Monday, October 17, 2011

Mama sociala

   Acum ceva vreme ma tot intrebam de ce atunci cand apar mame cu caruturi sau cu copii de mana navalesc pe strada in cete de parca s-a spart vreo conducta cu parinti. Umbla ca autobuzele 102: in gasca. Am crezut ca mamele alea vin de la gradinita sau ceva de genul asta pentru ca prea umblau randuri-randuri. A trebuit sa fac si eu un copil ca sa descoper, de fapt, adevaratul secret.
  Mamele au o mare nevoie de socializare. Cred ca nasterea si statul acasa 24/24 cu copilul le lasa niste rani adanci pe creier si au nevoie sa si le linga in grup. E nevoia de a vedea ca mai sunt si altele ca ele, ca nu sunt singurele de pe pamant. Daca mai apare un caz mai grav in grup, acesta va fi inconjurat cu empatie si cu umeri buni de bizuit, dar si cu o oarecare usurare: uite ca la noi pana la urma nu e asa de greu cum e la altii. Iar in cazul mamei cu cazul cel mai greu din echipa e bine ca are cu cine sa se sfatuiasca, de unde sa primeasca incurajari si chiar ajutor. Gasca de mame e un win-win.
  Am privit de multe ori cu uimire cum se andocheaza doua mame cu carutz, necunoscute, dar care vorbesc jumatate de ora de parca se stiu de ani de zile (cateodata, jumatate de ora e suficienta pentru curatatea ranilor): 
- Vaaai, de unde ai luat sosetele astea rosii? Sunt asa frumoase si ii vin asa de bine lui bebe al tau (se incepe cu un compliment)
- Ah, din Titan, de la etajul 3. Stii, la noi in casa e foarte frig pentru ca locuim pe colt si asta mica nu rezista la frig.
- Ohh, ( mereu vobesc cu vaiete si oof-uri) si eu cat am tras cu frigul dupa nastere.  Sa iti povestesc.... 
 Asa incepe o amicitie care poate dura de la 30 de minute la, banuiesc, o viata in varianta mamei de tip "socialis vulgaris", de cartier.
   Exista si "socialis networkus", sau mama facebook-ului si a forum-ului. Acestea fac acelasi lucru ca celelalte, doar ca socializeaza din pat, in timpul alaptatului, al somnului copilului sau chiar in timpul somnului ei. Ele se intalnesc pe grupuri secrete pe facebook si le uneste si un fel de elitism in afara de problemele banale legate tot de caca, pipi si psihice. Ele sunt mamele noii generatii, care sunt mereu impotriva curentului si incearca sa revolutioneze cresterea copilului. Ele sunt la curent cu cele mai noi si mai naturiste trend-uri si sunt manate si de o forta sociala de a schimba lumea copiilor lor. Sunt leoaicele cele mai fioroase care musca rau, dar, care musca pe facebook sau pe forumuri. 
   Mai este si aripa "socialis networkus activus" care isi mai lasa pc-urile acasa si ies sa se vada si sa schimbe lumea cu mana lor.

   Bun, dar care e treaba barbatului in asta? SPRIJINUL. In fara de a 'le lasa' sa socializeze cu alte mame trebuie sa le incurajam si cateodata chiar sa mergem cu ele. Mandria de aparea cu tatal copilului la intalnirilie cu celelalte fete este un mare plus. Cred ca lor li se pare ciudat sa se lipeasca de orice mama cu carutz sau cu marsupii si daca ne vad si pe noi in randul doi le este mult mai usor. Oricum, e frumos sa le vezi cum intineresc dupa o discutie intensa cu o mama-prietena. Isi dau energie de la una la alta si asta e admirabil. Noi trebuie sa stam cuminti si sa zambim, sa ne mai bagam in discutie moderat si, daca sunt tati prin zona, sa socializam cu ei. Oricum, relatiile dintre tati necunoscuti sunt mai reci. Ai sa ii vezi ca nu stau fata in fata, isi privesc copii in timp ce vorbesc si indruga verzi-uscate despre copii, dand timid tarcoale si altor subiecte mai "barbatesti". Tatilor le trebuie mult mai mult decat mamelor sa se imprieteneasca. Vor privi paralel multa vreme pana se vor privi in ochi si se vor bucura ca se vad. La inceput, toti barbatii se gandeasc la prietenii lor de la carciuma si cum e nevoit sa vorbeasca cu "ciudatul" asta de langa el. Rezistati! Se merita. Om fi noi mai inceti la socializat, dar daca ne lipim ies relatii frumoase. 
   Faza intresanta este ca noi am iesit in grupuri de parinti de pe cand nu aveam copil si acum avem deja pusi deoparte prieteni misto. 

   Si ca tot vorbeam de facebook-eritze care vor sa schimbe lumea, saptamana trecuta am (cam) participat la ziua saptamana internationala a bebelusilor purtati. Un eveniment mic, pentru ca e primul de la noi, si facut cu mult drag de niste mame pline de energie buna. M-am simtit foarte bine inconjurat de zeci de copii si zeci de parinti cu care impart aceleasi convingeri. Bravo fetili! Efortul lor cred ca a fost enorm in condintiile in care toate au copii mici si multe probleme pe cap. De ce s-au muncit atat? Pentru a socializa si a schimba lumea. Pam-pam. 
La voi e la fel cu socialul? Din ce caregorie faceti parte? Pentru cine scriu eu aici?

22 comments:

  1. funny post as usual:) mica remarca: nu e ziua internationala, e saptamana internationala. noua nu ajunge o zi, ne treebuie 7. sunt pra multe prejudecati si creiere spalate:)

    ReplyDelete
  2. sau ne trebuie ani de zile de purtat copiii? acuma depinde si de concediul de maternitate, care cum poate:))

    ReplyDelete
  3. da, la anu pe vremea asta teoretic vom fi la munca:(((

    ReplyDelete
  4. Gata, Adriana, am corectat. Scuze, m-a luat apa. :)

    ReplyDelete
  5. Bine si frumos le mai zici, ta-su-le ;-)) Sunt profund impresionata de blogul tau! Eu sunt una din leoaicele cele mai fioroase si lupt pe metereze impotriva curentului la greu... Daca am locui in acelasi oras, mi-ar place sa va cunoastem, fiindca al meu co-parinte de baiat de 3 ani si un pic este exact ca tine in mentalitate (cu retorica nu sta, ce-i drept, la fel de bine, ca e injiner ;-)) si cred ca ne-am intelege pe aceeasi lungime de unda!
    Va doresc toate cele bune si sa ramaneti toti trei la fel de fericiti si impliniti o viata intreaga!

    ReplyDelete
  6. Hahaha. Mersi Feli. Clar ne-am intelege bIne pt ca si eu tot inginer sunt. :) si tot contra curentului.

    ReplyDelete
  7. Ce frumos, hihi, despre noi. Multumim! Si noua ne-a placut sa va avem alaturi! :)

    ReplyDelete
  8. Daca l-ati ferit si de vaccinuri, imi scot palaria si ma inclin pana la pamant!! Daca nu, nu e timpul pierdut, poate sunteti deschisi sa cititi cate ceva de pe blogul meu si sper ca veti avea niste revelatii revelatoare :-)

    ReplyDelete
  9. Feli, voi nu erati in Germania? Eu sunt la curent cu tot ce ai scris tu despre vaccin, acu analizam si noi situatia dar ROR-ul nu il facem sigur.

    ReplyDelete
  10. Ba da, noi in Germania suntem :-))
    Ma bucur din suflet ca v-ati decis impotriva porcariei de ROR si ma rog la tot ce mi-e sfant sa va decideti de-acum incolo impotriva tuturor vaccinurilor. Da, e greu, da, vor fi intotdeauna priviri chiorase sau chiar atacuri/amenintari/manipulari, dar alternativa care se numeste otravirea copilului nostru cu aldehida formica, hidroxid si fosfati de aluminiu, mercur, antigel, ADN strain crescut pe rinichi de maimuta si resturi fetale etc. etc. etc. e de negandit pentru noi.
    Hai, lasati si voi ratiunea sa invinga frica indusa de altii ;-))
    Tin pumnii tare de tot!!

    ReplyDelete
  11. Cat de tare! Eu aveam un articol despre vaccinuri de citit. Era de pe blogul tau, Feli. Cercurile sunt stramte si aceleasi. Chiar si peste țări. ;)
    Am bagat "vitamine" in copil cu primele vaccinuri. Dar de acum in colo vom deschide ochii mai mari....si mințile.
    Mersi!

    ReplyDelete
  12. Eu m-am prapadit de ras.
    Exact asa e: intri in vorba cu o mamica de la orice nimic si se leaga o mare prietenie. Parca mai ieri vorbeam cu Cornelia despre diversificare si acum suntem prietene de juma de an.
    Si este foarte bine ca mamicile sa umble in cete, asa pot discuta mai usor ultimele "tendinte" in ale cresterii copiilor in conditiile in care nu mai au atata timp s-o arda pe net.
    PS: a adormit repede Luca sambata?

    ReplyDelete
  13. a picat instant. intai a ranjit ca a intrat in casa si apoi a picat.

    te-ai semnat Anonymous.... Si stii de Luca in taxi....hmmm...ori esti Mara ori Iulia, ori taximetristul :))))

    ReplyDelete
  14. Bine zis! Ma bucur sa te citesc pt ca e intotdeauna cel putin interesanta viziunea unui tatic despre subiectele ce le povesteti tu aici si le zici asa intr-un fel:)...ii citesc cu voce tare sotului din dotare articolele tale,poate poate vede si el outside the box:))... odata ce imi voi relua activitatea blogosferica te 'shareuiesc' ,esti de urmarit;)... Si pt ca tot ziceai de facebookeritze si active social-virtual pe grupulete secrete,uite o invit pe Feli,pt ca e din zona mea de confort :)) activista antivaccinare ( eu fac parte dintre aia care nu isi vaccineaza copiii) si " exportata" in Germania ,unde ma localizez si eu de scurta vreme ,sa ne vedem pe Fb,sa ii prezint un mic grup de mamici faine din diaspora nemteasca...spor la iubit de Luca si la impartasit cu noi din gandurile tale pe blog...ma bucur sa citesc asa oameni,imi pare rau ca nu pot bloguii si eu momentan..seara buna!

    ReplyDelete
  15. Salutare! Mii de multumiri pentru articol asa fain de la o mamica din aripa "socialis networkus activus". Mi-a mers la suflet :)) Ne bucuram ca v-am cunoscut!

    ReplyDelete
  16. vai am ras cu lacrimi in timp ce Andrei se juca aici langa mine si se uita la mine cu o privire de... "OMG"!!!
    apoi a ras si el :))))
    dar acum ma duc repede sa pun link-ul pe grupul nostru de mamici de pe facebook care are 760 de membre :))))
    si cu unele dintre ele ne chiar intalnim periodic :)))))
    si facem si noi evenimente de promovarea alaptatului, a purtarii bebelusilor etc... PENTRU CA SA NE VEDEM SI SA POVESTIM :)))))
    doamne cat am mai ras :)))
    inca rad!!!
    multumesc!!!! :)))))

    ReplyDelete
  17. Hmm. Eu cred ca tu ai un binoclu ;) in suflet :)

    ReplyDelete
  18. Comentariu fara nici o intentie de trollare: fain! Fain;))

    ReplyDelete
  19. In nord s-a trecut la etapa urmatoare: se organizeaza grupuri de parinti de catre stat (care are bani din impozite grele si pe care ii foloseste la ceva :)) La biserica sau la unele cabinete medicale sunt organizare camere cu jucarii, o mica bucatarie unde poti sa incalzesti mincarea bebelusului sau sa bei o cafea/ceai, scaune inalte de masa si canapele unde poti sa dai mincare la bebe. Se organizeaza grupuri de pictat (oh.. ce Picasso am de cind piticul avea 11 luni :D), cintat, mers de-a busilea, plins in cor :) Acolo se intilnesc parintii cu bebelusi sau copii pina in 7 ani care nu merg la gradinita. Tu ai scris numai de mame ca sunt sociale insa nu ai pomenit nimic de tati. Intr-o lume unde si tatii iau concediu de crestere a copilului si ei sunt sociali, se intilnesc in parc, citesc si scriu bloguri, scriu pe forumuri si au grupuri de facebook.

    ReplyDelete
  20. :)) nu numai in nord ci si in vest(vestul Europei) se organizeaza si e foarte placut....si eu sunt o mamica care participa la diferite activitati pt mamici si bebelusi, si la diferite sesiuni de socializare le recomand cu toata inima!!!!


    Paulina, mamica lui Emily o fetita de 7 luni

    ReplyDelete
  21. Scrii mine si pentru altii,pentru un om care crede ca unii oameni nu sunt facuti sa fie parinti,pentru ca unii nu iubesc nimenii, unii nu vor sa mai ajute pe nimeni. Isi doresc copii dar se tem, pentru ca nu au la cine sa ceara ajutor,pentru ca pana la urma, doar dupa ce vine copilul poti vedea daca cel de langa tine sta sau pleaca...

    ReplyDelete