impact frontal copilul se va opri in centuri si nu mi se pare ca are musculatura si osatura suficient de dezvoltata pentru un impact; deci eu voi tine copilul cu spatele la sensul de mers cat de mult posibil

    3. fetitei mele nu ii place in scoica si cred ca ii va lua ceva timp sa se obisnuiasca si cu scaunul; din cauza asta, suntem tentati sa luam copilul in brate in masina, ca sa nu planga, pe principiul "facem un drum scurt, n-are ce sa se intample";
    asta este o greseala - sigur ca e mai putin probabil sa se intample ceva daca drumul e scurt, dar nu e imposibil, ca te poate busi unul cand iesi de pe aleea dintre blocuri; ori in situatii de genul asta, cel mai bine e sa mergi pe ideea de toleranta zero la risc, adica niciodata nu tinem copilul in brate in masina, chit ca mergem pana la colt

    4. eu si sotia mea purtam intotdeauna centuri cand conducem sau stam in fata; totusi, cand stai in spate cu copilul, exista o tentatie sa nu porti centura, pentru ca asa e la noi, s-a incetatenit ideea complet falsa ca in spate un adult nu ar avea nevoie sa poarte centura.
    ideea e ca si ala care sta in spate cu copilul trebuie sa poarte centura in orice moment, nu numai ca se protejeaza pe el, dar protejeaza si copilul - degeaba e copilul asigurat daca tu umbli in toate partile in caz de accident, pt ca nu e exclus sa-l lovesti chiar tu

    cam atat.
    noroc
    L

    ReplyDelete
  5. Buna,
    Noi suntem printre norocosii care si-au obisnuit copilul in scaun de foarte devreme, la primul copil, iar acum suntem pe acelasi drum cu al doilea. Inca mai avem la cea mica pana va putea merge cu fata catre directia de mers. Am incercat un scaun, ea fiind destul de dezvoltata, insa deocamdata tot cu scoica merge mai bine.
    Am insistat la toti din familie sa n-o lase sa circule pe cea mare fara centura si in 90-95% din cazuri am reusit, exceptie au facut drumurile lungi cand a adormit si nu eram si eu prin masina.
    Poate ca unora le par crizata, insa prefer sa fiu mai precauta. Din pacate, cea mica este mai des decat a fost cea mare in brate, pentru ca o apuca foamea prin masina si nu o pot alapta in scoica...
    Insa ne straduim sa fim cat mai in siguranta posibil

    ReplyDelete
  6. Eu am avut noroc de un copil caruia i-a placut in masina, in scaunul de masina, de la inceput. Cred ca pot numara pe degetele de la o mana calatoriile facute fara scaunul de masina (in general plimbarile cu taxiul.
    As mentiona ca eu nu pot sa inteleg cum ai putea sa te duci undeva doar tu cu copilul, fara scaun de masina. Si nu uitati sa blocati usile din spate, cand se fac un pic mai mari copiii au o fascinatie deosebita pentru manerul de deschidere :-)

    ReplyDelete
  7. Salut Dedi !

    Indicat ar fi ca scaunul sa fie testat inainte - atat de catre bebelus / copil cat si in masina - pozitionarea corecta pe bancheta.

    Copiii trebuie sa ramana cu spatele la sensul de mers pana implinesc cel putin 1 an si cantaresc cel putin 9 kg.

    Cel mai sigur loc potrivit studiilor realizate pe aceasta tema este cel situat în centrul banchetei din spate, în situaţia în care acesta este dotat cu centuri de siguranţă sau sistem ISOFIX.

    In cazul in care este asezat pe scaunul din fata - trebuie dezactivat airbagul.



    ReplyDelete
  8. Buna Dedi!

    In primul rand ar trebui testat scaunul sa vezi daca centura de la masina nu e prea mica pentru scaunul respectiv(mi s-a intamplat).
    Si apoi daca centurile scaunului pentru bebe se lungesc destul de mult, eu am avut surpriza ca centurile sa fie prea scurte si de la 6 luni nu il mai incapeau:(.

    ReplyDelete
  9. Pentru ca nu avem masina, nu avem nici scaun. Pentru ca nu avem scaun, evitam sa calatorim cu masina. Folosim autobuzul si trenul. In cele cateva drumuri cu taxiul, copilul a stat in manduca, nu cred ca este varianta cea mai ok, dar a fost singura pe care am avut-o la indemana in situatii urgente.
    De cateva zile suntem in cautarea unui scaun pentru a putea onora o invitatie la munte. Acum, daca vom fi norocosi, vom suporta bucurosi costul coletului, daca nu, vom continua cautarile pana vom gasi un scaun potrivit.

    ReplyDelete
  10. Buna.
    O idee: Se recomanda, daca e iarna, sa scoti haina groasa a copilului inainte de a-l fixa in scaun, penru ca daca ii pui centurile peste haina pufoasa, nu vor fi suficient de fixe pentru a-l proteja suficient in cazul unui impact.

    As mai adauga un sfat - sa aveti mereu la indemana in masina (soferul, nu copilul) - o foarfeca buna - copilul, agitandu-se in scaun - mai ales daca e mai maricel si e legat in scaun cu centura masinii - isi poate petrece centura masinii de dupa gat si e in mare pericol - cu cat incerci sa tragi de centura sa eliberezi copilul, cu atat de strange mai tare - si nu merge decat taiata.
    Suna groaznic, dar au fost cazuri http://www.sallycphotography.com/archives/2005

    ReplyDelete
  11. Nu am ink bebe, dar ideea ta e foarte buna, ca sofer am vazut in alte masini bebe cu nasul pe geam sau cu dintii pe bord, si ma gandeam cu groaza dak pune ta-su sau ma-sa o frana si il da nitel cu capul de geam sau de bord, sau Doamne Fereste de un accident. Sunt iresponsabili multi din pacate, se zgarcesc la un scaun de bebe, au noroc si nu-i prinde Politia si uite asa....se intampla relele.....

    ReplyDelete
  12. Buna,
    imi amintesc cum am cautat noi scaun auto: documentare, documentare si iar documentare; de ce? pentru ca si scaunele auto pot "ajuta" intr un accident. Cand alegi un scaun pentru copil:
    -sa alegi unul pe categorie de varsta si nu universal
    -sa se potriveasca masinii (vedeti ca pe, site urile adevaratilor producatori de scaune, exista asemenea liste)
    -sa fie cu sistem isofix (pentru masinile mai noi)- sunt de 2 ori mai bine prinse
    -sa studiati si unde se situeaza ele in testele ncap (veti vedea ca conteaza mai multi parametri si ca un scaun care te poate ajuta intr o situatie, alteori este "periculos").
    Alegerea apartine fiecaruia, dar nu purtati copii in brate, am patit o de cateva ori, cand am mers cu taxiul(asta m-a determinat sa iau masina, si implicit scaunul auto).

    ReplyDelete
  13. Ca de obicei bravo pentru articol, sfaturile tale sunt intotdeauna de ajutor. Ai spus cam tot ce era de spus, din cate am mai citit si eu cele mai sigure scaune auto sunt cele orientate cu spatele la directia de mers. Noi inca nu am luat unul dar ne-am mai informat intre timp.

    ReplyDelete
  14. Noi, ca sa o obisnuim pe Eva cu scaunul de masina, cu o saptamana inainte de a pleca la drum l-am pus in sufragerie si am incercat sa o atragem sa se aseze.
    La inceput ne puneam si eu si sotul in el, si incet incet a inceput si ea, iar cand am plecat la drum s-a cerut singura in scaunel. In scoica nu prea a vrut sa stea (facea un scandal ingrozitor).S-a mai asezat in el, in casa, chiar si dupa ce ne-am intors,asa doar ca sa se odihneasca putin.

    ReplyDelete
  15. Baietelul nostru S. are 4 ani si suntem la al doilea scaun. Pana la 6 luni nu l-am pus in scaun, ci intr-o covata care si ea se poate fixa cu centurile de siguranta. Apoi am folosit un scaun, apoi am cumparat unul mai mare,iar daca schimba masinile scaunul se muta si el. Pentru fetita folosim sacunul de masina si in casa, s-a dovedit a fi foarte util, si chiar avem nevoie de unul pentru masina, asa ca nu ne-ar strica, cu siguranta, sa castigam la concursul vostru. Daca este copilul mai mare, incercati cateva activitati educative si/sau distractive care fac calatoria sa para mai scurta (si poate uita de teroarea scaunului)- http://caietpentrucasamea.wordpress.com/2011/03/19/calatoriile-cu-copii-mici/

    ReplyDelete
  16. Salut!
    Desi bebele nostru nu a venit inca pe lume, si acolo unde este acum nu are nevoie de centuri, ne gandim deja la achizitionarea unui scaun de masina, asa cum cautam patut, caucior sau sistem de purtare. Mi se pare un obiect la fel de necesar ca si celelalte, ba chiar mai important, avand in vedere faptul ca vizeaza siguranta copilului.
    Ne-am bucura sa castigam acest conscurs, avand in vedere premiul atat de util si dorit :)

    ReplyDelete
  17. As recomanda cu mare caldura,desi stiu ca sunt costuri atunci cand e vorba de mai multi copilasi in familie, sa achizitionati un scaun nou pentru micutii vostri, pentru ca nu se stie niciodata daca a fost implicat in vreun incident si atunci sistemele de siguranta sa fie slabite...dar ce faci cand ai 2 masini? nu, nu ..nu sunt masinile noastre.una e de serviciu si una a bancii:)si mai ai si 2 copii? si copiii nu inteleg ca in masina nu alaptam ci stam in scaun! si la gradi nu ajungem daca ne oprin de 10 ori sa ne luam in brate. cu asta m-am chinuit eu asta toamna cand am avut 1 scaun si o scoica..intre timp scoica nu se mai poate utiliza pentru ca nu mai sta si nici eu nu mai pot sofa,pt ca exact atunci cand pornesc masina, se cere la san. asadar...tot schimbam scaunul dintr-o masina in alta dar numai pentru un copil..celalalt sta de obicei in marsupiu/sling...adica mananca si mai si doarme, la mine in brate.Trebuie clar sa mai avem un scaun!

    ReplyDelete
  18. Exista jucarii speciale pt masina, care se atasaza la scaunele de copii! Volanul magic este un ex., fetitei mele chiar ii place! Apropo, azi face 2 ani de cand a fost conceputa, ar fi un cadou super!

    ReplyDelete
  19. Din experienta as mai adauga ca daca aveti copilasi mai marisori, peste 3 ani, si faceti des drumuri lungi, iar copilasul doreste sa doarma, trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un scaun pentru masina sa fie cu baza reglabila, asa va dormi mult mai confortabil si va fi mai in siguranta decat in scaunul normal, cel in care copilul este prins direct cu centura masinii. Noi am trecut la un scaun mai mare si fara baza iar acum vrem sa luam alt scaun, pentru ca baietelul doarme in masina si acest scaun nu ii permite. Capul ii cade in fata, centura sta langa gat, mi se pare extrem de periculos.
    Un alt aspect ce trebuie luat in considerare e inaltimea copilului. Un scaun ramane mic atunci cand capul copilului trece deasupra scaunului. Protectia capului e extrem de importanta, de aceea recomand scaunele care au mai mult decat un simplu burete de 1cm grosime, am vazut multe scaune asa, la o simpla apasare cu mana simti plasticul :(

    ReplyDelete
  20. Cum spuneai, e foarte important sa fie obisnuit copilul de mic cu scaunul si sa asocieze mersul cu masina cu statul in scaun. Si oricat ar insista, e prea mare riscul de a fi lasat liber chiar si pt un drum de 5 minute. Un parinte cu putina imaginatie sigur va reusi sa ii creasca interesul pt scaun prin diverse jocuri si jucarii.

    ReplyDelete
  21. Noi suntem in faza in care ne interesam despre scaune de masina. Bebe e pe drum, o sa apara in curand si ma gandesc ca drumul de la spital acasa il vom face fara scaun, in conditiile in care eu port centura chiar si cand merg 5 kilometri, deja e automatism. Nu concep sa las copilul sa mearga in masina altfel decat intr-un scaun si ma ingrozesc de fiecare data cand vad cate un parinte care nu numai ca-si tine copilul in afara scaunului, dar il mai si tine pe scaunul din fata, eventual si fara centura de siguranta.
    Referitor la postul de ieri, as mai adauga detalii despre cum sunt diferite scaunele de masina potrivite unei singure varste fata de cele transformabile. Am citit putin pe site-urile de profil si chiar daca financiar m-ar incanta sa iau un scaun 0-18 kg, parca nu ma convinge faptul ca bebelusul mic si fragil ar sta foarte confortabil in scaunul acela atat de mare.
    In rest, grozave articolele,felicitari!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nu cred ca vei putea aduce bebelusul nou nascut in scaun de masina, pentru ca el nu sta inca in fund.
      noi am adus-o pe fetita noastra in scoica si cred ca asta e singura modalitate daca nu vreti sa o aduceti in brate.
      am vazut la maternitate parinti care au luat copilul in landou cu masina si m-am ingrozit, pentru ca in landou copilul nu poate fi asigurat in niciun fel, chit ca landoul este prins in centuri.

      Delete
  22. Noi am ajuns la acel punct in care pitica detesta scoica si imediat ce este asezata si prinsa cu centurile incepe sa chiuie si mai apoi sa tipe din toate puterile. Asta inseamna dat jos mama, luat pitica in brate, linistit prin ORICE metode :), apoi repozitionare in scoica. Inutil sa spun ca toata nebunia se repeta la fiecare 15 min atunci cand suntem doar noi doua si ca un drum de 1-2 ore isi dubleaza durata, dar asta este. Sper sa mai creasca si sa inteleaga mai bine care-i treaba cu scaunul si mai ales sper sa nu asocieze mersul cu masina cu ceva neplacut.
    Una peste alta, ne dorim mult un scaun si sper sa ti-l luam pe acesta.
    O zi frumoasa!

    ReplyDelete
  23. Buna Dedi,

    Noi am folosit pentru Adi, băiețelul nostru, un port bebe din acela plat, nu am folosit scoica și mai apoi, am cumpărat un scaun de mașina cu Isofix care s-a dovedit a fi foarte util - o investiție f buna. Am convingerea ca dacă îl pui pe bebe de mic în scaun, se va obișnui cu el și nu ai probleme nici mai târziu. Acum, scaunul pe care îl avem i-a rămas mic și am cumpărat un înălțător ( pentru o grupa de vârsta mai mare) are și centurile lui dar se pot folosi și centurile mașinii.

    Daca cumva se întâmpla , în unele dimineți, sa nu ii leg centurile pentru ca stau lângă el în spate și pentru ca grădinița noastră este foarte aproape de casa, striga la mine cât îl țin plămânii : " Maammmaaa, cen-tuu-re-leeeee"

    ReplyDelete
  24. Nepoata mea de 8 ani, foloseste cu succes si acum un scaun de masina, e drept putin mai diferit decat cel din imagine dar la fel de comod si de sigur, in continuare fara el si centura pusa, masina nu porneste, copilul atrage atentia la toti ceilalti din masina ;)), nou sau la mana a 2 a, la bebele meu voi avea scaun de masina.

    ReplyDelete
  25. Si noi suntem in faza de cautare de scaunel pt bb2, pt ca nu mai incape in scoica. Copilul cel mare a fost pus inca din primele zile in scoica pt ca mami a trebuit sa conduca si singurele momente cand riposta era doar la semafoare cand masina se oprea, in rest a fost ok si cred ca e foarte important sa fie invatat de mic cu scunul de masina/scoica pt ca mai mare va fi mai greu de obisnuit, iar statul in scaunul de masina nu e negociabil la noi :)

    ReplyDelete
  26. Cum ziceam într-un mesaj la postul anterior, scaunul de copil mi se pare absolut necesar. Recunosc, s-a întâmplat să merg cu Sofia în braţe (eu punându-mi însă centura) – iarna trecută, când avea ditamai costumul de cosmonaut pe ea şi nu încăpea în scoică… Dar am făcut asta de puţine ori şi cu frică. În rest, Sofia a fost mereu aşezată în scoică, unde i-a plăcut (scoica a fost chiar leagănul ei în casă, adormea în ea). Acum, însă, nu mai încape în scoică (stă foarte înghesuită în ea) şi vrem să-i luăm un scaun.
    O mare problemă la noi mi se pare lipsa condiţiilor de transport pentru copii în taxiuri. Nu numai că nu au scaune de copii, dar nu au nici măcar centuri pe bancheta din spate. Chiar mă gândesc să fac o plângere la Protecţia Consumatorului.
    Dedi, felicitări pentru că ai intrat în această campanie!

    ReplyDelete
  27. Foarte bun articolul, pertinente si comentariile, sper sa ajunga informatia la acei parinti care inca mai cred ca scaunul de masina e o fita. Sunt destui care cred asta, din pacate. Informatiile importante s-au spus deja, pot doar sa povestesc experienta nostra. Primul copil plangea in scaun, faceam pauze dese ca sa o linistim. Incercam drumurile mai lungi sa le facem noaptea sau cand era ora ei de somn. A contat mult faptul ca nu am cedat si cat timp masina a fost in mers a stat mereu in scaun cu centurile puse. Acum are 3 ani si se urca singura in scaunel, e cel mai firesc lucru. Cu surioara mai mica avem mai mult noroc, nu plange, doarme mai tot timpul in scoica. In curand vom avea nevoie de scaun si pentru ea, poate avem noroc si-l castigam pe acesta. Numai bine!

    ReplyDelete
  28. Buna, subscriu la ce a spus Elena comentariile s-au facut.
    Eu va pot spune cum facem drumurile foarte lungi de 5-6 ore sa nu avem prea mari probleme. Incercam sa ne mulam dupa programul copilului de somn si plecam cand aproape sa doarma si cel putin jumatate de drum suntem linistiti. Cealalta jumatate e de obicei cu opriri in parc sau padure depinde si joaca cu mami in spate.

    ReplyDelete
  29. Cat de mult ne regasim in relatarile dumneavoastra. Avem un bebe de cateva luni si e un chin mersul cu masina de aceea mai bine nu iesim sau in cel mai bun caz asteptam sa creasca putin si sa incercam un scaun in care sa poata sta in sezut. Pana atunci scoica este folosita pe post de leagan in casa. Multumim ca ne-ati impartasit din experienta de viata. Va uram "sofat fara incidente"!

    ReplyDelete
  30. La ce s-a spus as mai adauga faptul ca nu trebuie sa existe exceptii. Copilul trebuie sa stea doar in scaun. Cand dadea semne ca nu ii mai place acolo ii distrageam atentia cu jocuri si jucarii, mai tarziu aveam diverse gustarele. Iar daca nu mergea nimic preferam sa oprim de mai multe ori. Acum sta cu placere in scaun.
    La al doilea copil care urmeaza sa vina vom proceda la fel.

    ReplyDelete
  31. Am vazut niste filmulete pe youtube la niste crush test ca este indicat chiar si pana la 3 ani de mers cu spatele la directia de mers... dar din experienta proprie, de la 1,5 ani este un chin.... pentru ca se plictiseste in masina copilul...
    Madalina Draistaru
    madalina_adam@yahoo.com

    ReplyDelete
  32. in plus fata de ce s-a mai spus ar mai fi pozitionarea scaunului pe locul din mijloc pentru ca este cel mai ferit in caz de accident si pentru ca ofera vizibilitate in fata. Eu personal mai folosesc si oglinda de la parasolar a mai vb cu copilul fara sa-mi intorc capul.

    Vali

    ReplyDelete
  33. Apropo de scaune si scoici, tocmai azi cand ma plimbam cu Serban (8 luni) am vazut un tatic cu doi copii, o fetita de vreo doia ani, pe care o punea in scaun de masina, si un bebe mic de maxim 3 luni ( nu stiu sigur ca era mega infofolit in ceva costum de iarna) pe care l-a pus intr-un...landou, in masina. Oare de ce? Nu stiu daca si-a dat seama ca pe un copil il protejeaza si pe altul nu. Din pacate

    ReplyDelete
  34. Intr-adevar, cu siguranta nu e de glumit. Dar ce te faci cand nu poti cara scaunul dupa tine: in taxi, in masina prietenilor? E drept ca trebuie evitat pe cat posibil, dar uneori mai sunt si situatii din astea. Ca sa nu mai zic de copilul care vrea la san in timpul mersului cu masina cand ti-e lumea mai draga (chiar si pe distante scurte).
    In rest, parintii trebuie sa fie plini de imaginatie ca sa poata convinge copiii mai "nazdravani" sa stea in scaunul de masina :)

    ReplyDelete
  35. Scaunul este foarte important pentru copii. Fetita mea are 6 luni si nu a mers niciodata in brate, am folosit scaunul mereu, chiar si pana la magazinul din colt. Folosim jucariile ptr a-i atrage atentia, de multe ori se plictiseste in scoica. Ii place sa stea in scoica si este fascinata de centuri, tare ar vrea sa le guste un pic :)

    ReplyDelete
  36. Nu cred ca e vorba de imaginatie neaparat. O prietena care a participat si ea la aceasta campanie a povestit cum baiatul ei credea , pana la o varsta scolara, ca masina NU pleaca din loc fara ca el sa fie IN scaun si cu centurile puse. Pam-pam! Asa e, e posibil sa fie non AP , etc, dar eu zic ca practic e doar o minciuna prin omisiune. Nu pleaca masina pentru ca soferul NU va pleca avand pasageri in nesiguranta. Asta de altfel e varianta pentru adulti, pe care un fost coleg a fost nevoit sa o impuna. "Pune-ti centura!" (echivalentul scaunului, la adulti) "Hai, domle" "Pune centura" "Nu" "Ok atunci nu pornesc" "Esti serios?" "Foarte serios!"

    Deci rezumand, ca sfat as impune corectitudinea tuturor, si adultilor si copiilor. Daca unchiu Vasile considera ca e cool sa mearga fara centura, atunci cel mic abia va astepta sa iasa din scaun si propriile centuri, sa fie si el cool ca unchiu' Vasile.

    Deci nu=l mai luati pe unchiu Vasile cu masina. :)

    ReplyDelete
  37. Salut,

    Sunt de acord cu tot ce spui aici. Nu exista scuza pentru a nu avea scaun pentru copil. Cea mai tampita e scuza banilor. Renunta la fumat o luna sau la doua seri de sprit(z) cu gasca. Sau la un parfum si un fond de ten...
    Atunci cand esti singur in masina (o sa simti senzatia daca o sa-ti iei carnetul) iti vine cheful sa faci multe: sa mergi tare, sa turezi motorul ca-n Fast&Furious, sa intri in depasiri la limita etc. E problema ta! Insa atunci cand esti cu altcineva, daca esti o persoana responsabila, esti obligat sa asiguri aceste minime reguli de siguranta (centura, usi inchise). Asta ar fi un gest obligatoriu pentru absolut toti pasagerii tai. Mai ales pentru copil, sotie, parinti, frati etc.
    Un gest similar, de porc, este acela cand ai motor (sau scuter) si vrei sa oferi senzatii tari "domnisoarelor". Tu porti casca....ea nu.
    Ceva interesant a spus si Cabral : http://www.cabral.ro/din-trafic/daca-faci-copii-de-ce-incerci-sa-i-omori-dup-aia

    ReplyDelete
  38. Constientizez si eu cat e de important scaunul de masina pentru copil. Pozitia cu spatele la mers e necesara, pana la minim un an. Pentru mine e si foarte buna, ca pot sa o alaptez, fetita mea fiind inca in scoica - dar nu pentru mult timp (are 8 luni). Nu stiu, zau, ce o sa fac cand o sa vrea cu fata la mers. Primele luni a fost foarte greu cu deplasarile, ea plangea maxim in scoica si trebuia sa o iau in brate..bine ca a trecut fara incidente!

    ReplyDelete
  39. E foarte important ca fiecare copil sa fie atasat in scaunul sau. Pentru cei mici folosim jucarii pentru a le distrage atentia, plecam la drum aproape de ora somnului si in caz de jale mare ne oprim la fiecare jumatate de ora.

    ReplyDelete
  40. Si noi suntem la bebe doi care in curand nu va mai incapea in scoica. Nu am mers niciodata cu copiii in brate dar stiu multe persoane care o fac, mi se pare o inconstienta imensa. Adica nu lasi copilul sa alerge in parca sa nu cada, nu-l lasi sa se catere in casa pe diverse mobile sa nu-si rupa gatul, dar in masina il pui pe bancheta din spate langa tine, pe mijloc ca sa vada in fata si sa zboare mai usor prin parbriz... Lasa ca mergem doar aici aproape si isi dau ochii peste cap cand le spui ca e periculos....

    ReplyDelete
  41. De cand am aflat ca vom avea copil, sotul a inceput documentarea. A studiat, a citit articole si pareri ale altora si am hotarat sa luam ce e mai sigur pentru copil.. Am optat si noi pentru scoica si sistem isofix, a fost foarte practica de fiecare data cand il puneam in / il scoteam din masina. L-am tinut mereu in ea, cand se apropia ora mesei si calatoream trageam pe dreapta. Am folosit-o pana la 10 luni, cand n-a mai incaput in ea si am trecut la modelul pentru 9-18 kg. Pana recent nu am avut probleme cu el, ca nu vroia sa stea in scaunel.. Acum are 2 ani si 8 luni si cateodata vrea sa vada drumul, sa stea pe scaunul din fata si l-am mintit ca masina nu pleaca daca nu e in scaunelul lui si nu are centura pusa :( Mereu ii scoatem geaca, mereu ii prindem centura, chiar daca suntem in parcarea de la vreun centru comercial.

    Militam pentru scaunel, chiar daca e unul ieftin, folosit.. dar sa fie corect montat si copilul prins cu centuri. E de ajuns sa pui o frana mai puternica si sa se intample un accident. Instinctul uman e sa se apere, asa ca oricat de tare iti iubesti copilul, pune-l in scaun, nu-l tine in brate.. pentru ca in caz de impact ii vei da drumul :(

    Noi recomandam tuturor sa nu dea copiilor sa manance in masina in timp ce merge. Pentru ca se pot inneca cu un biscuite, o bucata de mar etc. si pana poti opri poate fi tarziu.

    ReplyDelete
  42. Pentru cei interesati de siguranta copilului in masina, va recomand un site exceptional pentru asa ceva. Este vorba despre scaunele pozitionate invers sensului de mers, cele mai sigure scaune pentru copiii pana la 4 ani.
    http://www.carseat.se/
    De acolo am invatat tot ce trebuie pentru a fi sigura ca nu-mi expun copilul la riscuri atunci cand mergem cu masina. Da, costa mai mult un astfel de scaun, dar daca la suedezi copiii pana la 4-5 anisori merg numai in asa ceva, am zis ca se poate si in cazul nostru. Si a fost super. De la vanzatori am aflat detalii suplimentare despre modelul potrivit pentru masina mea (un Ford Fiesta, deci o masina destul de micuta) si despre accesoriile necesare. Desi ideea de mers cu spatele pare ciudata, copilul a fost foarte incantat de scaun din prima.
    Eu recomand acest gen de scaune tuturor celor care le constata avantajele si pot sa le cumpere.

    ReplyDelete