Friday, August 31, 2012

Despre droguri si copii

M-am tot gandit ca eu poate am avut noroc de gasca buna, sau de educatie buna sau de karma buna ca nu am avut de-a face cu drogurile. Am baut si eu ca orice adolescent, am fumat Carpati ca orice rocker-wannabe, am pierdut si nopti, am pierdut si zile, dar cu bunul simt al masurii.

In noptile mele de ganduri negre mi-am imaginat adolescenta lui Luca. Mi-am dat seama ca drogurile usoare (sau nu) vor intra "in normal" si toti vor incerca cel putin. M-am speriat tare si tot ce am putut sa fac a fost sa sper ca vom fi in stare sa il educam liber la cap, dar constient de ce ii poate face rau. Mi-e frica si d'aia dau share acestui proiect. Poate cine stie...

Votati, va rog!
Iata comunicatul oficial:


“Aveam 12 ani când am consumat prima dată droguri. Plecasem de la şcoală şi împreună cu unul dintre colegii mei am fumat marijuana. Mi-a placut şi mi-am dorit să repet experienţa. Nu ştiam ce e aia dependenţă, nu ştiam la ce riscuri mă expun şi nu credeam că îmi fac rău. Am început să îmi injectez heroină. În spatele blocului, cu prietenii de atunci. Am făcut asta timp de 5 ani. În tot acest timp, am ajuns să îmi cresc doza. Corpul îmi cerea din ce în ce mai mult şi nu mă puteam opri. Am abandonat şcoala, am vândut tot ce am găsit prin casă şi în cele din urmă am ajuns pe străzi. Mama a încercat să mă ajute, însă în zadar. Nici ea nu ştia cui să ceară ajutor. În urma unei supradoze, am ajuns la spital. Atunci am aflat că eram infectat cu hepatita B şi C. Aproape de fiecare dată când mă injectam împărţeam acul cu prietenii mei consumatori. Ar fi fost oare altfel viaţa mea dacă ştiam mai multe despre ce înseamnă consumul de droguri?“
(Alin, 20 de ani, consumator de droguri)
 
Bucureştiul reprezintă o zona cu risc foarte mare în ceea ce priveşte consumul de droguri, în ultimii ani, numărul consumatorilor şi deţinătorilor de droguri crescând în permanenţă. De asemenea, un segment important de posibili consumatori de heroină/opiacee, alcool, medicamente, marijuana aleg substanţele noi cu proprietăţi psihoactive, așa numitele „etnobotanice”, despre care se cunosc foarte puține lucruri și pentru care nu există un protocol terapeutic standardizat.

Ținând cont de faptul că în ultimii 4 ani, vârsta de iniţiere a scăzut la 10 ani, iar vârsta medie de consum este de 15 ani, Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) a dezvoltat un proiect de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor şi profesorilor din 3 școli aflate în zone defavorizate din Municipiul Bucureşti.

Consumul de droguri există, face parte din societatea noastră şi se întamplă de la cele mai fragede vârste. În condițiile în care eradicarea consumului de droguri reprezintă un obiectiv nerealist, iar rata de recuperare a consumatorilor de droguri este extrem de mică, informarea este primul pas pe care îl putem face în direcția prevenirii consumului de droguri.
Informarea corectă poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

Proiectul ALIAT a trecut de primele doua etape ale Programului de granturi oferite de Raiffeisen Comunităţi. Pentru a putea primi finanţare pentru acest proiect, contează numărul de voturi primite.
 
Ce trebuie să faci pentru a vota acest proiect:
  1. Intri pe site-ul Raiffeisen Comunități;
  2. Creezi un cont de utilizator;
  3. Pe adresa de e-mail vei primi un raspuns pentru a activa contul;
  4. Dupa activarea contului, pe harta site-ului selecteziBucureşti, iar la secţiunea "Educaţie" vei găsi proiectul"Ştiu că pot – prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor din şcoli aflate în zone defavorizate din Bucureşti".
  5. Bifezi proiectul şi apoi apeşi butonul "Votează" din josul paginii.

2 comments:

  1. Stiu ce simti. Eu am refuzat sa imi duc copilul la scoala din cartier pentru ca acolo se deruleaza un program de prevenire a consumului de droguri, ceea ce m-a facut sa cred ca in scoala fie se consuma droguri, fie exista riscul sa se intample asta. Chiar si un risc prezumptiv mi s-a parut prea mare pentru copilul meu.
    Dar poate pentru acei copii care sunt deja acolo programul aduce un ajutor real.

    ReplyDelete
  2. That's the spirit, sa tinem copiii departe de programele de prevenire, sa nu cumva doamne fereste sa auda de droguri si efectele lor de la specialisti, ca sa i se para cu totul o magie cand i le arata primul "prieten"...
    Pana si tanarul de 20 de ani spune ca a inceput fara sa stie si fara sa ii explice nimeni si de-aia a intrat intr-o hora din care nu mai poate iesi. Cand definesti lucrurile si stii cu ce risti sa te lupti e un prim pas spre echilibru.
    Nu tineti copiii departe de prevenire....pentru ca apoi va veti lupta sa ii vindecati. Asa ca votati proiecte ca al celor de la ALIAT tocmai ca sa avem cat mai multe programe si trimiteti-va copiii in scoli unde se vorbeste deschis despre droguri, nu unde toata lumea tace ceremonios fara sa deschida usile toaletelor sau ale barurilor de pe langa scoala.

    ReplyDelete