Wednesday, June 26, 2013

Vara asta se poarta tatii!

Fiti pe faza ca ne baga cineva in seama. Si nu doar ca ne baga in seama, ne strange si bani de buzunar. Am aflat de o campanie foarte misto a celor de la Crucea Alba (http://www.cruceaalba.ro/doneaza) si m-am gandit ca TREBUIE sa ma implic si eu. Este vorba despre o campanie de ajutare a taticilor sa asiste la nasterea copiilor lor. 


Nu stiu daca ati apucat sa cititi prima postare de pe blog (cea din cauza careia s-a nascut blogul de fata - http://ta-su.blogspot.gr/2011/09/nasterea-lui-luca.html?m=0) - acolo am povestit cu detalii prin ce am trecut in timpul travaliului si nasterii. Frustrare, frica, dementa, frica, frustrare, si multa, multa neputinta. Stateam ca boul pe holul maternitatii impreuna cu femeia de serviciu care zabalea podeaua cu un "teu" jegos in timp ce in spatele usilor sotia si copilul meu se luptau cu viata noua. In loc sa le fiu alaturi in cel mai important si intens moment din viata noastra eu am stat cu femeia de serviciu pe holul de la Filantropia. De ce? Pentru ca mi se spusese ca nu am voie sa intru acolo - prezenta tatilor la nasterea iesea din discutie la maternitatile de stat. Faptul ca nu am fost prezent la nastere e cel mai mare regret al meu. Acum, vazand campania asta am zis ca nu am cum sa stau deoparte. Vreau sa ajut si eu cumva. Asa ca macar va dau vestea.


Crucea Alba a avut o idee bestiala de a strange bani prin joc. Ei ne invita la batalii cu laser, karaoke si alte comedii misto. Pentru a participa trebuie donata o suma modica aici: http://www.cruceaalba.ro/doneaza. Ei iau banii si ii vor baga in chestii utile pentru prezenta tatilor la nastere: combinezoane sterile pentru sala de nastere, separatoare pentru a asigura intimitatea familiilor nascande si alte chestii. Ei chiar trebuie ajutati, pentru ca de fapt ne ajutam pe noi.

Va las sa cititi ce au de zis, sa donati si sa va distrati. Maine mergeti la lasermaxx sa va distrati. Iata un extras din comunicatul lor de presa:


In Romania, Legea nr. 46 din 21.01.2003 privind drepturile pacientului, Monitorul Oficial nr. 51 din 29.01.2003 prevede, in Capitolul VI. Drepturile pacientului la tratament si ingrijiri medicale,la Art. 32. ca:

Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual,  material si de sfaturi pe tot parcursul ingrijirilor medicale

.

La solicitarea pacientului, in masura posibilitatilor, mediul de ingrijire si tratament va fi creat cat mai aproape de cel familial.


De aici decurge dreptul gravidei, ca pacient in maternitate, de a avea insotitor la nastere, insotitor care de cele mai multe ori este tatal copilului.


In Romania de cele mai multe ori acest drept este incalcat. Justificarea data de maternitati atunci cand incalca acest drept al pacientelor este ca prin interzicerea accesului unei persoane in plus la nastere se mentine la minim riscul de aducere a agentilor patogeni in sala de nasteri. Solutia este evident simpla: tatii pot sa isi puna echipamentul steril de protectie (protectii de incaltaminte, halat, boneta si manusi de unica folosinta) ca si restul echipei medicale. Maternitatile insa refuza sa puna la dispozitie acest echipament pentru a economisi resurse dar tatii pot sa isi cumpere acest echipament chiar din spital.


O alta justificare folosita de maternitati ca sa refuze accesul tatilor la nastere este nevoia de a nu expune alte femei in travaliu la prezenta unui strain (‚Popeasca’ nu vrea sa se uita la ea sotul lui ‚Ioneasca’ cand naste). Si aici solutia e simpla si ieftina: paravane de textil care sa separe vizual paturile de travaliu in salile de nastere cu mai multe paturi.


Multi obstetricieni refuza deasmenea sa permita prezenta tatalui la nastere deoarece se tem sa se expuna pe ei si pe restul echipei medicale observatiei unei persoane din exterior in sensul in care acesta poate deveni martor la un malpraxis (celebrul caz Sebastian Lungu din 2007 cand un tata a filmat cu telefonul un asa-zis malpraxis care, sustine el, l-a lasat pe copilul sau afectat grav pe viata)


Cu toate acestea, dreptul legal al gravidei de a beneficia de prezenta tatalui la nastere sa nu mai fie ignorat de maternitatile din Romania, privand astfel viitorii parinti de o experienta esentiala : impartasirea momentului aducerii pe lume a unui copil.


Fundatia Crucea Alba informeaza parintii despre drepturile lor si ii consiliaza pentru a se putea bucura de acest drept, daca doresc. Pasii pentru ca tatal sa reuseasca sa participe la nastere si sa fie cu adevarat suportiv pentru partenera sa sunt urmatorii:


sa faca pregatire pentru nastere impreuna cu partenera

sa scrie o cerere catre Directia spitalului unde mama va naste in care solicita sa ii fie permisa prezenta la nastere

sa duca cerere spre a fi semnata de medicul obstetrician

sa isi procure echipament de protectie de unica folosinta


Orice cuplu de viitori parinti au dreptul sa fie impreuna cand isi aduc copilul pe lume. Fundatia Crucea Alba a lansat Campania GIVE PLAY CHANGE: Donezi, te distrezi, revolutionezi! pentru a strange fonduri menite sa finanteze cursuri pentru tati, materiale informative despre drepturile lor si echipamente de protectie fe unica folosinta pentru a usura accesul in sala de nasteri.


Cu alte cuvinte, in vara asta strângem fonduri pentru tătici.

Pentru ca ei să fie respectaţi în maternităţi atunci când vor sa fie alături de partenerele lor în travaliu, să participe la naşterea bebeluşului dacă doresc, să poată să îşi vadă bebeluşul nou-născut fără să aştepte pe holuri.


6 comments:

  1. La Filantropia te-au lasat pe hol?? Tot e bine! :) Eu initial am vrut sa nasc la Filantropia (ma rog, mai mult ta-su lu' fi-mea voia..), am auzit de bine de ei overall. Toate bune si frumoase pana cand ne-au zis ca oficial taticu' nu ia bebe in brate pana la iesirea din maternitate. Ca deh.. haine de afara, microbi, alea alea. Atunci i-a ajuns si alui meu sot, mare fan al sistemului de stat cu o cazuistica si o experienta incomparabil mai mare (recunosc, un argument valid). Si am ales sa nasc la "privat" unde n-a vrut el in sala de nastere, ca ne era ca il resusciteaza pe el in loc sa ma ajute pe mine sa nasc :)

    PS. Asta cu "nu e voie" o auzisem la cursurile alea pre-bebe de la ei, la insistente au zis ca "ei.. da.. daca tineti asa mult se poate.. asa putin.." Nu am vrut sa stam sa negociem cat si unde sta ta-su cu fi-sa.

    ReplyDelete
  2. Initiativa merita sustinuta, nu pot sa uit cum eu am intrat in sala de nasteri sa nasc natural la ora 2 noaptea si Emi a stat pe hol innebunit, nimeni nu i-a spus ca am ajuns la 7 la cezariana, ca am probleme, ca copilul are probleme, nimic, nimic. A stat pur si simplu turbat uitandu-se la niste usi inchise, ca dupa cezariana sa ii arate 3 secunde o fetitza vanata...urat, foarte urat.

    Despre lipsa de empatie fata de acest moment in spitalele de stat se pot spune enorm de multe, eu ma pregatesc pentru cea de-a doua nastere si cum dr cu care nasc nu lucreaza in privat nu prea am de ales...Dar nu pot sa nu ma razvratesc cand ma gandesc la alaptatul la program, la insistentele pe care trebuie sa le depui sa iti vezi copilul, la nesimtirea cu care mi s-a spus ca dca vreau cercei la fata tb sa platesc manevra(revin, maternitate de stat), etc.

    ReplyDelete
  3. Iniţiativa este excelentă!
    Eu am avut noroc de un doctor minunat, dr. Sorin Puia (de la Giuleşti), care a fost de acord ca soţul meu să asiste (e drept că s-a întâmplat să fiu singură în sala de naşteri).
    Faptul că am fost împreună la apariţia pe lume a Sofiei a fost minunat.
    Mi-ar fi plăcut însă să fie alături de mine şi pe timpul travaliului... Treaba asta cred că e mai greu de rezolvat logistic, dacă salonul de travaliu are mai multe paturi. Dar ar merita făcut ceva şi în direcţia asta, după ce se va reuşi facilitatea participării la naştere.

    ReplyDelete
  4. Cat mai avem pana cand vom fi si noi romanii oameni civilizati :) ?

    ReplyDelete
  5. Super tare articolul! Mi-a placut foarte mult! Multumesc!

    ReplyDelete
  6. IN ROMANIA PARINTII NU AU DREPTUL SA DECIDA ASUPRA PREZENTEI TATALUI IN SALA DE NASTERI….DECID MEDICII CA SI CUM NOI NU AM AVEA DISCERNAMINT….SOTIA MEA SI CU MINE NE-AM DORIT MULT CA EU SA FIU IN SALA DE NASTERI….NU AM FOST LASAT ASA CA AM INTRAT CU FORTA SI AM TAIAT CORDONUL OMBILICAL….MOASA A AVUT NEVOIE DE CONCEDIU MEDICAL….NOI TOTI TATICII SI , MAI ALES, VIITORII TATICI TREBUIE SA LUPTAM PENTRU PROMULGAREA UNEI LEGI CARE SA OBLIGE GINECOLOGII SA NE INVITE IN SALA DE NASTERI….DOAR IMPREUNA VOM REUSI.

    ReplyDelete