Thursday, January 17, 2013

Desenele animate...astazi si maine!


Vai ce am mai suferit cand eram mic de lipsa de desene animate. Stiti cu totii mizeriile rare pe care le vedeam. Nu le mai enumar pentru ca intamplator am vazut ca face Del asta pe TDM. Acum avem desene din plin dar a aparut o alta problema - continutul desenelor de azi.

Mi se pare ca acum sunt prea muuuulte si foare foarte proaste. ... Sau nu mai inteleg eu ideea lor fiind prea batran ? Chiar si cele cu personaje clasice mi se par nasoale (mai bine zis, nasolite). Sa il luam de exemplu pe Mikey Mouse. Il detest din toata inima pe animatul asta. Are o voce care ma exaspereaza si un nume de vecina de la scara 2 (Michi, o fata care poarta maieuri si iese afara in papuci). Plus ca el si toti prietenii lui arata ciudat rau de tot - au capetele prea mari si inutil de zambarete, putine degete la maini (pe care si-au pus manusi albe de parca ar fi arbitri d'aia de biliard care mai sterg bilele din cand in cand), picioarele enorme si ne-haioase de clovni fugiti de la circ. Ma mai scarbeste si ca sunt imbracati oribil : Mikey sta ca un camionagiu doar in pantaloni scurti, Donald are o haina de marinar dar sta in fundul gol iar Goofy are haine de caraus pensionat pe caz de boala la cap. Singura mai eleganta e Minnie si cred ca d’aia o place Luca doar pe ea. Peste toate astea eu nu inteleg nimic din ce fac face Michi asta - care e faza cu Club House si de ce se duce pe acolo? De unde apar device-urile alea robotizate precar ? De ce o familie de soareci are ca pet un caine mai mic ca ei care nu vorbeste in timp ce au si un caine prieten vorbitor. Oare Michi si Miniii sunt casatoriti? Sau o ard doar ca sex buddies prin casa aia dubioasa? Dar Donald si Daisy (care apar in fundul gol mereu)? Ce fel de club ziceati ca era in casa aia? :)

M-am uitat apoi la Thomas si prietenii sai. Pfuai de minee! Cate nume sunt in desenul ala nu am intalnit eu in 31 de ani. Luca, saracul, le zice Thomas la toti pentru ca e mai simplu. Eu incerc savant sa le retin pe toate dar mai departe de Thomas si Edward (numele meu) nu am ajuns. Trecand peste asta hai sa vedem ce e in desenele astea – pai e un personaj pe care il cheama Sir Topham Hatt (seful garii) care este tradus « Controlorul cel gras ». Pai grasa e ma-ta ! Eu ma chinui sa nu ii bag lui Luca in cap diferente legate de grasime, rasa, culoare si alte mizerii sociale si voi ziceti intr-una « controlorul cel gras » ? Asa apar poreclele si abuzurile intre copii, bai nesimtitilor !
Apoi, pentru ca o locomotiva nu stiu ce nu a vrut sa faca Sir Topham Hatt da ordin sa o zideasca intr-un tunel drept PEDEAPSA ! Whaaaaat ? Pedeapsa ??!?! Adica noi ne spetim sa nu existe conceptul asta in viata noastra si voi bagati pedepsele ca pe ceva normal in meniu ??! Si nu orice pedeapsa – a zidit-o pe saraca locomotiva !!!  Asa le bagati in cap frici si angoase, bai prapaditilor ! huooo ! Asa invata copii sa pedepseasca, bai Mesterilor Manole.

Hai sa o luam si pe Plusica acum. Ea este o fetita-doctorita cu voce de adolescenta tarzie (in dublajul romanesc), care vindeca (repara) jucarii. Pe alocuri desenul asta animat ar fi OK pentru ca invata copii ca doctorii nu-i manaca pe copii, arata ce se intampla la un consult si care sunt sculele medicului. Partea peste care trec cu greu este vocea fetii ce mi se pare cam prea matura si cateodata chiar kinky de se lipeste de creier iremediabil. Imi imaginez socul pe care l-as avea daca in metrou as auzi la un moment dat pe Plusica vorbind cu prietenele despre iubitul ei care sta prea mult noaptea la filme cu medici adevarati. Fiind o voce asa de usor de recunoscut cred ca as cauta telecomanda sa o dau mai tare asteptand ca o cante p’aia cu « e timpul sa iti faci controlul ».


Ar mai fi multe porcarii de desene animate care mi se par trase rau de par dar nu stau acum sa fac lista prea mare. Ideea e ca sunt niste lucruri pe care eu nu prea le inteleg in general: de ce toate animalele locuiesc in case ca ale noastre, de ce animalele au animale de companie (era o familie de porci care avea papagali si care locuia intr-o casa curata), de ce de cativa ani incoace toate masinile, autobuzele si trenurile au ochi, gura si vorbesc ? De ce toti vorbesc pitigaiat sau gajait pe gat, de ce canta tot felul de cantecele de doi lei ? Cum era muzica din Aristocats – iti venea sa te duci la concert sa o asculti. Acum tra-la-la, fara rima, fara melodie, repede ca sa scape si ca sa se faca ca au cantat ceva. De ce desenele animate nu mai sunt extrem de haioase ? Pai la Tom si Jerry inca rad de ma stric, la Bugs Bunny sau Roadrunner nu mai zic. Acum, la amarata ai de Plusica si dubiosii aia de Mikey Mousi ma uit ca vitelul la poarta noua fara sa schitez ceva in afara de greata. Thomas imi da frica, plictis si nervi. Vreau sa rad cu copilul meu la desene, nu sa ma uit ca la emisiunea lui Capatos.

Totusi am descoperit (ma rog, Delia, nu eu) un singur desen animat care mi se pare bestial : Masha and the bear – niste desene rusesti pe youtube de iti sare stomacul de ras. Luca le adora. Se poate deci, dar prea putin. Voi la ce va uitati ?


Musca, Misca d’aici Michi Maus !

44 comments:

  1. Masha rules :D - singurele la care nu se misca de pe scaun (acum le-a cam invatat si nu mai e chiar asa de captivat, dar tot nu au rival).
    Ar mai fi Peppa Pig la care rezista cam 2-3 episoade la rand, doar ca nu sunt la fel de amuzante - sunt parca mai educative :D, unele cantecele de la SumperSimpleSong(youtube, ofcourse), gummy bear song si reclamele la Orange cu mascotele alea doua.
    Alte desene incercate nu l-au interesat pana acum pe Matei (1 an si 7 luni).

    ReplyDelete
  2. Cu ocazia unei racceli puternice - si a 5 sedinte de aerosoli/zi - am descoperit desenele. Dar nu orice desene - Pocoyo!
    De atunci, am ramas fani Pocoyo - sau Coco, cum zice al meu. Mi se par foarte inteligente, facute in coloaborare cu BBC, narate de Stephen Fry (si asta spune multe!). Se vorbeste putin, rar, cuvinte simple, tocmai pentru a favoriza invatarea limbii engleze. In fiecare episod micutul Pocoyo are cate o lectie de invatat - de prietenie, de morala, etc. Nu exista ideea de pedeapsa, dar exista cea de asumare a responsabilitatii. In fine, noi suntem fani, dupa cum am zis, ar trebui sa incercati si voi :)
    ps: nu l-am gasit decat pe internet, la tv nu cred ca e (noi nu ne uitam la tv oricum)

    Have fun!

    ReplyDelete
  3. Pantera Roz şi Mr. Bean sunt la loc de cinste. T@J, ciocanitoarea woody şi tot ce e Disney vechi este savuros şi savurat.

    ReplyDelete
  4. Iti recomand Pink Panther...acolo nu vorbeste nimeni nimic :) lui Toma ii place la nebunie!

    ReplyDelete
  5. Masha and the bear-sunt super!!!! Fetita mea le adora!!!

    ReplyDelete
  6. De tantalaul urs Bernard nu ai zis nimic! :)) David il adora!

    ReplyDelete
  7. noua ne plac bobita si buburuza si pingu

    ReplyDelete
  8. Masha and the bear ....urmaream cu sufletul la gura sa apara noi episoade in sezonul 2012 :))...foarte reusite. Sa nu mai spunem ca al nostru haiduc e pe modelul Masha :)

    ReplyDelete
  9. Şi fetiţa noastră urmăreşte Masha cu sufletul la gură, păcat că sunt puţine episoade. În schimb are o febleţe pentru Pufoţii Ha Ha, mi s-a acrit deja de ei şi îi urmăreşte zilnic, la prânz adoarme şi seara bea lăpticul cu ei, şi pentru că sunt tot aşa câteva episoade, când începe deja sunt plecată, căci nu-i mai suport, însă ea e încântata până în măduva oaselor (mai să nu aveţi). Mickey la ordinea zilei,Pluşica episoade noi sau repetate de 100 de ori, Timmy Time, Micile Genii, Lumea poveştilor Cartunito, etc.
    Pentru o doză de râs puteţi încerca "Shaun The Sheep ".

    ReplyDelete
  10. Masha y Medvedi (toate episoadele luate de la hoti, ca pe youtube ba apar, ba dispar) si Bernard. A avut o faza scurta, sper sa nu si-o mai reaminteasca ever, cu musca misca michi maus, in care imi venea sa ma dau cu capul de marginea monitorului. Michi asta nu e nasolit, e nasol el, cap-coada. A, si cateodata desenele de pe DuckTV.

    ReplyDelete
  11. Nu vad nimic in neregula cu obiecte sau cu animale umanizate si caricaturizate in desenele animate. Ce personaje ar fi mai interesante, directori de corporatie, mecanici de lifturi, vanzatoare la librarie?
    Desenele de duzina, scoase pe banda au o calitate pe masura. Pai cum erau poantele de la Divertis cand aveau cateva spectacole pe an si cum au devenit dupa ce faceau emisiuni zilnice/saptamanale?

    ReplyDelete
  12. Favoritul e Simba, regele leu.
    Urmeaza Thomas, Dora descopera lumea, Diego, si desenele de pe JimJam: Pingu, Igloo gloo, Pompierul Sam...

    ReplyDelete
  13. Am descoperit si eu Masha and the bear in Decembrie. Dupa reactia sotiei ma gandeam ca poate am o problema si cu greu am convins-o ca ii place si fetitei noastre, nu numai mie.. :)
    Subscriu la cele prezentate mai sus si iti multumesc pentru articol ca m-ai scos dintr-o mare dilema!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noi ne-am uitat toti 3 si la unele episoade am ras copios. Si acum, dupa 1 an de zile in care le-am vazut de multe ori, tot imi vine sa zambesc la unele faze.

      Delete
    2. Episodul cu mancarea roz mi se pare pe departe cel mai haios. :)

      Delete
    3. Da, ala cu casha e fain, fain si ala cu criza de lumbago a ursului si ala cu pescuitul... Am vazut zilele trecute ca desi avem 23 de episoade, tot ne scapa ceva, cred ca sunt de fapt 25, ba dupa altii chiar 29... Greu de ales ca sunt multe faine intre ele. Pe langa altele, eu apreciez si faptul ca ursul nu vorbeste :)

      Delete
  14. incep sa aud prea des in jur de Masha. Must see!

    ReplyDelete
  15. La noi merg inca bine Pocoyo si Peppa (la 5 ani), pe considerentele deja enumerate - engleza faina si usor de prins. Ne mai uitam la Little Bear pe youtube, care-s foarte prietenoase si empatice, dar si tare putine episoade. Am inceput in forta cu filmele de animatie lungi - trage tare la de-astea gen Brave, Monsters Inc. si foarte recent Nightmare before Christmas si Corpse Bride (Tim Burton ruleaza :D, are o fanitza in devenire); dar am trecut si prin faza Mickey's Clubhouse, oribile mi s-au parut si mie. A descoperit desenele vechi cu Mickey, macar alea-s ceva-ceva mai ok si le vede-n engleza (preferatul e unu' cu casa bantuita, desigur). Merg bine Tom si Jerry si vad ca si Chip and Dale (care pe mine ma cam enerveaza. Acuma ca tot scriu imi dau seama ca se uita la prea multe desene :D

    ReplyDelete
  16. Mişto articol!
    Da', într-o altă ordine de idei, io ştiam că nu-i bine să se uite copiii la TV / computer, deci la desene animate, în primii 2-3 ani de viaţă... Noi n-am rezistat complet şi i-am pus Sofiei nişte cântecele din Cartea Junglei şi din Pisicile Aristocrate... Dar cam 30 de minute însumate cu totul. Ea are abia un an şi 4 luni şi cred că ar trebui s-o protejez.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ileana, asta e cel mai "corect" raspuns: nu tre' sa ne lasam copii la desene. Doar ca si creierii nostri au nevoie de mici pauze de copil si ai lor au nevoie de niste chewing gum for the brains. :) Luca vede desene animate foarte putin pe zi...dar vede...poate il ajuta...sau poate nu. Vom vedea, :P

      Delete
  17. Eu ma gandesc ca desenele pe care le-ai enumerat tu sunt printre cele mai benigne. Sa vezi cand mai cresteti ce-i pe Animax, "gore" curat. Acuma, mie imi place anime-ul, dar chiar exagereaza cu violenta.

    ReplyDelete
  18. Astia par cei mai competenti in materie :) http://www.youtube.com/show/mashaimedved/videos?view=0

    Eu ii sunt recunoscatoare lui Xelomon, caci de la ea am auzit acum 1 an si mai bine de d-ra Masha si cred ca de la ea s-a imprastiat vestea in blogosfera :) http://xelomon.wordpress.com/2011/11/22/masha-si-medved-nouki/

    ReplyDelete
  19. Fetita noastra urmarea Timmy Time (aventurile unei oite la gradinita - nu exista dialoguri), iar mai nou este incantata de clasicele povesti Disney (Alba-ca-Zapada, Frumoasa si Bestia, etc)

    La televizor, desenele nu sunt singura problema.
    Limbajul e o MARE problema. Am fost socata sa aud un "nenorocitul ala" si "la naiba".
    Recunosc ca si noua ne mai scapa in prezenta fetitei cate o vorba colorata si ii atrag atentia mereu ca nu e ok acel cuvant. Eu chiar imi cer scuze ca am vorbit urat si ea mereu ridica degetutzul ca sa-mi atraga atentia si zice "Limbajul, Mami!".
    Dar sa auda asa un cuvant/expresie de la un personaj de desene animate ... e de-a dreptul derutant pentru ea.

    In alta ordine de idei, incearca sa te uiti pe Cartoon Network cateva episoade... Zici ca toate urateniile de desene s-au strans acolo!
    Iar de Animax - nici nu mai vorbesc. Si mie mi-e frica sa ma uit acolo! Norocul meu ca nu il mai prind, caci nu il am in grila!

    Hai ca o sa o incerc si eu pe Masha sa vedem ce reactii obtin, apoi va dau de veste.

    Pupici insoriti,
    Olivia

    ReplyDelete
  20. :) :) :) Fecioru' meu are 2 ani si 8 luni. Ne uitam la Barney (dinozaurul roz cu voce fonfaita). I-au placut Aristocats la nebunie, dar nu a avut rabdare sa se uite pana la final. Poate cand mai creste. Ii mai plac 'Micile planete' pentru ca personajele sunt albe si pufoase si pentru ca episoadele sunt foarte scurte si nu se plictiseste. Il mai distreaza si 'Gazoon'. :) E drept ca desenele animate de azi sunt foarte dubioase. Bine ca mai exista inregistrari cu cele vechi...

    ReplyDelete
  21. Bobita si Buburuza - pe youtube, noua ne plac foarte mult; si mie, si Cezarei :)

    ReplyDelete
  22. De ceva vreme, am descoperit pe youtube o serie de desene animate educative in limba romana! Piticul meu este absolut fascinat de acestea..Sunt scurte episoade de 5 minute, care prezinta aventurile a trei prieteni dragi Nouki, Lola si Paco, explicand, in fiecare episod un anumit lucru/fenomen/emotie etc etc..
    le recomand! pitiucl meu e fascinat de ele!

    ReplyDelete
  23. Ce bine! Credeam ca am eu o problema cu Michi, ma pregateam sa ma duc la control. Baietelul meu are aproape 1 an si se bucura tare la Disney Junior. Cand apare Plusica ma da la o parte ca s-o vada mai bine. Sper ca nu ramane cu gusturile astea.. Dar ce fata fac cunoscutii mei cand le cant : A venit timpul/Sa-ti faci controlul!".. merita toti banii.
    Mai am ceva de spus la Mickey: cultul personalitatii, dom'le. Totul e Michi, Micunelte, Michidepozit, Clubul lui Mickey, Miska Muska..., tot!
    Gata, m-am racorit.
    Multumesc pentru pontul cu Masha.

    A

    ReplyDelete
  24. Fara a face reclama...incercati Ducktv, fostul Bebetv. Postul are o echipa buna de psihologi si specialisti in spate si se adeseaza categoriei 1 - 3 ani. Important este ca din punct de vedere tehnic totul este in regula, numarul de frame-uri mai mic pe secunda nu irita bebelusii psihic.

    ReplyDelete
  25. noua ne plac fooooarte mult noukie si prietenii sai le gasiti daca scrieti pe you tube "desene animate educative"....sunt super fain desenate si chiar invata chestii...am citit despre ele ca sunt din curicculum obligatoriu pentru gradinite in franta :)

    ReplyDelete
  26. Sa nu uitam de Banane in pijamale...

    ReplyDelete
  27. Daaa, si noi ne uitam la Masha si ursul! Sunt foarte dragute!

    ReplyDelete
  28. Si ne mai uitam si la Pingu...o familie de pinguini din plastilina - sunt simpatici si nu vorbesc vreo limba cunoscuta :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pingu cred ca sunt rusesti la origine, ma uitam si eu cand eram pe sfarsitul gimnaziului, mi se pareau haioase :0

      Delete
  29. un playlist, cred eu complet, pentru Masha :) http://www.youtube.com/playlist?list=PL73E786B499A54A18

    ReplyDelete
  30. Avem si noi o recomandare, Curious George se cheama, sunt mai multe serii cu o maimutica, tot educative dar mai ales cu mare atentie la exprimarile personajelor si la mesajele transmise. Dupa ce m-am uiti mai mult am devenit constienta de psihologul destept din spatele dialogurilor si a inceput sa imi placa din ce in ce mai mult. Acum insa nu stiu ce sa zic despre eventualele traduceri, ar putea schimba complet mesajul original - noi le urmarim numai in engleza si ii traducem noi atunci cand e cazul (personajele sunt foarte expresive si maimutica respectiva nu vorbeste oricum, deci e usor de explicat ce se intampla in majoritatea cazurilor, cred ca de fapt ar intelege si fara traducere).

    ReplyDelete
  31. Le prefer pe cele de ieri. Vad ca desenele animate nu se transforma in nimic bun.

    ReplyDelete
  32. Foarte bun articol. Si util !

    Chiar acum ma uit (de fapt ascult), fara voia mea, vocea lui Mickey Mouse. Oribila !
    Eu imi amintesc din copilarie desenele de la Disney, WB, si cele gen Captain Planet, Sailor Moon si toata gama.

    Dar la Manny Iscusitul, va uitati ? In ultimul episod pe care l-am prins, una dintre unelte era indragostita. E cam ciudat sa vezi un fierastrau cu voce feminina ca lesina de amor. Wtf ??
    Dar Mouk si Chavapa ?
    Dar desenul ala cu matelotii ? Ala e dragutel dar tot stupizel.
    Dar Stupul, cu Zumzarel si Melinuta ? Asta e simpatic..

    Ana (cu o zi mai mica decat Luca) le adora. Inca nu a prins gustul lui Tom si Jerry, Looney Tunes si celelalte desene faine.
    Dar, noroc cu voi, ca am descoperit si noi Masha i Medved si ii plac ff mult ! Acum ne uitam amandoua la desene.

    ReplyDelete
  33. Ilinca se uita la..sa le iau pe rand...am inceput cand era foarte mica cu Duck Tv pe urma am trecut la Gummy Bear,Pocoyo,niste desene in portugheza GallinaPintadita si alte cele de pe youtube...pe urma am ajuns la Capra cu trei iezi tot pe youtube.Acum ne uitam cu drag la The Aristrocats,Pinochio,Capra cu trei iezi,Alba ca Zapada dar desenele cele vechi,pe care le stiam noi.

    ReplyDelete
  34. Ilinca se uita la..sa le iau pe rand...am inceput cand era foarte mica cu Duck Tv pe urma am trecut la Gummy Bear,Pocoyo,niste desene in portugheza GallinaPintadita si alte cele de pe youtube...pe urma am ajuns la Capra cu trei iezi tot pe youtube.Acum ne uitam cu drag la The Aristrocats,Pinochio,Capra cu trei iezi,Alba ca Zapada dar desenele cele vechi,pe care le stiam noi.

    ReplyDelete
  35. Vai cat adevar! Eu sunt mare devorator de desene..dar ce vad la televizor mai nou imi dau cosmaruri la propriu. Cele adresate piticotilor sunt un nonsens total pentru mine ...iar cele pentru cei mai maricei sunt pline de violenta :(
    Din fericire pentru piticul meu (aproape 2 ani) am descoperit unele adorabile (pe net caci doar acolo ne uitam)- Uki se cheama, doar ca sunt foarte putine episoade. De la ele am trecut la Thomas and Friends, dar varianta in engleza (traducerea in romana nu e foarte buna, exemplul tau cu controlorul gras fiind doar una dintre neconcordante)..ca daca tot se uita la ele macar sa invete limba. Iar acum dupa ce am citit postul tau....am trecut la Misha...si ne imprastiem amandoi de ras :)

    ReplyDelete
  36. pingu sunt nevinovate:)ping si pinga (tot niste pinguni) si teletubbies.

    partea buna e ca astia nu vorbesc niciun fel de limba:)
    si mai sunt desene rusesti simpatice desi sunt mai vechi,cheburashka si crocodilul gena de exemplu.
    sau luntik, tot rusesc, dar e din zilele noastre si e facut pentru astia mici,mici pana in 6 ani.luntik e un animalut care a cazut din luna si a ajuns pe pamant unde isi face prieteni (buburuze si alte insecte) si descopera lumea.




    ReplyDelete
  37. noi ne uitam exact la desenele pe kre tocmai le-ai adus in discutie si ai mare dreptate,nu se compara nici pe departe cu mickey mouse vazut de noi,popeye,tom and jerry,si vorba aia ca noi nu aveam atatea oferte,un singur canal si bun,unde vedeam desenele in reluare si nu ma plictiseam,in schimb cele de acum cu vocile acestea plictisite ii schimba felul de vorbire al copilului.nu de multe ori l-am auzit pe eric prostindu-se prin casa si imitandu-l pe donald.felicitari pt blog

    ReplyDelete
  38. 'Shaun the sheep' a fost prima noastra dragoste..similar cu ursul Bernard am gasit si 'Leon, error of the savanah' si nu in ultimul rand, pt. cei mai mititei, 'Uki' un desen nu foarte haios dar foarte potrivit..

    ReplyDelete