Tuesday, September 20, 2011

Nu stiu eu, nevasta-mea stie

Asta e raspunsul pe care am incercat pe cat posibil sa il evit. E genul de raspuns comod, "barbatesc" pe care il dau multi tati. Astia sunt genul de nepasatori patologici, ca sa nu le zic nesimtiti de cariera sau lasi.
Nu stiu eu sa schimb scutece, nevasta-mea stie. Daca va ganditi o clipa ca schimbatul scutecelor nu este pentru voi sub pretextul ca aduceti bani in casa si e de ajuns, atunci ai trebui sa va luati adio de la familia voastra. Sa ii lasati in pace sa traisca linistiti fara voi. In afara de alaptat nu exista exclusivitati. Ambii parinti trebuie sa faca de toate, pentru ca odorul va stie de parinti in aceasi masura, nu va vede ca pe specialisti in diverse domenii. Daca dusul gunoiului si adusul banilor poate parea suficient pentru unii barbati, nu inseamna ca este suficient si pentru mama si copil. Vazand cat de zdruncinati sunt nervii sotiei mele, imi vine sa imi incerc norocul si la alaptare ca sa ii mai usurez zilele. Cum as putea sa nu o ajut?
Inca o chestie, sa schimbi scutece nu e greu deloc, si multumirea e mare cand iti vezi boracul razand dupa.
Nu stiu eu despre nastere, nevasta-mea stie. Asa va bagati singuri in rahat, macar pentru momentele in care vi se naste copilul si nu aveti nici ce mai vaga idee ce se intampla tot timpul ala cand ea e la maternitate. Va macinati nervii degeba. Mai bine se pune mana pe carte si se citeste cat mai mult. Va ajutati pe voi, cat si pe sotiile voastre stiind prin ce trec. Una e sa iti calmezi sotia in travaliu si sa o tii cald de mana, si alta e sa zbieri nebun la doctor sa ii faca ceva, panicand astfel tot spitalul.
Nu stiu eu unde sunt hainele copilului, nevasta-mea stie. Iar e nasol. Se gasesc situatii destul de dese cand trebuie sa scoateti singur copilul afara sau sa il imbracati dupa baie. Decat sa il expuneti gol la situatiile mai sus citate, mai bine aranjati inca din sarcina impreuna cu consoarta hainutele in dulap, le organizati pe varste, marimi, culori si grosime. O veti ajuta si pe ea si pe voi pentru ca mintea de barbat e mai organizata decat cea a mamei plina de hormoni si toata lumea (mai ales bebelusul) e fericita.  
 Nu stiu eu sa adorm copilul, nevasta-mea stie. Cred ca magaria asta se va vedea peste niste ani cand mogaldeatza se va uita strain la voi, nestiind daca sunteti tata sau doar un nene care sta pe acasa si se cearta cu mami in fiecare zi.

Unde bat? Sotiile, sau mamele de piatra (cum li se mai zice) totusi au multa nevoie de ajutor. Iar ajutorul vine din stiinta. Daca pui pe cineva care nu a mai vazut copil decat in reclame sau la vecini sa il spele sau sa il calmeze e clar ca ar agrava starea se sanatate a micutului nevinovat. Si cum primul copil vine fara ca noi sa avem experienta, trebuie sa citim, sa ascultam si cel mai important: sa vrem. Daca vrem sa stim despre copiii nostri si sa ne ajutam sotiile insemna ca ne pasa de ei. Cel putin ne pasa de ei, nu mai zic de dragoste.
Voua va pasa. Voi stiti chestii? Mai vrea cineva sa isi ajute sotia?

7 comments:

  1. Pai ai dreptate: daca te dovedesti intr-o situatie de aia nefericita in care copilu iti plange si-i curge laptele din gura si mai boraste si pe tine si tu nu stii unde-s prosoapele, body-urile sau alte hainute pai ajunge sa-l tii ca pe bebelusii din Fred si Barney.

    ReplyDelete
  2. Deja-vu e putin spus! Ramai porta-vocea tatilor worldwide!

    ReplyDelete
  3. Bravo bravo bravo bravoooooo!!!!!!!! F tare! Stii ca faci parte dintr-o minoritate care din fericire insa nu e pe cale de disparitie ci se mareste? Esti un tatic si un sot super. Doar oamenii destepti pot fi asa empatici :) Si fetita mea are un tatic la fel de grijuliu si atent ca si mine, chiar la inceput ave ao dexteritate mai buna decat mine la schimbat pampersi, ma simteam si prost :D

    ReplyDelete
  4. Oana, eu ma simt prost ca numai sotul il spala pe copil seara inainte de culcare. E drept ca numai eu il spal ziua cja stau cu el acasa, dar totusi:)). Ma gandesc, totusi, sa nu-i iau sotului de la gura placerea de a-l spala pe Luca si sa fie asta "their thing".

    ReplyDelete
  5. Ma intreb daca ai scris din experienta proprie sau esti genul care da 'copy-paste' din asa

    zisa lume a barbatilor ...perfecti ?!? :) Si iarasi ma intreb ca talambul, cand ai timp sa-ti

    intretii blogurile, sa te ocupi cu atata pasiune de toate detaliile parentale cand probabil

    ajungi destul de tarziu acasa daca lucrezi la 'reno', sau ai timp sa te umfli in pene pe aici

    in timpul jobului ?!? dar stai... am uitat ca esti barbatul perfect :) apropos... gatesti in

    locul sotiei ?!? :)
    ai dreptate, no big deal sa schimbi un scutec, sa schimbi hainele, sa adormi un copil etc.

    insa sti foarte bine (sau nu) ca multi barbati - tatici, prin natura lor, pe langa

    comoditatea bine cunoscuta se intampla chiar sa nu fie in dispozitia necesara si decat sa

    faca un lucru de doi lei mai bine sa o faca din dragoste si cum se cere, atunci cand nu ajunge acasa obosit,

    stresat, sau cu gandul la ziua de maine ca doar tu ai spus aici... ei aduc 'banu' in casa

    right ?!?
    Nu ma regasesc in situatia tiparului descris de tine dar nici nu pot afirma ca pot tine locul

    mamei...trebuie sa fi ipocrit sa crezi asa ceva :) cred ca totul tb sa vina de la sine, ca o

    completare in cuplu... sau chiar daca nu, se poate cere ajutorul in cazul in care este

    necesar... pana la urma pentru asta stim sa comunicam dar nu trebuie acum sa aratam cu

    degetul pe nimeni cat timp nu cunosti o stare de spirit... la fel de bine cum nici nu trebuie

    sa ne 'amorezam' de skil-urile noastre cazand astfel in egocentrism...
    poate ca exagerez dar consider ca un barbat-tatic trebuie sa fie omul potrivit la locul

    potrivit deci nu confunda 'modelul' din tine cu restul barbatilor ca poate te simt usor

    arogant sau... feminist acum cand din intamplare citesc randurile tale :)
    Deci, chestia asta nu tine de alb sau negru pana la urma, nu spun ca nu exista si indivizi

    nepasatori sau cum vrei sa le spui dar modul in care ai expus povestea ta poate atinge si pe

    altii care mai au scapari, unele voite..altele intemeiate so, nu trebuie sa ne privesti de pe

    marginea oalei si sa amesteci lingura peste noi barbatii cei 'de toate zilele' ;)
    pace tie si succese nebanuite !

    ReplyDelete
  6. Eu am noroc. Scap de la reno la 4:30 (in general). Iar de scris, scriu ce patesc eu ca nu ar mai avea rost sa scriu daca as copia de undeva.

    Ah, TOT ce scriu aici e scris in metrou. ;)

    ReplyDelete
  7. Ai atat de multa dreptate! Eu si sotul meu te cititm de multa vreme si iti sorbim fiecare cuvant. Si noi gandim la fel despre tatii care nu sunt tati decat cu numele. Intr-adevar, cu exceptia alaptatului, nu exista diferente intre parinti. Exista, in schimb, indiferenti.

    ReplyDelete