Friday, October 7, 2011

Copii purtati sau lasati?


Discutia asta se imparte in doua: 
 - purtati copiii in wrap-uri atarnati sau ii lasati in carut sa reziste, sa reziste 
 - si purtati copiii prin carciumi si pietze sau ii lasati pe la bunici sa reziste, sa reziste
Cu vreo cateva zile inainte sa se nasca Luca ne-am dus chititi sa cumparam carut pentru viitorul odor. Nici nu mai pomenisem familie fara carut.  Iar cum noi doream a deveni familie adevarata aveam nevoie de carut neaparat. Pregatisem intr-un sertar si un wrap colorat pentru purtarea pe piept a micutului. Auzisem de beneficiile purtatului bebelusului in chestii d'astea si asteptam sa incercam si noi. Eu cred mult in trecut, in obiceiuri batatorite de milenii si cum nu avem filmari pe youtube cu stramosi ne uitam la triburi izolate de prin Africa sau alte colturi de continente. M-a convins o chestie simpla - femeile din triburi isi poarta plozii legati de ele, de cai, de tati, de magari si copiii sunt foarte fericiti ca sunt langa parinti sau macar langa ceva cald si viu, iar parintii sunt multumiti ca au copilul cu ei si ca au doua brate libere. Mai mult, copiii lor nu fac colici. Bang! Ia uite ce de plus-uri.
Am ajuns cu carutul acasa, l-am asamblat constiincios si cam gata. Luca a stat in carut de foarte putine ori, mai mult caram carutul gol. Atunci mi-am dat seama ca imaginea cu femeia cu carutul gol de pe pachetele de tigari nu e chiar de speriat - nu e semn de infertilitate la fumator ci de atasare la bebelus. Imi e clar ca pruncul era la tatal fumator in brate  cand au facut poza. Ha!
Dar sa revenim. Noi preferam sa il caram pe Luca in marsupi plus. Cu wrap-ul nu ne-am inteles pentru ca era prea scurt si pentru ca ni s-a parut complicat. E o chestie cu arici foarte simpla si buna, pe care o atasezi singur foarte firesc in 30 de secunde, culmea, facuta de romani pentru mult-ravnitul export. Deci cumva noi importam produse exportate. Cu el atarnat in brate avem doua mani libere, copil vesel si linistit care doarme cel mai bine in marsupiu, mobilitate maxima (nu mai caram carutul pe scari la metrou sau prin mai stiu ce locuri agolmerate - avem doar o burta mai mare). Avem si minus-uri: de la 10 kg carne de copil in colo iti trebuie stare de sanatate osoasa perfecta ca sa nu te vaiti toata ziua de șale. Ar mai fi faptul ca se mira toata piata Miniș de "maimuta" de pe tine, iti pipaie copilul sa se asigure ca e viu, si te privesc cu ura ca il strangi atat de tare acolo. Mai sunt unii care se prind cat de buna e solutia asta si zambesc complici. 
Am uitat sa va zic. Luca nu a avut colici. ;) sau poate noi nu am avut colici la cap. 



V-am mai zis de fricile mele induse de folclor cum ca viata si distractia s-a terminat odata cu nasterea copilului. Ma gandeam ca va trebui sa exploatam bunicii la fiecare nevoie de iesire. Ei bine, nici gand. Ba mai mult, purtatul lui Luca in marsupi usureaza mult pierderea vremii cu ocazii sociale. E adevarat ca nu mai pot sta mereu asezat la terasa, adopt cateodata pozitia din jurul gratarului: in picioare si cu berea in mana. Merge brici. Iesim des, mult si fericiti. Ne mai goneste acasa, desigur, plansul somnoros sau nevoia de baie a copilului dar asta e normal.
In cazul nostru refugiul in bunici nu prea funtioneaza. Din fericire avem parinti tineri si foarte activi. Ei muncesc mult mai mult ca noi, asa ca am ramas cu copilul "pe cap" 24/24. Alegerea de a-l lua pe Luca cu noi peste tot a fost, deci, cam impusa de context. Oricum asta ne doream si noi si a fost ok. 
Mai ciudat este cand se uita lumea lung la tine ca mergi la botezuri si nunti cu bebelusul pe piept. Iti pui putin țol festiv cat sa nu pari venit de la fotbal si atasezi copilul peste camasa. Copilul mic, de vreo doua luni. Fotograful face ochii mari si click-aie dslr-ul ca un paparazzo  de parca eram in chiloti la nunta iar invitatii susotesc scandalizati ca "astia sunt nebuni". Bai oameni buni, nu suntem nebuni - asta e situatia. Avem bunici plecati la job, un copil la care tinem, cu care ne face placere sa ne plimbam si care are norocul (zic eu) sa nu zaca cu vreo bona care il tranteste de pat la fiecare plans mai serios.
All in all noi suntem foarte fericiti cu Luca pe piept sau in cârcă (umeaza sa ne luam Manduca), ne este foarte simplu asa si ne place sa il bagam in toate rahaturile din cotidianul nostru. Daca si voi sunteti asa puteti arata asta public la saptamana internationala a copiilorpurtati.
Hai, drum bun!

39 comments:

  1. daca imi permiti, nu cred sa existe o legatura stransa intre colici si purare. Noi suntem la bebe 2, care din motive ce nu tin de vointa mea, a fost purtat foarte putin in comparatie cu bebe1, si totusi, bebe 1 a avut colici, bebe 2, nu...

    ReplyDelete
  2. eu l-am purtat pe bebe in manduca. pot spune ca e extraordinara si chiar nu stiu ce m-as fi facut fara ea ! bebita asta al meu nici macar nu m-a lasat pe mine sa aleg, a refuzat din start caruciorul :))). La inceput plecam cu el in carucior si ma intorceam cu el intr-o mana si cu caruciorul in alta, dupa care am pus caruciorul in garaj, la naftalina ... :)))

    simona

    ReplyDelete
  3. dada, si noi am optat tot pentru manduca, sa-i dea Dumnezeu sanatate producatorului ei! :)) Alex are 6 luni si o saptamana si declar cu mana pe inima: la cumparaturi, in parc, in vizita, pe munte, manduca nu a avut egal, copilul a dormit fericit si ne-a inlaturat si noua fricile legatului de glie o data cu venirea copilului :)

    ReplyDelete
  4. Tatici de genul asta ii pun pe toti ceilalti intr-o lumina proasta :)) N-am cuvinte... chapeau!

    ReplyDelete
  5. @g - se pare ca singura legatura este doar intre linistea parintilor si colici. Daca parintii sunt cill out si copiii vor fi la fel. Voi la al doilea, banuiesc, ati fost mult mai relaxati k la primul.
    Iar purtatul copiilor cred ca relaxeaza parintii la creierii capului si d'aia nu fac bebelusii lor colici.

    ReplyDelete
  6. @ iulia - nu cred ca de lumina proasta avem nevoie ca tatici, ci doar de lumina. Eu asta incerc sa fac - oleaca de lumina in bezna frustrarilor taticilor. Scriu doar depsre frustrarile mele si despre cum (cred eu) ca le-am depasit.

    ReplyDelete
  7. am inteles ca se face si putina reclama ptr un anumit site :) well, nu ar fi ceva rau, dar cred ca trebuie sa ramanem obiectivi - purtatul in marsupi are si dezavantaje.

    Este intr-adevar la indemana, usor de folosit (nu mai trebuie sa care mama imensul landou din primele luni), cu posibilitatea de de a controla f usor copilul, ca sa nu mai vorbim de cat de "pe trend" ne simtim purtandu-l :))

    Totusi, nu ar trebui sa fim atat de categorici in privinta aspectelor pozitive - nu stiu de exemplu daca este recomandat copiilor pana in 4 luni, personal mi-a fost teama sa il folosesc cand copilull a fost f mic ptr ca nu am vrut sa risc sa aiba probleme la coloana; am citit f multe articole in care se vorbeste de importanta asezarii copilului in primele luni cat mai mult timp pe suprafete plane, fara denivelari, evitandu-se cat se poate pozitia pe sezut.

    ReplyDelete
  8. Adriana, cu tot respectul, cred ca articolele citite de tine in care se recomanda punerea copilului la orizontala cat mai mult sunt ori vechi si depasite, ori scrise de niste oameni care habar nu au ce vorbesc. Caci studiile recente si serioase arata ca asezarea copilului intr-un carrier care sa-i respecte pozitia fiziologica (insasi cuvantul fiziologic ne duce cu gandul la "normal"), adica pozitia din burtica, cu genunchii mai sus decat funduletul (pozitia in M) este de preferat oricarei alte pozitii. De ce? Din motive de sanatate emotionala (pe care cred ca nu trebuie sa le mai insir), dar si fizica (previne displazia de sold, ajuta la reflxul esofagian, la gaze, dupa unele studii scade riscul de apnee si de SIDS, etc).

    Daca ai nevoie de mai multe detalii, iata cateva aici: http://adelle.ro/motive-pentru-care-purtam-bebelusul/

    http://alexcreste.blogspot.com/search/label/babywearing

    Sunt de acord ca sunt si "anumite" dezavantaje in purtarea bebelusului, insa acestea sunt intrecute cu mult de beneficiile purtarii, astfel incat orice mama ce a facut cunostinta cu un astfel de mijloc de purtare alege sa-l foloseasca mai mult sau mai putin.

    Si nu vad de ce-i rau sa faca reclama acelui site, este un site facut de cateva (vreo 3) fete inimoase si care nu obtin nimic material dupa toata munca pentru evenimentele pregatite.

    ReplyDelete
  9. Domnule tata, va felicit si va admir, ma bucur ca sunteti si ca va faceti auzit!

    ReplyDelete
  10. Ma leg de faza "pe trend" de mai sus si in acest spirit ne-am luat un wrap neelastic inca de dinaintea nasterii lui Luca. Imi placea la nebunie modalitatea asta de purtat si era si f cool. Doar ca nu l-am purtat niciodata pentru ca nu ne-am prins cum sa il prindem corect. Asa ca am ramas cu el in tipla si acu. Marsupiul ne-a salvat din multe faze de plans continuu si in multe situatii in care am avut nevoie de mobilitate-noi am mobilat si refacut un ap de 3 camere cand Luca avea 3 saptamani pana la 8 sapt si dc nu il aveam cu noi sau pe noi, era jale. Ne-a ajutat enorm.

    ReplyDelete
  11. incepusem sa scriu pe acest blog ptr ca nu imi placeau comentariile de la forumurile de gen :),dar se pare ca intre femei nu pot fi evitate contrazicerile

    @mariamirabela
    ma refeream si la dezavantaje, ceea ce insemna ca am luat in considerare si beneficiile, pe care indiferent cat le-am repeta nu desfiinteaza dezavantajele. eu am ciriticat faptul ca sprijinirea pe sezut este contraindicata;daca ai fi indicat studii care sa demonstreze ca dimpotriva, copilul se poate sprijini pe sezut inca de la nastere si mai mult, ca ar exista multiple beneficii in cazul in care s-ar sprijini pe sezut de la o varsta asa frageda, atunci da, as considera ca ideeea pe care o sustineam eu este invechita.

    marsupi te ajuta, dar este important de aflat daca exista vreun risc sa il purtam chiar de la nastere, asta ca sa nu facem niste recomandari numai ca sa se vanda un produs sau ca sa aratam dragut si pe trend...

    si, pentru ca suntem niste oameni inteligenti, ar fi pacat sa credem ca simplul fapt ca l-am purtat noi si prietenele noastre, ar putea demonstra ca nu este daunator coloanei copilului.

    Oricum, posibilele afectiuni ale coloanei/ritmului de crestere sunt niste aspecte care nu sunt deloc nesemnificative.

    btw, site-ul adelle este sustinut ce persoana care comercilizeaza pe hiphip.ro, deci...sa nu vb de lipsa unui interes.

    ReplyDelete
  12. am scris un post mai devreme si a fost sters, chiar asa de tare a deranjat? :(

    ReplyDelete
  13. Nu e sters. Mie imi apare pe mail. Rezolv indata.

    ReplyDelete
  14. @ Adriana - intrase in spam comment-ul. Probabil pentru ca ai scris adresa de web.
    @ everybody - Inca ceva - asa zisa reclama pe care o fac este doar pentru ca imi place un loc, o carte, un om sau produs. Momentan indraznesc doar sa visz la ziua cand voi lua vreun ban din bloguri sau facebook-uri. Cu alte cuvinte, fac ce vreau pentru ca asa vreau. Cine nu vrea sa citeasca sa nu o faca.
    Am facut blogul asta ca sa imi dau cu parerea si sa va spun ce e ok pt mine si ce nu. Este vorba doar de experientele mele. Asadar, puteti sa nu luati de bun ce scriu pentru ca nu sunt medic si nici cercetator. Sunt "utilizator" normal de copil.

    ReplyDelete
  15. Draga Dedi, te admir foarte mult si tocmai de aceea nu inteleg de ce te-au deranjat afirmatiile mele, te rog citeste cu atentie ce am scris.

    Inclusiv reclama la site-ul in discutie am considerat-o a NU fi ceva rau.

    In plus, am vorbit si de dezavantajele purtarii copilului in marsupi la modul teoretic (mai mult ca o retinere) si scopul era unul pozitiv, de a informa in mod corect alte persoane, care trebuie sa tina cont de toate aspectele.
    Pana la urma cred ca se urmareste interesul copilului, nu?

    Nu prea am inteles fraza "fac ce vreau pentru ca asa vreau"...eu as respecta chiar si persoanele care nu imi sustin integral opiniile si indiferent daca aceste opinii sunt postate pe un site din care castig sau nu bani.


    numai bine!

    ReplyDelete
  16. Nu tuturor bebeilor le place sa fie purtati in wrap, sling, etc. Finn nu a vrut pana pe la 8 luni. A stat de cateva ori in sling, dar foarte putin timp. A preferat caruciorul. Si nu a avut colici.

    ReplyDelete
  17. Adriana: imi cer scuze ca am inteles comentariul tau ca o parte a unui dialog si am raspuns la el, intamplator in dezacord, iar acest dezacord a fost luat ca o contrazicere. Eu l-as fi privit ca o invitatie la a privi si cealalta parte a problemei, mai ales ca tu pomeneai ceva de experienta personala si de teama, deci nu ceva studii care ar fi aratat contrariul a ce a spus Dedi (te pot tutui, Dedi?) mai sus.

    Recitind comentariul tau mi s-a parut ca undeva lucrurile nu sunt clare: pomenesti de purtarea in marsupi si nu-mi este clar daca ti-a scapat un i sau te-ai referit la Marsupi Plus. Daca te-ai referit la marsupii, este clar: ai avut dreptate: purtarea nu numai inainte de 4 luni, dar oricand poate avea consecinte grave pentru coloana bebelusului. Daca te-ai referit la Marsupi Plus comentariul meu ar fi trebuit sa aduca putina lumina in privinta pozitiei corecte si beneficiilor.

    Iar pentru a incheia, am selectat cateva articole internationale despre beneficiile purtarii bebelusului in "esarfe" si SSC-uri pentru ca nu mai aparea dubiul unei reclame (mascate sau nu):

    http://www.storchenwiege.com/educatedopinions.htm

    http://attachmentparenting.ro/cms/upload/pdf/Kirkilionis2001-VomTragenundGetragenwerden.pdf

    http://www.continuum-concept.org/reading/spinalStress.html

    http://www.didymos.de/english/index.php?s=kirk99

    ReplyDelete
  18. Maria, multumesc mult pentru link-ul cu continuum, de cand il caut:).
    Din pacate ne place sa ne contrazicem doar asa ca sa iscam niste dispute gratis. Cum spunea si sotul mai sus, blogul nu e vreo referinta academica, enciclopedica sau medicala, e referinta propriilor alegeri si experiente pe care le impartaseste de drag si entuziasm. Cine nu e in acord cu noi, si e normal sa nu fie, nu trebuie , totusi, sa fie vehement si sa ne scuture. Acceptam dezbaterile, dar nu acceptam nonsensul si discutiile de dragul discutiilor.

    ReplyDelete
  19. Am purtat-o pe fetita mea in wrap de la 1 luna. Cred ca se simtea ca in burtica, asa atasata de mine, pt ca daca stateam in parc 4 ore, dormea non stop in wrap. Daca stateam 6 ore, dormea 6 ore. In casa nu, doar in parc in mers. Isi imagineaza cineva cum e sa mergi 6 ore prin parc cu copilul agatat de tine? :)) Am reusit performanta o singura data, de groaza sa intru in casa cu urlatoarea. Femeile in varsta ma opreau in parc si imi spuneau ca e admirabil cum o tin lipita de mine, de la departare credeau ca sunt gravida :)) Acum, la un an, este imposibil sa o mai car si nu mai vrea nici ea s astea, prefera sa misune, ins aimi aduc aminte cu mare placere de perioada in care stateam atasate cu orele

    ReplyDelete
  20. Interesanta discutie. Cred ca e usor sa spunem ca celalalt are sau n-are dreptate prin prisma propriilor experiente, care ne apropie sau nu de-o anumita idee.
    Dar, per total, este firesc ca orice bebelus sa se dezvolte mai bine si sa fie fericit atunci cand are un adult in apropiere, gata sa raspunda, gata sa intuiasca nevoile lui. Iar noi, parintii, ne adaptam in functie de situatie si posibilitati. Unii bebelusi stau bine mersi in carucior si dorm de numa' (am vazut eu la prietenele cu care ieseam in primele luni de la nastere), respectiv urla de numa' din cauza colicilor, altii (ca al meu) nu a stat nici in wrap, nici in marsupiu si doar pe distante scurte in carucior, prin urmare a vazut mereu lumea dupa umarul meu sau al tatalui, atunci ii era cel mai bine.

    E adevarat ca aveam cel putin un brat ocupat dar colici n-a avut si nici plansete dese sau lungi.

    ReplyDelete
  21. Noi nu am purtat-o ca nu i-a placut, in schimb in carucior i-a fost si ii este bine si acum la 9 luni. Nu am bratzaluit foaret mult, iar cu colicile ne-am descurcat bine, au durat putin. Oricum colicile le au din cauza formarii sistemului digestiv, nu au nici o legatura cu il purtam sau nu. Exista cateva pozitii de tinut in brate cand are copilul colici care il ajuta putin.

    ReplyDelete
  22. si eu am avut impresia ca lui bebe nu ii placea sa fie purtat... Asta pana cand am cumparat manduca. Incercasem doua feluri de hamuri de la chicco, un marsupiu si un sling si nu am avut succes cu niciunul. insa pentru ca bebita nu vroia nici in carucior, am mai facut o incercare cu manduca. am cumparat-o cu inima indoita, pentru ca era scumpa si ma gandeam ca sunt alti bani aruncati si ca tot in brate va dori bebe sa stea. a fost insa, asa cum spuneam mai sus, cea mai buna investitie pe care am facut-o. bebita s-a lipit de ea, ea de mine si am fost toti trei fericiti :)). La un moment dat adormea doar plimbat in manduca, asa ca efectiv nu stiu ce m-as fi facut fara ea ...

    Simona

    ReplyDelete
  23. Noi am ajuns la etapa asta http://www.alpinexpe.ro/product--rucsac-portbebe-deuter-kid-comfort-3--1104.html si ii tare bine si pe munte si prin oras si peste tot...recomand pentru shale dureroase.

    ReplyDelete
  24. uau! asta e o masina aproape! :) cate Kg are gol?
    Arata foarte bine si e misto ca vede cu copilul peste capul parintelui.

    ReplyDelete
  25. Ii chiar usor doar pare "fioros" cand il vezi si te asigur ca odata ce-l pui pe Luca in el o sa va indragostiti amandoi de el...atentie creeaza dependenta :-)

    ReplyDelete
  26. Gabi, s-a constatat ca pruncii purtati au mai putine colici, si ca durata, si ca intensitate. Eu banuiesc ca e si din cauza caldurii de la burtica. Sunt doctori care sfatuiesc sa le pui un saculet cu samburi de cirese incalzite la cuptor, sau un prosopel incalzit. Asa ca in loc de substitutul artificial, merge foarte bine incalzirea de la burtica mamei. La fel cum sunt multi medici care spun sa ti-i pui pe burtica sau pe piept, piele-pe-piele. La un wrap mai adaugi materialul incalzitor de deasupra :D.

    In plus, pozitia ii ajuta sa faca beshinutze :D. Al meu in wrap tragea continuu :)) si fara nici o durere. La nou-nascuti e o pozitie cu genunchii in sus, broscuta, in wrap, si stau ca si cum ar sta pe wc :D.

    Miscarea ii ajuta iarasi sa traga vanturi :D.

    Iar daca ne referim cumva la colici ca americanii, orice plans neconsolat al copilului care dureaza mai mult de 3 ore pe zi, atunci iar ajuta mult purtatoarele. Daca e reflux, e ideal, sa stea la verticala, daca e o pura anxietate, iarasi daca o simte pe mama aproape si se misca, ii aminteste de perioada intra-uterina si se linisteste. Intr-un wrap se cam indeplinesc toate conditiile lui Harvey Karp cu bebelusii fericiti (cu care nu zic ca as fi neaparat de acord): miscare, infasat, sunete, ...

    A, si nu putem compara copiii. Sunt multe mame care spun ca bebelusii pe lapte praf au avut mai buna imunitate decat cei carora le-au dat lapte de la san. Nu putem sti cum ar fi fost cei cu LP pe lapte de san, sau cei alaptati pe LP. Statisticile se fac pe cazul general.

    ReplyDelete
  27. Si noi suntem o famile nomada. Bunicii sunt la sute Km distanta si se bucura de viata lor linistita care incude din cind in cind o vizita la nepot, insa nu si un post de baby-sitter full-time. Bebe a fost purtat in port-bebe (insa de la 2 luni dupa recomadarea asistentei de aici), a stat in landou, in carut de alergat (tati e sportiv si pt ca mami sa aiba o ora de liniste tati luat carutul cu bebe in el si purcedea la alergat prin satuc - bebe dormea sau casca gura la peisaj iar tati isi facea portia de endorfine). Nu a stat tot timpul cu mami pentru ca tati se descurca de minune la avut grija de bebe. Iar bebe a primit binevoitor sticla cu laptic de la mami cind mami era plecata la cursuri.. A fost carat de tati sau mami in portbebe prin aeropoarte, magazine, munti, casa, restaurante, gradina, picnic. A urcat pe munti pina pe la 2000m in rucsac pentru copii (ceva asemenator cu Deuter-ul prezentat intr-un link mai sus). A fost la patinat cu tati (el in carut si tati pe patine). Si acum la doi ani si jumate carutul e folosit cu succes la facut nani la prinz sau seara daca suntem in deplasare sau cind mergem la cumparaturi. Il caram in scaun pentru bicicleta sau sanie pe drumul de la gradi sau la o plimbare prin jur.
    A fost alaptat pina la 8 luni (mami a inceput munca si bebe a ramas acasa cu tati care duce lipsa de cele necesare). Si a avut colici.
    Apropo de linistit copilul la bulevard, al nostru bebe avea afinitate spre asa numitele "zgomote albe" - un tractor sau un autobuz care treceau pe noi in timp ce plimbam un bebe urlator aveau efecte magice..Acelasi efect il avea periuta de dinti electrica a lu mami.. pina pe la 5 luni bebe a fost adormit pe fundal de motoras.
    Fiecare bebe e diferit si fiecare parinte are pasarelele lui. Noi am gasit mai tot timpul ceva care sa il faca pe bebe sa fie multumit si pe parinti sa nu fie legati de casa.

    ReplyDelete
  28. Si eu sunt o mamica care poarta. Am incercat intai Beco si Maduca dar fiul meu protesta continuu. Pana la urma am luat lectii de legat cu un wrap si fiul meu nu a mai protestat niciodata. Pana la un an l-am purtat pe burta, dupa un an pe spate.
    Daca purtatul are vreo legatura cu colici nu stiu, nu am auzit. A aprut si o carte despre purtat http://www.littleshoparoundthecorner.nl/c-1373681/boek-beloved-burden-lieve-lasten/ Laura Blaauwiekel

    ReplyDelete
  29. Stii de ce mi-e ciuda, Dedi? Ca nu am citit postul asta inainte de a da o caruta de bani pe carucior ca apoi sa-l las sa zaca pe post de cuier...:)
    Ei bine si eu sunt (de ceva vreme) mandra posesoare de Manduca. Nu concep sa-mi tin copilul altundeva decat lipit de pieptul meu.
    Mi-ar place si un wrap colorat, asa ca sa mai rup gura targului cu el. :))

    ReplyDelete
  30. Hai salutare si un Nou an cu bucurii!
    Dedi, plz, da-mi un sfat. Care e diferenta intre un Marsupi Plus si o Manduca in afara de pret, evident. Daca o Manduca poate fi folosita de la nastere, nu ar fi mai ok sa mergem pe Manduca, se mai face o economie:)Observ pe aici multe pareri pro Manduca.Oricum arata super bine inghegate ambele. Noi la bb1 am avut un port bebe chicco - foarte incomod! Si sunt super incantata de ce linkuri ai dat in articol, doar ca mai da-mi ceva detalii, sper ca ti-ai cumparat Manduca intre timp :).
    Multumesc!

    ReplyDelete
  31. Buna Mihaela. Noi am luat marsupi tot din considerente financiare. Si ne-a fost fiarte bine cu el cat a fost luca mai micutz. Marsupi e foarte usor si rapid de "montat" iar copilul sta foarte bine in el. Problema lui este daca adoarme micutzul in el si tu vrei sa il pui apoi in pat - cand desfaci ariciul aud si vecinii iar copilul face ochii mari. :)
    Manduca este (cum spunea cineva) rolls royce-ul carrierelor. Cand Luca a inceput sa se apropiede 10 kg spinarile noastre sufereau cu marsupi. Ne-am luat manduca si ne-am prelungit viata cu cel putin 10 ani. In manduca nu simti ca ai copil pe tine iar el este foarte fericit.
    Deci sfatul meu este manduca din prima. :)

    ReplyDelete
  32. De la postul asta n-am mai avut liniste si mi-am comandat manduca.
    Pentru zilele calduroase in parc prefer caruciorul - pot cara un sac intreg de jucarii pentru parc, apa, haine de schimb si trusa de urgenta (de 2 ori n-am avut-o la mine si mi s-a accidentat copilul). Plus biberoane si altele...
    Iarna cu zapada ca acum si gheata alunecoasa pentru iesiri scurte prefer sania.

    Pana la 6 luni si la cumparaturi prefer marsupiul. Copilul sta linistit si eu imi vad de cumparaturi. Problema la marsupiul pe care-l am este ca merge doar pana la 9 kg ( si amandoi copiii mei au avut 9 kg inainte de 8 luni). Acum manduca va rezolva problema asta. Si e ideala pentru tramvai/metrou.

    Dupa mine fiecare din cele 3 isi are utilitatea. N-as putea renunta la niciunul.

    Cred si eu ca linistea parintilor are legatura cu colicii copiilor. La al 2lea e mai simplu - dar asta daca nu lasi ani prea multi intre, altfel o iei de la capat. Am avut acelasi marsupiu, acelasi landou. Si la primul si mai mult timp.

    ReplyDelete
  33. E ok sa-mi port pruncul in manduca la o luna jumate? Eu simt ca da. Voi cu experienta ce spuneti? Maine trebuie sa o primesc.

    ReplyDelete
  34. Cand era copilul asa de mititel il purtam in Marsupi Plus ca nu ne-am luat manduca din prima.
    Doar sa ai grija ca pana in 3 luni sa folosesti nush ce chestilica speciala. Are un buzunarel, ceva. Scrie inc artea manducii.

    Spor la carat! :)

    ReplyDelete
  35. Buna. Sunt posesoare de.manduca...si cam.atat. fetita.ar sta in ea, dar nu reusesc eu sa o reglez. Ma doare si spatele desi nu ar trebui. Cum o reglez? Nu imi iese. Help. Andreea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna. E ciudat ca te doare spatele de la Manduca. Ori ai probleme cuspatele si atunci probabil nu ar trebui sa o folosesti - asta zice medicul

      ..ori, cel mai probabil, o reglesi gresit. Contacteaza-i pe cei de la hip-hip ca te ajuta clar: http://hiphip.ro/pages/contact

      Sau cauta pe youtube ca sigur gasesti. de ex: http://www.youtube.com/watch?v=QrgP87fRnE8

      Delete
  36. Buna. Eu am manduca si.cred ca nu o.folosesc corespinzator. Ma.foare.spatele.rau de tot...bebelusa are 7550 g si 4 luni. Nu ma.descurc cu reglajele.

    ReplyDelete
  37. Fiecare cum se obisnuieste si cum crede ca cel mic sta mai bine. Este totusi util si manduca.

    ReplyDelete
  38. Eu ma gandesc sa imi iau un wrap elastic pentru inceput si apoi, de pe la vreo 4 luni un SSC. Imi place cum arata cele de la Boba dar nu stiu daca sunt bune. Acum am 30 de saptamani de sarcina.

    ReplyDelete